Zakaj ne smete dajati limone na kožo?

09. september 2022

Zakaj ne smete dajati limone na kožo?

09. september 2022
Foto: Unsplash

Razkrivamo zakaj lahko damo zjutraj vitamin C na kožo, a limone nikakor.

Vsakič smo šokirani, ko naletimo na recepte za DIY maske, ki vsebujejo limonin sok. Saj poznate recepte s Pinteresta, ki se vztrajno delijo med ljubitelji naravne kozmetike in poudarjajo, kako dobite osvežilno dozo vitamina C.

Limona je eden od virov vitamina C, limonin sok pa vsebuje velik kompleks drugih molekul, ki so lahko nevarne za kožo, kot je na primer citronska kislina.

Kisline imajo različne vloge

Nekatere kisline, kot je hialuronska kislina, ki vlaži, ali glikolna kislina, ki lušči, so zelo priljubljene pri negi kože. Vsaka kislina v negi kože ni enaka in nima enake funkcije. Že iz prejšnjih dveh primerov vidimo, da imamo dve popolnoma različni funkciji. In tudi omenjeno citronsko kislino pogosto najdemo v raznih kozmetičnih izdelkih, kjer ima funkcijo uravnavanja pH vrednosti.

Del težave pri uporabi čistega limoninega soka je faktor pH, ki je običajno okoli 2, medtem ko so izdelki za nego kože, tudi tisti, ki vsebujejo kisline, nad 3. Ta razlika se morda zdi majhna, vendar je za kožo izjemno velika.

Foto: Pexels

Druga in pomembnejša težava pri nenadzorovani količini citronske kisline, ki jo nanesemo na kožo, je tako imenovana citronska opeklina.

Citronska kislina močno reagira, ko je izpostavljena UV sevanju, na koži pa lahko ta reakcija povzroči resne opekline, vendar reakcija ni takojšnja. Opeklina se lahko razvije do nekaj dni po pojavu reakcije. Simptomi so lahko tako blagi kot rdečica ali celo videti kot opekline druge stopnje, odvisno od količine kisline in dolžine izpostavljenosti.

Vsekakor se izogibajte izdelavi maske za obraz, v katero boste vlili limonin sok, predvsem pa se izogibajte uporabi te maske čez dan. Citronske opekline niso prav nič prijetne za zdravljenje, izogniti pa se jim je zelo lahko in preprosto.

Niso vse kreme težavne

To ne pomeni, da se morate izogibati kremam ali serumom, ki vsebujejo citronsko kislino, saj je odmerek precej nizek in služi predvsem uravnavanju kislosti izdelka. Pri negi kože se morate izogibati koncentriranemu limoninemu soku.

Foto: Pexels

Da ne bi tvegali hujših poškodb kože, predlagamo kozmetiko, ki je izšla iz laboratorija, saj jo je formuliral profesionalec, krema pa je šla tudi skozi kontrolo kakovosti. Pustite limonin sok tam, kamor spada – v limonadi, koktajlu ali limoncellu.

Avtor
Piše

M. V.

Style. Več novic

New Report

Close