Zakaj ni pametno ostati v kontaktu z bivšim?

17. december 2021

Zakaj ni pametno ostati v kontaktu z bivšim?

17. december 2021
Avtor: Unsplash

Ob razhodu s partnerjem je misel na to, da se ne bomo nikoli več videli, težka. Vendar v vsakem primeru ni pametno, da ponovno stopite v kontakt z njim.

Ko z nekom preživite toliko časa, kot ga s partnerjem, je zelo težko sprejeti, da ga ne boste več videli. Mnogi si želimo, da bi lahko z bivšim partnerjem ostali vsaj prijatelji, ali pa celo prijatelji za seks. Nekateri se za to celo odločijo in s partnerjem ostanejo v stiku, a preden se sami odločite za nekaj takega, je vredno premisliti nekaj dejavnikov.

Preveč prtljage

Ostati v odnosu z bivšim partnerjem zveni sila preprosto in lahko, saj med vama še vedno obstaja fizična privlačnost, le v razmerju vesta, da ne funkcionirata dobro. “Če imate zgodovino z osebo, tudi če je v posteljo skočiti zelo lahko, bo vajina zgodovina prišla za vama,” je za Elite Daily razložil klinični psiholog Joshua Klapow. “Premik iz razmerja v platonski odnos s seksom je psihološko zelo nevarno. Preveč prtljage pride zraven.”

Odnosi, kjer je vpleten seks, so težki že sami po sebi, ker nasprotujejo človeški naravi. “Občutki, ki jih pripišemo intimnosti, pogosto sprevržejo preprost odnos v nekaj globljega,” je še razložil. Če se odločite za odnos, ki je že tako zapleten in v to vpletete nekoga iz svoje preteklosti, bo to zelo težko delovalo. Kljub temu, da menite, da se lahko izognete čustvom, je to skoraj nemogoče.

Čustva so prisotna v vsakem primeru, ne glede na to, koliko ljudje to zanikamo, stvari se zelo hitro zakomplicirajo. Lahko da vaš partner upa, da bosta spet skupaj in se je zato strinjal, da sta lahko prijatelja za seks,” pravi voditeljica podcasta za razhode breakup BOOST, Trina Leckie.

Minusi razmerja za seks

Poleg mešanih občutkov, pa to prinese tudi druge minuse. “Vi nimate nadzora nad tem, ali bo vaš partner ponovno razvil do vas močna čustva ali si zaželel zveze,” razlaga Dr. Klapow. Tudi, če si postavite pravila in meje, nimate ne vi ne vaš bivši nadzora nad svojimi čustvi, ki se ponovno lahko razvijejo. Trina Leckie tudi opozarja, da lahko vajin odnos upočasni vaše prebolevanje pretekle zveze.

“Z bivšim tudi ni dobro spati, ker se morate osredotočati na svoje celjenje in prebolevanje,” pravi Trina: “Razšla sta se z razlogom in ta razlog je, da morata vsak svojo pot.” In ne le to, kasneje vam to lahko povzroči še več bolečine.

Avtor: Pexels

V večini primerov, kadar bivša partnerja po razhodu še vedno spita drug z drugim, eden od njiju upa, da bosta ponovno skupaj. In tista oseba, ki si želi ponovne zveze, izkorišča drugo,” razlaga Leckie: “To pogosto vodi do nove bolečine, zmede, ljubosumja in drame.”

Zakaj je to tako mamljivo?

Ostati stran od bivšega, sploh če sta se razšla sporazumno, je lahko zelo težko. Še vedno vas privlači in ni vam vseeno zanj. “Skušnjava, da se vrnemo k temu, kar je udobno in poznano, je vedno močna,” razlaga Dr. Klapow. “Zato imajo nekateri spolne odnose še mnoga leta po razhodu. Drug k drugemu se vračajo med novimi partnerji ali kadar so osamljeni.”

Sicer platonski odnos se vam z bivšim lahko izide, a hitro lahko postane zapleten, če se čustva vrnejo. “Osamljene noči so veliko lažje, če imate v postelji poleg sebe nekoga, ki je tudi vaš prijatelj,” razlaga psiholog Klapow. Vendar se morate zavedati, da če je vaš končni cilj na neki točki poiskati si resnega partnerja, vas vaš odnos z bivšim od tega oddaljuje, “lahko se vama izide, a morate že od začetka imeti jasne cilje,” dodaja strokovnjak.

Z nekdanjim partnerjem si morate postaviti meje in pričakovanja, da kateri od vaju ne upa na ponovno zvezo. Med vama mora biti jasna in dobra komunikacija, da ne pride do zapletov. Prav tako pa imejte v mislih, da to ne more trajati večno, saj se bo prej kot slej eden izmed vaju znašel v novi zvezi.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close