Zakaj poročeni moški varajo?

08. oktober 2021

Zakaj poročeni moški varajo?

08. oktober 2021
Profimedia

Raziskave kažejo, da ima kar 40 odstotkov zakonov vsaj enkrat težave z nezvestobo. Kljub tem visokim odstotkom, večina ljudi trdi, da je varanje neodpustno- tudi tisti, ki varajo…

Čeprav vsi vemo, da je varanje neprimerno in da s tem prizadenemo našega partnerja, so prešuštva še vedno zelo pogosta. Vsak ima za to svoj razlog, svoj motiv, nekateri pa sploh ne vedo, zakaj to počno. Uporabnica Starševskega čveka je na uporabnike naslovila vprašanje zakaj tisti, ki so poročeni, varajo. »A mi lahko kdo od vas, ki je v dolgoletni vezi i/poročen, pove, če je imel vzporedno še kakšno žensko. Ta vas je pritegnila zaradi sexa….se imata fino in potem se vrnete k ženi- kaj iščete doma? Tisto stabilnost, varnost, udobje, zavetje? Očitno, jaz mislim, vas žena ne zadovolji, če varate, ali zakaj varate, mi lahko kdo pove

Verjamejo, da jim lahko uspe

Mnogokrat je bilo že povedano, da moški varajo pogosteje kot ženske. Vendar zakaj je temu tako? Moški se v varanje pogosto spustijo z drugačno mentaliteto kot ženske. Predvsem zato, ker menijo, da jim lahko uspe, brez, da jih žena ujame. Dr. Robert Weiss, klinični seksolog in psihoterapevt je za Psychology Today povedal, da moški iščejo milijon in en izgovor. »Moški s katerimi sem delal v svojih 30-ih letih so bili neverjetno izvirni pri iskanju razlogov in izgovorov. Nekateri so šli celo tako daleč, da so trdili, da to ni varanje, ker ni bilo spolnega odnosa

Pri razlagah moških, ki so varali v zakonu, je pogosto, da situacijo opišejo, kot da je bila to edina logična rešitev za težave v zakonu. »Terapevti temu rečemo zanikanje. Gre za serijo laži, v katere se posameznik prepriča, zato da njegova dejanja ne izpadejo, kot slaba. Vsako trditev pa podprejo z neko racionalizacijo, ki je pa je ravno tako napačna,« razlaga Dr. Weiss.

Varanja ne povežejo z družino

Dr. Weiss dodaja, da moški pravzaprav varanja ne povezujejo s svojo sposobnostjo biti dober mož ali oče. »Mislijo si ‘ja sicer sem to storil, a v vseh ostalih vidikih sem zanesljiv, odgovoren, zvest in prisoten. Sem dober moški, samo varam’,« je razložil in dodal, da moški ne razumejo, da ženske ne razmišljajo enako.

Profimedia

Iz svojih izkušenj kot terapevt opisuje, da kljub temu, da naj bi bili moški stereotipno dobri pri popravljanju stvari, svojih zakonov po varanju ne znajo popraviti. Moški podcenjujejo kako uničujoče je njihovo obnašanje, za njihove partnerice. Saj njim ta seks ni pomenil veliko in jim je bil preprosto na voljo, zanje je to ‘samo seks’. Moški običajno varajo z ženskami, ki so zanje slabši od njihovih partneric, medtem ko ženske varajo z moškimi, ki so boljši.

Razlogov je še in še

Psihoterapevt Weiss razlaga, da je razlogov za varanje v zakonu veliko. Med najpogostejšimi so tudi:

  • Nedoraslost: »Če nima prav veliko izkušenj z resnimi razmerji, se najbrž sploh ne zaveda posledic svojih dejanj,« razlaga Dr. Weiss. Pogosto se zgodi, da ti moški monogamijo dojemajo kot neke vrste ‘jakno’, ki jo ‘nadanejo’, ko jim tako koristi.
  • Nesamozavest: Moški, ki se počutijo prestare, pregrde ali preslabe, varajo veliko pogosteje. (Velika količina varanja je neposredno povezana s krizo srednjih let.) S tem si dvignejo ego in iščejo potrditev v drugih ženskah.
  • Iščejo izhod: »Lahko, da si želi končati trenutno razmerje in se tako izogne temu, da je on tisti, ki prekine,« razlaga Weiss in dodaja, da nekateri pa imajo radi že pripravljeno naslednje razmerje, preden tega končajo.
  • Misli, da je edinstven: nekateri moški preprosto mislijo, da so tako unikatni, da lahko počnejo kar želijo. »Skrbijo ga samo njegove potrebe in želje, lahko da preprosto nikoli sploh ni imel namena biti zvest,« pravi Weiss. Na monogamijo ne gleda kot na del razmerja, ampak kot nekaj o čemer se lahko pogaja.

Univerzalnega odgovora za varanje ni. Tako kot je vsak zakon edinstven, so tudi njegovi razlogi za (ne)funkcionalnost. Pogosto razlog za varanje ni v partnerju, ampak v nezmožnosti komuniciranja tistega, ki je varal.

»Večina moških se nahaja nekje med absolutno zvestobo in tem, da so varali samo enkrat, se zavedali kako škodljivo je to, in tega nikoli ponovili,«

še za konec razlaga Dr. Weiss.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close