Zakaj postanemo po 40. letu le še boljša različica same sebe?

Šele po 40. letu se ženska zave, kaj je zanjo res pomembno, kako teče življenje in dobi trdno notranjo držo, ki je nič ne poruši!

Se še spomnite, s kakšnimi zgražajočimi pogledi in komentarji smo znala mlada dekleta (ne pretvarjajte se, da ste bile izjema) pospremiti kakšno dvakrat starejšo žensko od nas na ulici? S svojimi gubicami na obrazu in trdimi lasmi, ki so se vidno tanjšali in redčili, so se nam zdele pomilovanja vredne, ko smo z roko metale svoje bleščeče slapove las levo in desno in se samozadovoljno božale po polnih licih, ki niso potrebovala posegov s filerji in hialuronsko kislino.

Kako smo šele zavijale z očmi, če smo videle kakšno 40-letnico in nad to starostjo, ki si je drznila uh, kakšna koza! Kako nezaslišano! nadeti nekaj trendovskega ali celo, ojoj, kratko krilo na tiste ‘starčevske noge’. Obup, stara!

Kako grozljivo znamo biti ženske neusmiljene do sebe in svojega roda, mar ne? Le s čim so nas ogrožale, smo morda v njih videle podobo same sebe, ki bo še prehitro potrkala na vrata? Zdaj se lahko takim epizodam po več kot 20 letih samo še smejimo. Če vmes nismo pomrle, in očitno nismo, kajti ena od nas ta članek piše, druge pa ga berete, so nas pričakala 40. leta, tiste gubice in gube, ki smo se jih tako bale, lasje pa že presneto dolgo niso več gosti in bleščeči kot angelske peruti, ampak lahko tisti mišji rep povežemo z najmanjšo elastiko, ki jo najdemo na otroškem oddelku…

Da, drage moje, vse se vrača, vse se plača. Stavite lahko, da ko se dobro uredite, našminkate, obujete visoke pete in se z nepopisno samozavestjo sprehodite po pločniku, tam nekje zraven brega Ljubljanice že sedi dvajsetletni ‘štab’, ki vas sede za mizo spremlja s sovražnimi pogledi, kotali z očmi, šobi svoja popolna brezgubičasta sladka usteca v grdo zmrdo in potem, ko ste dovolj daleč, da jih ne slišite, zasikajo kakšno neprimerno pripombo.

O, ko bi punce le vedele. Da smo bile tudi me na njihovem mestu. In da smo vesele, pa čeprav koža ni več gladka, ter kljub že omenjeni elastiki z otroškega oddelka, sivenju las in kakšni krčni žili na nogi, da smo 20-ta za vedno pustile za seboj. Kajti nihče, a res nihče, ni tako samozavesten kot ženska, ki je vstopila v zrela leta!

Mlade vs. stare, 20:40, 40:60

Celo nasprotno, včasih dobim občutek, da mene kakšna 20 let starejša pomiluje (to so tiste mlade, povsem sveže upokojenke, ki jih kar razmetava od pozitivne energije, ki so jo dobile na jogah, taj-čiju in masažah), videti so dobro, tiste, ki so bile na kakem posegu, pa sploh, ampak veste kaj je najbolj opazno? Da so tako nepopisno zadovoljne same s seboj! In to, drage ženske, je vredno tudi nekaj povešene kože ter gub in ‘puranjega’ vratu.

Aja, za nepoučene: dojke se začno počasi povešati po 31. letu, vrat pa se skvari in začne lesti proti jugu (po videzu začne kasneje vse bolj spominjati na puranjega) pri točno 45. letih – to je zakonitost, ki jo je zapisala že pokojna komičarka in pisateljica Nora Ephron, jaz pa sem si jo potrdila v lastni izkušnji. Nič ne de. Notranja trdnost, nepopisen mir, točno zavedanje o tem, kaj je prav in kaj je narobe, jasna stališča, popolna sprijaznjenost in samospoznanje, kdo smo in kam gremo, kakšna je naša vloga v tem svetu – no, do teh ugotovitev morajo ‘ta mlade’ šele prilesti… Na tej  poti bodo izgubljale lase in zobe, dobile pa bodo kilograme in gube, zagotovo še tono modrosti in izkušenj. Vsaka stvar je za nekaj – dobra.

Meryl Streep že ve

Z vstopom v zrelost pridemo v leta, ko ne žalujemo več za ničemer: niti za lastno neumnostjo in napakami, niti za napačnimi moškimi, nič več si ne razbijamo glave s ‘če’ scenariji, briga nas! Ne skušamo ugajati ljudem, ki se jim že z Lune vidi, da nas mrzijo, ne spoštujejo in skušajo hoditi po nas (tega si ne dovolimo več, kajne? Saj nismo tepih!).

Meryl Streep je o lepoti staranja in prednostih zrelih let pred časom povedala en zares dolg, blazno pameten in milijonkrat kopiran citat. Ker se mi ga ne da prepisovati, kliknite semkaj in biseri modrosti Streepove se vam bodo kar sami od sebe zakotalili naravnost v naročje. Le pogumno, igralka ne grize, mi tudi ne!

‘Uživajmo’ je naše geslo, kdor ne uživa, ta je teslo

Vse preveč sodobnih 20- in 30-letnic želi biti samo ‘cool’, nič jih ne sme ‘skrbeti’, treba je ‘uživati’ (to je postala mantra in ukaz), možganov raje ne uporabljajo, čeprav načeloma vedo, da gre za neko ‘aplikacijo’ oziroma app, ki se nahaja pod lasmi, kakorkoli, ni važno, one ‘užiiiivajo’, na morčiju ali na sončiju, pa sorči stara! Življenjska filozofija takih punc preko paradigme ‘fucking&shopping’ tako rekoč ne seže.

Mlade, čvrste, odtujene in nezadovoljne

V resnici, veste, so mladi tisti, ki bi se nam morali smiliti… Permisivna vzgoja in sodobni mediji so jim oprali možgane, da znajo pisati samo še enovrstičnice, na večino vprašanj ne poznajo odgovorov ali pa vedo napisati le ‘hahaha’, ljubša jim je virtualna družba neznank ali znancev, kot pristen človeški stik (medtem se njihovi starši zabavajo, žurirajo, hodijo na rojstne dneve, se ogromno presmejijo, obiskujejo razstave, telovadbo in še kaj, saj virtualnosti ne poznajo).

Ženska, ki je samozavestna, vesela in srečna, je lepa ne glede na leta!

Edina izjema so mladi, ki so se morali zaradi spleta okoliščin že zgodaj spopasti s kruto resničnostjo življenja – na srečo so tudi taki med nami in samo take lahko zaradi zrelosti cenimo. Sicer pa je zgoraj opisano nekakšen domet povprečne 20-letnice v letu 2018, s katero ne bi želela menjati za nič na svetu, pa če dobim takoj v paketu zraven še njeno čvrsto zadnjico. Svojo dvakrat starejšo in od sedenja zadnje čase rahlo mlahavo bom poslala telovadit, pa bo tudi moja spet okrogla in trda.

Skrbite zase in imejte se rade: recept za vsako življenjsko dobo!

Sicer pa nam pri teh letih tudi nerodno ni več. Ko pademo, ne gledamo naokoli, kdo vse je videl naš spodrsljaj in nerodnost, očistimo si prašna kolena, se poberemo, rano polepimo z obližem, nataknemo nazaj sezut salonar in z dvignjeno glavo odidemo novim izzivom naproti. Tega pri dvajsetih in tridesetih še nismo znale; le kaj nas čaka šele pri 50-ih, 60-ih, skoraj gotovo so na vrsti novi grali modrosti, ki se jih lahko kot ženske samo veselimo!

 

 

Foto: Flickr, Unsplash, Pexels, Health Magazine, Lady Golfer, WordPress, Facebook

New Report

Close