Zakaj se otroci najslabše obnašajo v bližini mame?

08. maj 2022

Zakaj se otroci najslabše obnašajo v bližini mame?

08. maj 2022
Foto: Unsplash

Vaši otroci so pred vsemi pravi angelčki, a tisto minuto, ko ste sami z njimi, postanejo pravi vragci. Raziskava dokazuje, da se otroci najslabše obnašajo, ko so s svojo mamo.

“Vaš otrok še nobenega od ostalih ni udaril in res mirno rešuje konflikte,” vam veselo pove vzgojiteljica na govorilnih urah. In če se sprašujete, ali vam laže, niste edini. Po vsej verjetnosti ne ve, da ko ste z njim v parku, se z ostalimi otroci veselo krega in ne posluša vaših pridig. Ko so otroci v bližini mame, so brez zadržkov. Zakaj?

Ko mama vstopi v sobo, otrok podivja

Raziskava univerze Bielefield pa tolaži mame po svetu, da niso edine pri katerih je tako. V obdobju dvanajstih let so raziskovalci opazovali otroke, ki so se igrali brez mater. Ko so v sobo poslali mame, se je njihovo razpoloženje naglo spremenilo.

“Skoraj grozljivo je bilo videti, kako se je vedenje otrok spremenilo, kot da bi pritisnili na nek gumb. Eno minuto so bili zadovoljni, a takoj, ko so zagledali svojo mamo, so pokazali svojo najslabšo plat,” je povedal vodja raziskave, profesor Jacob Heidenreich.

Foto: Unsplash

Zakaj mama dobi najslabše?

Na srečo pa imajo znanstveniki za tako obnašanje razlago: “Otroci s svojim vedenjem, ki povzroča nervozo, preizkušajo odpornost svojih mater. Če mati uspešno prenaša tuljenje, solze in udarce, to pomeni, da bo prenesla tudi rojstvo in odraščanje drugega otroka. Če pa trpi zaradi stresa in nesreče, se lahko zgodi, da se bo odločila proti dodatnemu naraščaju. Tako se zgodi naravna selekcija.”

Zagotovo si mame želijo, da bi bilo dovolj, da svojim otrok le povejo, da bo bratec ali sestra odraščal normalno. A na žalost vaši malčki to počnejo nezavedno …

Prispevek je bil objavljen na miss7.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close