Zakaj si vsi želijo biti “old money”? Odkrivamo gibanje, ki je postalo absolutni trend.

12. oktober 2022

Zakaj si vsi želijo biti “old money”? Odkrivamo gibanje, ki je postalo absolutni trend.

12. oktober 2022
Foto: Instagram @aliaslouiseblog

Gre za modni trend, ki si za stilski vzor jemlje dolgoletno podeželsko plemstvo.

“Rdeči dirkalni avtomobili, sončni zahod in trta … In bili smo mladi in lepi,” je leta 2014 s svojim značilnim melanholičnim glasom pela Lana del Rey v svoji pesmi Old Money.

Osem let pozneje je to postalo zvočna podlaga za istoimenski modni trend, ki se je, kar ni presenetljivo, začel na TikToku in kmalu postal viralen.

Foto: Instagram @luteceetmoi

Za kaj pravzaprav gre?

Za svet tako imenovanega “starega denarja”. Z drugimi besedami: o življenjskem slogu z zgodovino prepojenih družin, ki med polo turnirji, dirkami starodobnikov in jadranjem živijo na uglednih podeželskih posestvih in so razvile svoja pravila obnašanja in mode, ki jih danes (še bolj kot običajno) posnema širša javnost.

Povedano preprosteje: gre za modni trend, ki si za stilski vzor jemlje dolgoletno podeželsko plemstvo.

Foto: Instagram @alifirova

Modna muha ali nostalgija po dobrih starih časih?

In zakaj mlada generacija na TikToku, Instagramu in drugih družbenih omrežjih slavi svet starega denarja in pod objavami uporablja hashtag #oldmoney? Čeprav lahko domnevamo, da se s tem življenjskim slogom lahko poistovetijo le redki ljubitelji trenda, pa obstajajo tudi nekatere druge teorije.

Ali gre za neko nostalgijo po “dobrih starih časih”, njihovih vrednotah in zavedanju tradicije, ki ni le modna muha? Je to hrepenenje po brezskrbnosti in podedovanem bogastvu, ki si ga ni treba prislužiti s tisočimi urami dela?

Foto: Instagram @carodaur

Oblačila, ki slavijo tiho razkošje

Kakor koli že je, ne moremo zanikati, da je “old money” kot modni trend precej zabaven, eleganten in udoben in ga vsekakor velja preizkusiti to jesen.

Potomcem bogatih dinastij ni bilo treba ničesar dokazovati in v skladu s tem je za modni trend značilna subtilna zadržanost. Gre za bolj tradicionalna oblačila iz visokokakovostnih materialov, kot so tvid ali pletenine v umirjenih barvah, in klasični vzorci, kot je tartan, ki slavijo tiho razkošje.

Foto: Instagram @luteceetmoi

Seveda pa ni oblačila, ki ta trend pooseblja bolje kot suknjič. Še dobro, da je to modna klasika in se vanj vedno splača investirati!

Prav tako primerni trendi stare šole so (karirasti) volneni plašči, pelerine, prešite jakne in telovniki v nevtralni barvni paleti od bordo rdeče do zamolklo zelene, mornarsko modre in rjave do črne.

Nosijo se elegantne pletene obleke in volnene jopice ter zajetni mokasini. K slednjim se odlično podajo kratka plisirana krila po navdihu serije Opravljivka, ki jih kombiniramo z belimi nogavicami do gležnjev ali do stegen.

Foto: Instagram @carlacrnt_

Klasični trendi čevljev, kot so mokasini in škornji Chelsea, dopolnjujejo vsako obleko v stilu starega denarja. In če postane blatno, je najbolje pograbiti gumijaste škornje Hunter, že od nekdaj najljubšo obutev britanskega višjega razreda.

Najboljši način, da najdete prave dodatke za vaša stara oblačila je, da v babičini škatli za nakit poiščete stare broške in klasične ročne ure. Obvezen dodatek so tudi šali iz kašmirja in ravne kape, s pomočjo katerih boste kadarkoli videti, kot da se družite z britanskimi kraljevimi družinami.

Avtor
Piše

Kaja Flisar

Style. Več novic

New Report

Close