Zakaj so skandinavske trendeseterke izgubile pristnost?

Ta polomija je dokaz, kako se prevečkrat kopiran modni trend spremeni v zgolj slabo karikaturo samega sebe!

Končno je nekdo na glas povedal to, kar si sama mislim že nekaj časa: da so Skandinavke, ki so še pred časom utelešale ultimativen modni okus (kar se tiče uličnega sloga), povsem izgubile kompas. Mešanica cunjic nizkocenovnih ponudnikov, ki jih lahko vidimo v vsaki povprečni evropski trgovski izložbi, pisanost, ki bi se je sramovale še papige in na splošno pomanjkanje kakršnegakoli pravega koncepta so dokazali, da drži pregovor: preveč dobrega ni dobro!

Njihov entuziazem, zaradi katerega je nastal termin ‘skandinavski modni slog’, se je slednjič obrnil proti njim samim. Skandinavski street style, ki smo ga lahko zadnja leta videvali na vseh svetovnih tednih mode, je postal nekaj najbolj globalno kopiranega. Tistega, česar je v preobilju, pa se hitro zasitimo, nazadnje se nam morda celo zagnusi…

Popolnoma zmedeni ameriški mediji so šli celo tako daleč (zares predaleč), da so skandinavskemu modnemu slogu nadeli titulo naslednika francoskega šika! Lepo prosim. Ležeren francoski slog je večen prav zato, ker ga nikakor ni mogoče na preprost način kopirati. Imate ga v sebi, ali pa ga nimate. Vsaka prisiljenost in zavestno posnemanje francoskega šika se takoj opazi, ker prisiljeno pomeni – umetno. In povsem enako se je zgodilo z originalnim skandinavskim modnim slogom.

Draga skandinavska ‘it’ dekleta… siti smo vaše ‘originalnosti’!

Najprej je bil skandinavski modni slog nekaj posebnega, ker je bil spontan, neprisiljen, originalen… Sedaj, ko ga kopirajo povsod in ga tako forsirajo, celo v samih skandinavskih državah, pa je postal enako fejk, kot večina statusov na Facebook družabnem omrežju. Očitno je bilo pritiska in pričakovanj preveč – in ‘Scandi’ slog je padel na izpitu…

Eden redkih primerov izčiščenega modnega sloga, ki smo ga zadnje čase videli na ulicah danske prestolnice

Izguba identitete je najhujše, kar se lahko zgodi modnemu navdušencu. Posnemanje je igra, kjer trendsetterji izgubijo. Naj si gre za Instagram ali svetovne tedne mode, kopiranje je vse preveč opazno, da ga bi spregledali. Scandi modni slog je iz povsem zanimivega  trenda in celo svojevrstnega modnega gibanja postal bleda in bedna kopija samega sebe. To pa je v modi visoko nezaželeno. Naslednji, prosim! Ne potrebujemo déjà vu-ja.

 

Foto: Yahoo, Scandinavia Standard, GetStyled.net, Vogue, Glamour, Pinterest

New Report

Close