Zakaj so nogometašice rade lepo urejene in naličene? Ker so ženske!

AnjaCajhen, 18. julij 2018.

Si kdo upa reči, da lepota, ženstvenost in vrhunski šport ne gredo skupaj? Dovolj je že bežen pogled na slovenske izjemne tekmovalke v katerikoli športni disciplini in hitro postane jasno, da imamo opravka z velikim številom naravnih lepotic – a tudi tiste, ki niso manekenskega videza, so gledalcem ter oboževalcem nadvse simpatične!

Kdor spremlja športna tekmovanja na različnih ravneh, od nacionalnih prek evropskih pa vse do svetovnih, bo moral priznati, da ženske vedno ostanemo – ženske.

Atletinje, tekačice, biatlonke, smučarke, judoistke, drsalke in nenazadnje, jasna stvar, tudi nogometašice, so na tekmovanjih rade ženstvene, urejene in naličene, mnoge nosijo tudi nakit, celo tekačice, kjer bi po nekakšni logiki fizikalnih zakonitosti pričakovali, da bodo s sebe skušale odvreči čim več tistega, kar bi jih lahko oviralo pri doseganju večje hitrosti.

Slovenke na zelenicah ne pozabljajo na svoj videz

Nogometašice SŽNL (Slovenske ženske nogometne lige), ki je bila ustanovljena pod okriljem NZS leta 1992 in jo sestavlja 9 ekip (zadnji dve leti vodi reprezentanca ŽNK Olimpija Ljubljana, medtem ko je največ prvenstev, kar osem, osvojila ŽNK Krka, op. av.), ki se udeležujejo ne le nacionalnih tekmovanj, ampak tudi mednarodnih, ki jih organizira UEFA, niso glede ličenja, urejanja ali nošenja nakita na tekmah prav nobena izjema: predstavljajo pač lepšo, a včasih prav nič nežnejšo žensko stran nogometa!

Iz posebnega razloga, ki ga bom navedla v nadaljevanju, naj omenim, da je zadnje Svetovno prvenstvo (SP) v ženskem nogometu potekalo leta 2015 v Kanadi, izvršni odbor FIFE (Fédération Internationale de Football Association, najvišji organ, Svetovna nogometna organizacija s sedežem v Zürichu, ki skrbi za pripravo svetovnih pokalov) pa je vlogo gostiteljice SP za ženske leta 2019 zaupal Franciji (za organizacijo tekmovanja se je borilo pet držav: Francija, Anglija, Južna Koreja, Nova Zelandija in Južna Afrika, v drugi krog sta se uvrstili Francija in Južna Koreja).

FIFA je organizacijo svetovnega ženskega nogometnega pokala torej pred tremi leti po nekakšnem srečnem naključju podelila državi, ki se že nekaj dni ponosno kiti z lovoriko aktualnega zmagovalca SP v (moškem) nogometu. Vsem ljubiteljem in ljubiteljicam žoge pa sporočamo še to, da bo prav Francija že letos gostila tudi svetovno prvenstvo v nogometu za ženske do 20 let (U-20), ki bo potekalo od 5. do 24. avgusta 2018.

Lahko smo borbene in obenem privlačne!

Zdaj poglejmo, zakaj sem naredila tako dolg uvod k temi iz naslova: prav zato, ker so mediji ob poteku ženskega SP v nogometu leta 2015, ki je potekalo v Kanadi (tam se je zbralo 24 reprezentanc), začeli veliko pozornosti posvečati spolni diskriminaciji in enakopravnosti žensk ter moških v profesionalnem športu.

Še vedno obstajajo ljudje, ki se ob misli na ženske, ki igrajo ‘fuzbal’, zgolj posmehnejo, češ da je to moški šport, a prav izjemno napeto ter malodane krvavo borbeno žensko svetovno prvenstvo v nogometu v Kanadi je ponovno dokazalo, da so dekleta in ženske lahko sestavni del kateregakoli športa.

No, ob vseh burnih razpravah pred tremi leti se je pojavila v svetovni javnosti še ena vroča tematika: nekaterim komentatorjem ženskega SP leta 2015 je šlo v nos, da so mnoge reprezentantke na igrišču med tekmo nosile make-up. Skratka, bile so naličene. In kaj zato? Njihovo ličenje ni bilo prav nič podobno tistemu, ki si ga omislijo barske plesalke, bil je decenten in diskreten.

Le kaj bi lahko bilo narobe z malce maskare, malo sence za veke, rdečilom za ustnice, celo nošenjem nakita? Nekatere članice ameriške reprezentance (ki je na koncu osvojila pokal) so imele celo umetne trepalnice, pa jih to očitno ni prav nič oviralo na poti do tako želenega zlata in naslova svetovnih prvakinj!

Ronaldo je lep, pa ga zato nihče ne graja

Tudi hokejistke ameriške in kanadske ekipe so leta 2015 v ruskem Sočiju na Zimskih olimpijskih igrah nosile make up. Tudi na ZOI se je našel (moški) komentator prenosa, ki je dejal:

“Nosijo lajkro, malce ličil, no, temu pravim milina pod pritiskom!”

Ni treba dodajati, da so govorjenje tega komentatorja mnogi označili za seksistično.

Res je, ličila se zaradi znojenja razmažejo, lahko tečejo po obrazu, tudi na splošno ni optimalno, da se kožo med napori obteži z ličili. A le kdo bi ženskam lahko prepovedal, da želijo biti tudi na tekmovanjih ali na igrišču lepa s pomočjo make upa? Pa čeprav v včasih grobi nogometni igri na zelenici?

Obstajajo tako zagovornice ličenja tekmovalk, kot nasprotnice, denimo ruska vrhunska tenisačica Marija Šarapova, ki je v nekem intervjuju dejala:

“Ne, na igrišču ne nosim ličil… Prepričana pa sem, da to počenjo dive, kajne?”

Seveda je treba poznati kontekst te izjave, namenjena je bila namreč njeni tedaj najbolj zagrizeni nasprotnici…

Če so lahko lepi nogometaši (in ženske jih nadvse rade gledamo tudi zaradi njihove privlačnosti, ne le zaradi znanja!), potem res ne vemo, zakaj se tudi ženske igralke ne bi smele urediti tako, kot jim je najbolj všeč, če se naličene boljše počutijo ali so bolj samozavestne, je to za njihovo igro lahko samo dobro!

Nihče se ne pritožuje nad lepoto Cristiana Ronalda (kvečjemu ga kak moški, ki navija za nasprotno moštvo, zato zbada ali mu apriori ne prizna vsaj tako dobre igre, kot Lionelu Messiju, ki se za zunanji videz nič kaj prida ne trudi…), nobenemu ne gre v nos, da Robert Lewandowski reklamira šampon proti prhljaju (in je zares privlačen tudi na zelenici) ali pa nadvse seksi Neymar Jr. nastopa v oglasu za žiletke, prav tako se ne spotikamo ob dejstvo, da ima naš Rene Krhin na tisoče oboževalk, njegov Instagram profil pa je vsaj tako negovan in božanski, kot on sam v živo.

Ogromno nogometašev slovi po svojih tetovažah in predvsem po brezhibno urejenih, vsakič drugačnih pričeskah ali bradah … Potem pa bi nekateri ženskam radi oporekali, če se malce naličijo pred tekmo?!

Vse oči bodo uprte v naše lepe nogometašice

Še malo nas loči do kvalifikacij za ligo prvakinj. Slovenski ženski nogomet bo v kvalifikacijah zastopala ljubljanska Olimpija. Zmajčice bodo kvalifikacije za ligo prvakinj igrale doma, 2. avgusta se začne kvalifikacijski turnir.

Slovenske prvakinje bodo igrale proti Minsku (2.8.), Somatio Barceloni (10.8.) in Slovanu Bratislava (13.8.). Slovensko reprezentanco (SŽNL) sestavljajo Melanija Pasar (ŽNK Ankaran), Lana Golob (ŽNK Moje-lece.si Radomlje), Špela Rozmarič (ŽNK Teleing GMT Beltinci), Kristina Erman (PSV Eindhoven NIZ), Katarina Gadnik (ŽNK Moje-lece.si Radomlje), Anja Prša (ŽNK Teleing GMT Beltinci), Laura Škvorc (ŽNK Olimpija Ljubljana), Kaja Eržen (WFC Tavagnacco ITA), Maruša Sevšek (ŽNK Olimpija Ljubljana), Karmen Ulbin (ŽNK Moje-lece.si Radomlje), Manja Rogan (ŽNK Olimpija Ljubljana), Dominika Čonč (RCD Espanyol ŠPA), Kaja Korošec (ŽNK Teleing GMT Beltinci), Lara Prašnikar (Turbine Potsdam NEM), Nika Babnik (ŽNK Krim Rolljet), Zala Kuštrin (ŽNK Teleing GMT Beltinci), Kaja Jerina (ŽNK Moje-lece.si Radomlje), Barbara Kralj (ŽNK Moje-lece.si Radomlje), Špela Kolbl (ŽNK Teleing GMT Beltinci), Evelina Kos (ŽNK Olimpija Ljubljana), Zala Meršnik (ŽNK Teleing GMT Beltinci), Ines Krajnc (ŽNK Maribor). Same čedne, privlačne in še kako ženstvene tekmovalke, ki nas razveseljujejo ne le s svojim izjemnim nogometnim znanjem, ampak tudi z urejenim videzom!

Da, ženske smo že zdavnaj dokazale, da se lepota in šport niti najmanj ne izključujeta, pač pa dopolnjujeta.

Tekst: Dragica Sušnik

Foto: Getty, Pinterest

O avtorju

AnjaCajhen

New Report

Close