Zakaj so razhodi dandanes težji?

11. avgust 2022

Zakaj so razhodi dandanes težji?

11. avgust 2022
Foto: Pexels

Včasih, ko smo se razšli s partnerjem, nismo bili obkroženi s spomini in njihovimi slikami, tako kot smo danes.

Zakaj razhodi tako bolijo? Če bi bilo vse tako preprosto in bi se ljubezen vedno končala dobro, potem bi se najbrž svet porušil. Žal mora biti prav v vsem na svetu ravnovesje.

Evolucijski biologi sklepajo, da sta po razhodu potrebna bolečina in razmislek, da se lahko kaj naučimo iz te izgube. Z drugimi besedami, agonija po razpadu je evolucijska prilagoditev, ki zagotavlja ohranjanje tesnih družbenih vezi.

Razumevanje bolečine

Zavrnitev boli, zato se bojimo vstopiti v socialne situacije, v katerih je verjetna zavrnitev. Na to pomislite kot na varnostni mehanizem, ki nas ščiti pred lastnimi brezobzirnimi željami.

Pomembno je, da imamo realistična pričakovanja glede okrevanja po razhodu. Nekontrolirana čustva lahko vodijo v malodušje in občutek brezupnosti. Občutki samoobtoževanja in celo misli o samopoškodovanju ali samomoru niso neobičajni. Zato je ključnega pomena razmisliti o strokovni pomoči. Vsaka oseba je drugačna. Morda smo prejšnji razhod dobro prenesli, medtem ko se naslednjič stiskamo za prsi in sklepamo dogovore z Bogom.

Razhod in okrevanje po ločitvi sta bila manj naporni, ko svet še ni bil “online”. Pred družbenimi mediji je bil razhod diskreten dogodek. Do razpada je prišlo, ko so bili telefoni še neumni in privezani na steno. Predstavljajte si čas, ko ste odgovorili na vsak klic v upanju, da kliče vaš bivši, a vas je teta vprašala, ali želite solato z ambrozijo za nedeljski zajtrk.

Foto: Unsplash

Zmenkovanje postaja transakcijsko

Danes je razhod mogoče storiti preko sporočila brez kakršnih koli čustev ali dejanske interakcije. Še huje, lahko so v obliki objave na družabnem omrežju in s tem postanejo afera za gledalce, polna dodatnih javnih komentarjev, jokajočih emojijev in deljenj, vse za vedno zabeleženo v oblaku.

Za nekatere osebe, ki trpijo zaradi nedavnega razhoda, je tako javno izlitje čustev na spletu nora oblika katarze. Objavljajo pisane navedke o tem, kako sveže neodvisni so, medtem ko nas zasipajo s selfiji, v katerih si oblečejo nova oblačila, imajo nov frufru, porjavijo, imajo športne avtomobile ali pozirajo s kakršnim koli privlačnim bitjem nasprotnega spola, ali še huje – selfie v telovadnici.

Kako pozdraviti svoje srce?

Jon Patrick Hatcher, terapevt in avtor mnogih knjig o tesnobi, ponuja nekaj predlogov, kako si pomagati, ko se vaš partner odloči, da je vašega razmerja konec.

1. Družbeni mediji niso družbeni

“Če objavljate pretirane ali seksi slike kot dokaz svojega vznemirljivega novega življenja, samo pokažete, koliko vam je še mar. Razhod z nekom vključuje prekinitev z njegovimi družbenimi mediji. Če preskočite ta temeljni korak, si lahko kar nadenete kamuflažo, počepnete v grmovju in jih opazujete skozi njihova okna,” pravi o tem Hatcher.

2. Izogibajte se alkoholu

Alkohol je depresiv, ki ovira racionalno presojo. Ne potrebujemo strokovne analize, da bi videli rezultate, ki jih lahko prinese pitje iz žalosti. “Alkohol nam šepeta neumne stvari, kot je: ‘Morala bi mu poslati sporočilo.’ Vsaka količina, ki jo popijete, vas lahko naredi še bolj nesrečne,” opozarja terapevt. Vodi tudi do slabih odločitev, kot je nezdrava prehrana ali pretirano zapravljanje denarja. Zato bodite pri uživanju alkohola izjemno previdni.

Foto: Pexels

3. Ne storite nič

Vsakič, ko želite stopiti v kontakt z bivšim, ga poklicati ali storiti karkoli povezanega z njim, se ustavite – ne storite nič. “Če nič ne storite, vam ni treba ničesar obžalovati. Ne morete zgrešiti, če se izognete dejanjem, zaradi katerih bi se ponovno zaročili z bivšim. To je najmanjša taktika z največjim donosom. Vaša panika in obup, da bi jih vrnili v svoje življenje, je velika želja, ki se zmanjša vsakič, ko ne poskusite.”

4. Ne uporabljajte drugih ljudi, za prebolevanje

Hiter seks za eno noč ali vroča afera, s katero boste pozabili na bivšega, morda zveni dobro. A običajno je to na račun druge osebe, kar pa ni pošteno. Namesto iskanja utehe v kratkotrajnih partnerjev, se raje obrnite na vaše prijatelje, ki vas bodo opomnili, kako “kul” ste.

5. Pomirite se

Jon pravi da je cilj samopomiritve vključiti čim več svojih čutov in se pomiriti. “Razmislite o pohodu v naravi, pri tem pa bodite pozorni na znamenitosti, vonjave in zvoke okoli sebe. Ali pa si privoščite masažo. Pojdite ven na obrok ali samo na sladico s prijateljem, če je mogoče. Tudi, ko se vam ne da jesti, gre hrana veliko lažje skozi, če se vmes pogovarjate z ljubljenim.”

Foto: Unsplash

6. Ne bodite nostalgični

Nostalgija je zaradi velike uporabe domišljije pogosto zelo utopična. Jon opozarja, da kadar se spominjate svoje pretekle zveze, pri spominih pogosto pozabite na težave, ki ste jih v razmerju imeli. “Podoba v vaši glavi, da je preteklost videti tako popolna, je privid, ki ga je ustvarila nostalgija. Preteklost vam zdaj ne bo prinesla ničesar, zato nehajte zapravljati čas s tem.”

Vsako zlomljeno srce boli in vzame veliko časa, a Jon za konec še šaljivo dodaja: “Ja, zlomljeno srce boli, vendar ali ste že kdaj stopili na tačko svojega ljubljenčka?”

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close