Zakaj ste zaradi Instagrama nespoštljiv turist

04. september 2023

Zakaj ste zaradi Instagrama nespoštljiv turist

04. september 2023
Foto: Pexels

Zakaj ste zaradi Instagrama nespoštljiv turist

04. september 2023
Foto: Pexels

Priljubljene turistične destinacije so v zadnjih letih zabeležile porast incidentov, v katere so vpleteni turisti. Krivec za neprimerno obnašanje obiskovalcev pa naj bi bil prav Instagram, poroča CNN.

Instagram je vsekakor olajšal potovanja – iskanje skritih kotičkov in nepoznanih restavracij še ni bilo tako preprosto. A nova oblika potovanj ima številne negativne učinke in različna poročila kažejo, da se je vedenje turistov poslabšalo tudi v krajih, kjer v preteklosti niso imeli težav.

Ker ljudje spremljajo objave o eksotičnih lokacijah na družbenih omrežjih iz domačega okolja, zavestno ali nezavestno domnevajo, da je vedenje, ki so ga vajeni doma, sprejemljivo tudi na določeni počitniški destinaciji in se na dopustu obnašajo bolj hedonistično.

Prav tako so turisti pogosto zaščiteni v hotelih in letoviščih stran od lokalnih skupnosti, zato pogosto mislijo, da je potovanje v kraj daleč od doma priložnost za slabo vedenje brez posledic in podcenjujejo učinek, ki ga imajo lahko njihova dejanja na lokalno prebivalstvo ali gospodarstvo.

Foto: Pexels

Instagram učinek

Ko uporabniki Instagrama odpotujejo na čudovit kraj, praviloma objavljajo fotografije in videoposnetke z destinacije na svojih družbenih omrežjih. Njihovi sledilci nato vidijo objave in si želijo obiskati ista mesta, zato bi lahko rekli, da je možnost potovanja in objavljanja postala neke vrste oblika družbenega statusa.

Toda to pomeni, da bodo popotniki v mnogih primerih vložili več energije v ustvarjanje vsebine kot v raziskovanje, odkrivanje ali spoštovanje lokalnih običajev.

Foto: Pexels

Primer Balija

Bali je ena izmed destinacij, ki zadnja leta privlači vplivneže. Kot odgovor na neprimerno vedenje turistov je Bali junija 2023 uvedel nove smernice za obiskovalce, ki vključujejo pravila o primernem vedenju v svetih templjih, po otoku in z domačini ter spoštovanju naravnega okolja.

Turisti zdaj potrebujejo licenco za najem motornih koles in ne smejo stopiti na nobeno goro ali vulkan na Baliju zaradi njihove svete narave. Potniki morajo ostati samo v registriranih hotelih in vilah, kar je vplivalo na številne nepremičnine Airbnb.

Foto: Pexels

Tudi Islandija, Havaji, Nova Zelandija, Kostarika in druge destinacije so sprejele določene smernice za spoštovanje lokalnih zakonov in običajev.

Kjer takšna prizadevanja niso bila uspešna, so nekateri kraji, kot je slavni tajski zaliv Maya Bay, vstop popolnoma zaprli za turiste.

Potujte spoštljivo

Ne pozabite, da ste v tuji državi gost – obnašajte se tako, kot bi želeli, da se obiskovalci obnašajo v vaši domovini.

Naredite svojo raziskavo

Tudi če ste izkušen popotnik, se morda ne zavedate, kakšen vpliv imajo vaša dejanja na lokalne skupnosti. Poiščite smernice ali osnovne informacije o lokalnih kulturnih ali varnostnih normah.

Odložite telefon

Raziskave kažejo, da se ljudje med potovanjem lahko odtujijo od okolice, če so bolj osredotočeni na svoje naprave kot na destinacijo.

Pogosto bodo najbolj nepozabne potovalne izkušnje tiste, ki ne bodo vključevale telefonov.

Foto: Pexels

Svoj vpliv uporabite za dobro

V objavah “Instagram v realnosti” vplivneži razkrivajo ogromne gneče in čakalne vrste za priljubljene lokacije.

Več dokazov o razmerah za glamuroznimi posnetki bi lahko odvrnilo obiskovalce, ki se na določeno lokacijo odpravijo samo zato, da bi posneli fotografijo.

Avtor
Piše

Tara Kuster

Style. Več novic

New Report

Close