Zakaj tako radi gledamo ljudi, ki se bašejo s hrano?

25. oktober 2022

Zakaj tako radi gledamo ljudi, ki se bašejo s hrano?

25. oktober 2022
Foto: Profimedia

Medtem ko obstajajo ljudje, ki jim je zaradi takšnih ali drugačnih razlogov neprijetno, če jih ljudje gledajo pri jedi, pa drugi nadvse uživajo pri opazovanju. 

Ste že slišali za Mukbang videe? Beseda je sestavljenka iz dveh korejskih besed: besede za hranjenje in “broadcast” oziroma oddajo. V prevodu bi Mukbang lahko prevedli kot prehranjevalno oddajo.

V tipični oddaji bo voditelj pojedel velike količine hrane, medtem pa komentiral svojo izkušnjo – okus hrane, njeno teksturo in vonj. Takšni videi so lahko tudi izobraževalni – voditelj lahko predstavi hrano določeno kulture, veliko pogosteje pa je poudarek na tem, kako okusna je hrana. 

Če na YouTubu vtipkate besedo “Mukbang”, boste dobili ogromno videov ljudi, ki jejo ogromne količine hrane, gledalci pa to z veseljem gledajo. Nekateri videi imajo tudi po trideset milijonov ogledov. Čeprav so takšni videi vse bolj popularni, pa so obenem deležni tudi veliko kritik, saj naj bi promovirali nezdravo prehranjevanje in neprimerno ravnanje s hrano. 

Foto: Profimedia

Mukbang videi zmanjšujejo osamljenost, toda …

Nedavna študija je pokazala, da imajo takšni videi na gledalce tako dobre kot tudi slabe učinke. Raziskovalci so analizirali komentarje pod videi na YouTubu ter debate na platformi Reddit glede teh videov. Odkrili so, da se gledalci, ki gledajo druge, medtem ko ti jejo, počutijo manj osamljene in ti pogosto gledajo takšne videe, kadar obedujejo sami. Gledanje takšnih videov jim da občutek, da imajo pri jedi družbo. 

Številne prav tako pomirja zvok ljudi, ki cmokajo z usti, prežvekujejo in skratka jedo različne vrste hrane. Nekateri Mukbang videi so zato obenem tudi ASMR videi, kjer je poudarek na samem zvoku. 

Na drugi strani pa lahko Mukbang videi povzročijo, da gledalci ob ogledu takšnih videov začutijo potrebo, da jejo manj ali nasprotno – takšni videi v njih sprožijo željo po prenajedanju, tako kot to počne oseba v videu.

Poleg tega so se pojavile številne kontroverzne teorije, da nekateri YouTuberji v svojih Mukbangih hrane v resnici ne pogoltnejo, temveč jo izpljunejo, ta del pa izrežejo iz videa. Ena od problematičnih YouTuberk je tudi Boki, ki naj bi hrano izpljunila, toda Korejka je še vedno med enimi najbolj priljubljenih “Mukbangerjev”. Številni drugi so na strogi dieti, da ostanejo vitki.

Bolj nezdravo kot jejo ljudje, več ogledov ima video

Druge študije so analizirale tudi uspeh takšnih videov. Strokovnjaki so ugotovili, da so videi, v katerih oseba poje ogromno hrane, bolj gledani od tistih, kjer voditelj poje “normalno” oziroma priporočljivo količino.

Še bolj gledani so tisti videi, kjer je voditelj pozoren tudi na to, v kolikem času poje to ogromno količino hrane, pa tudi tisti, v katerih jedo izredno pekočo hrano.

Gledalci Mukbang videov torej radi gledajo ljudi, ki se nezdravo prehranjujejo. Če torej uživate v gledanju ljudi, ki pojejo ogromno hrane, bodite pozorni tudi na svoje potrebe in prehranjevalne navade, ki se lahko zaradi videov tudi spremenijo.

Avtor
Piše

B. P.

Style. Več novic

New Report

Close