Se življenje res začne po 30. letu? Teh 15 stvari morate narediti že prej!

11. marec 2019

Se življenje res začne po 30. letu? Teh 15 stvari morate narediti že prej!

11. marec 2019

Življenje se v resnici začne že pred 30. letom, lahko pa se tudi kasneje, kar je odvisno predvsem od naših osebnih odločitev. Pred vami je seznam 15 stvari, ki jih morate narediti do 30. leta.

Kolikokrat ste že slišale zlajnan rek, da se zares ‘začne dogajati’ šele po tridesetem? Me prevečkrat. Vsi vam govorijo, da se življenje začne šele nekje okoli te starosti. Končno dosežete občutek samozavesti in neodvisnosti, jasno vam postane, kaj želite doseči in ustvariti v življenju.

Da bi zpolnile svoja pričakovanja in želje ter bile uspešne na prav vseh področjih življenja, se morate naučiti določenih osnov in življenjskih pravil. Predstavljamo vam 15 le-teh, ki jih lahko uporabite ne glede na to, koliko ste stare.

1. Poiščite službo, ki vam daje zadovoljstvo

Po koncu izobraževanja dostikrat eksperimentiramo, ker še ne vemo, kje bi v resnici dosegle svoje potenciale. Toda do 30. leta bi morale že vedeti, kaj bi vam karierno pomenilo največ in vas obenem izpolnilo.

2. Naučite se pripraviti svojo najljubšo jed

Imate v glavi vse recepte Jamieja Oliverja ali pa si morda niti jajca ne znate speči? V vsakem primeru je dobro, da se naučite kuhati in se izmojstrite vsaj v eni jedi, po kateri boste zaslovele med prijatelji. Vadite, bodite potrpežljive in se ne bojte neuspeha. Na koncu boste mojstrice.

3. Ugotovite, kdo so vaši pravi prijatelji

V mladih letih ves čas sklepamo nova znanstva in do ljudi nismo kritične. Velikokrat verjamemo, da so naši prijatelji tudi tisti, ki niso pravi za nas ali nam celo škodijo. Z leti se krog prijateljev zoža, kar je normalno, saj postanemo bolj selektivne. Resnični prijatelji so namreč tisti, ki so tudi v krizah ob nas, pridejo na pomoč, ko smo bolne in se iskreno veselijo naših uspehov. Prav je, da ne pustite vsakogar k sebi, čisto dovolj je imeti nekaj resničnih prijateljev, iskrenih in dobronamernih.

4. Nehajte vsem razlagati podrobnosti iz osebnega življenja

Če hočete dober partnerski odnos, potem svojega fanta, zaročenca ali moža ne smete ogovarjati ali dajati v nič pred prijateljicami, kaj šele kolegicami ali neznanci. Če ne veste, s kom govoriti o osebnih problemih, raje poiščite pomoč strokovnjaka psihologa, kot pa da greste razlagat stvari, ki se tičejo samo vas, vsakomur, na kogar naletite. Tvegate, da vas bodo drugi imeli za malce prismuknjeno, obenem pa težav na ta način ne boste rešile, medtem ko jih boste s strokovno pomočjo lahko.

5. Postavite prioritete

Ves čas hitimo in vse bi rade opravile. Potem ugotovimo, da smo svoj čas namenjale nepomembnim stvarem in zanemarile bistvene. Zapomnile si boste trenutke s potovanj in srečo v družbi bližnjih ter družine, ne pa dodatnih ur, ki ste jih po nepotrebnem presedele v pisarni.

6. Najdite čas in denar za dopust

Pomanjkanje počitka in dopusta vodi v duševno ter fizično izčrpanost in niža delovno sposobnost. Zato namesto za nov telefon denar raje namenite za dopust. Vsak mesec dajte nekaj denarja od plače na stran v ta namen.

7. Naredite že ta vozniški izpit

Vozniški izpit je karta za svobodno gibanje. Nič več odvisnosti od javnega prevoza, prijateljic ali fanta. Po narejenem izpitu boste začele razmišljati o svojem avtu, s katerim se lahko vedno kam odpeljete, avto pa boste lahko najele tudi v tujini in videle več zanimivih lokacij.

8. Zagotovite si dodatne prihodke

Pri 30-ih bi že lahko imele dodaten vir dohodkov: honorarno delo, pasivni dohodek od premoženja oziroma nepremičnine (če ste kaj podedovale) ali naložb, lahko se odločite tudi za svoj lasten stranski posel (učenje joge? vodenje tečaja kreativnega pisanja? izdelava oblačil za otroke?). Celo če ste zaposlene v stabilnem podjetju, se lahko jutri zgodi karkoli, ve pa boste na cesti in boste razmišljale, kako plačati najemnino in stroške. Zato je vedno pametno imeti rezervno delo in s tem dodaten vir dohodkov.

9. Odselite se od staršev

Mnogi mladi še v svojih tridesetih radi živijo s starši, saj je to najbolj udobno. Vse je vedno čisto in snažno, hladilnik pa je bogato založen z jedmi. Vendar ne morete biti do smrti v ‘mama hotelu’, tudi vaši starši si želijo biti končno spet ‘na svojem’ in imeti mir. Najbolje se je odseliti pred 30. letom, tako se boste naučile tudi paziti na stroške in postale bolj odgovorne osebe.

10. Naučite se znanosti alkoholnih pijač

Mladostniki največkrat zaradi pomanjkanja lastnih denarnih sredstev kupujejo najcenejši alkohol, s katerim se želijo opijaniti, o kakovosti in zmernosti pa ne razmišljajo. Naučite se veščin kombiniranja žganih pijač in vina k določenim jedem ali se vpišite na tečaj enologije, kjer se boste poučile o skrivnostih vin.

11. Naučite se tekoče govoriti vsaj en tuj jezik

Tuji jeziki vam pridejo prav tako v službi, kot na potovanjih. Naučite se vsaj enega tujega jezika, v katerem se boste tekoče izražale in v njem pisale. Tudi v karieri vam bo to v veliko korist.

12. Naučite se nastopati v javnosti

Mnogim odraslim je neprijetno, ko morajo pred javnostjo ali kolegi v službi prebrati poročilo ali nastopiti v debati z argumenti. Premagajte strahove. Ko se naučite dobro govoriti pred drugimi ljudmi, celo neznanci, se boste osvobodile negotovosti in postale bolj samozavestne. Lažje boste tudi prosile šefa za povišico in bolj suvereno reševale celo osebne spore v svojo korist.

13. Najdite svoj slog

Odraslo osebo spoznamo tudi po tem, da ima sebi lasten slog, v katerem se počuti prijetno, pa naj gre za oblačila in modne dodatke ali kaj tretjega. Ko enkrat ugotovite, kakšen ‘imidž’ vam najbolje pristoji, v čem vaša individualnost najbolj pride do izraza, ne boste imele več težav, kaj obleči, obuti in kako se prezentirati, recimo na razgovoru za službo.

14. Ponovno preberite klasična literarna dela

Klasična dela smo morali brati v šoli, ker je tako zapisano v učnem programu. Toda tedaj jih, kot otroci in mladostniki, zagotovo nismo dobro razumeli. Starejše kot ste, več kot imate življenjskih izkušenj, bolje boste razumele klasične pisce, ki so v svojih delih zapisali pomembna in tehtna spoznanja. Zato jih res ponovno preberite, tokrat za svojo dušo, ne zaradi zunanje prisile.

15. Ostanite v dobri telesni pripravljenosti

Mladost nam oprosti vse, po 30. letu pa opazimo, da se nam veliko lažje nabira maščoba okoli pasu, kot pa se gradijo mišice na želenih mestih. Sčasoma tonus mišic propada, metabolizem se upočasni. Zato v vsakdanjo rutino ne glede na obremenjenost v službi nujno vključite redno telesno dejavnost, s tem boste krepile zdravje, podaljšale mladosten videz obraza ter telesa in si zagotovile dobro počutje.

D. S.

Foto: Flo, Fashionhance, Walnut Hill, Taste For Life, Women’s Health, Popsugar, Glossy Cover, Glamour, Car Insurance, ThoughtCo, Videoblocks

Style. Več novic

New Report

Close