Zakaj ženske potrebujejo več spanja kot moški?

03. maj 2022

Zakaj ženske potrebujejo več spanja kot moški?

03. maj 2022
Foto: Pexels

Potrebujete izgovor, da vam partner pripravi zajtrk, medtem ko vi še vedno spite? Znanost ponuja odličen razlog, zakaj ženske potrebujejo več spanca kot moški.

Na splošno ljudje potrebujemo več spanca, kot se zavedamo. Tudi če se počutite dobro in ste učinkoviti z manj spanca, na dolgi rok ne bi smeli spati manj kot sedem do devet ur na noč. Če ne spite dovolj, lahko zbolite, postanete depresivni ali razdražljivi. To še posebej velja za ženske. Raziskava Univerze v Loughboroughu namreč razkriva, da potrebujemo povprečno 20 minut več spanca na noč kot moški, da ostanemo zdrave in dobre volje.

Zakaj moramo toliko spati?

Seveda pa imajo znanstveniki razlago za povečano potrebo po spanju pri ženskah. Naši možgani potrebujejo več časa za regeneracijo, saj so bolj zapleteno povezani kot pri moških.

Foto: Unsplash

Za to seveda obstaja evolucijska utemeljitev. Ženske smo morale vedno paziti na svoje otroke in se sočutno odzivati ​​na potrebe družine v vsakem trenutku ne glede na druge dejavnosti. Zato so naši možgani zasnovani za drugačno obliko zaznavanja. Medtem ko so polovice možganov pri moških pogosto tesneje omrežene, je pri nas timsko delo med obema možganskima hemisferama bolje razvito. In ker je veliko bolj zapleteno biti pozoren na več stvari hkrati, potrebujemo več počitka.

Zakaj potem moški nimajo prsi?

Če ženske potrebujejo več spanja, zakaj torej nimajo moški prsi, da bi otroke ponoči nahranili? Veliko bolj smiselno bi bilo, da se našega pomembnega spanca ne moti, če imajo ženske že tako težje mir pred otroki.

Foto: Pexels

A pri moških dojenje ne bi delovalo, ker moški spijo globlje. Zato pogosto ne bi slišali, da otrok joka. Tako mamam na žalost ne preostane drugega, kot da so odgovorne za celo družino.

Zato pa lahko sedaj brez slabe vesti dragemu pustite, da poskrbi za zajtrk, ko ve še malo podremate.

Prispevek je bil objavljen na miss7.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close