Zaljubili smo se v ‘pametne’ pisalne strojčke z retro navdihom!

Pod imenom Penna so nastale funkcionalne modrozobne tipkovnice, ki jih je navdihnila mehanika strojev za tipkanje…

Sodobna tehnologija nam dobesedno omogoča čudeže, celo take stvari, ki si jih pred 20 leti ne bi mogli niti zamisliti. Že Albert Einstein je nekoč daljnovidno in lucidno zapisal, da se boji dneva, ko bodo stroji (torej naprave) postali pametnejši od človeka… Pa pustimo to razglabljanje ob strani. Kar se tiče dizajna sodobnih, pametnih ‘pomočnikov’ so ga urbani ljubitelji minimalizma najbrž zelo veseli.

A prave topline minimalistično oblikovanje ne ponudi – je tehnicistično in zelo brezosebno, čeprav se oče točno takega dizajna, pokojni Steve Jobs, morda ne bi strinjal s tem stavkom. Okusi so pač različni in o njih se ne kaže prepirati. Vsekakor je jasno, da tudi v današnji razosebljeni družbi obstajajo ljudje, ki nostalgično hrepenijo po nekdanjih (dobrih) časih, ko smo prijateljico ali prijatelja poklicali na stacionarni telefon in je trajalo tri sekunde ali še več, da smo odvrteli na primer številko 0 na krožnici telefona.

Za ljubitelje retro dizajna je zdaj poskrbela blagovna znamka Elretron, ki je predstavila nekoliko drugačen ‘gadget’ – sodobno pametno napravo s tipkovnico vintage videza. Ljubitelji minulega sloga so se je zelo razveselili! Pod imenom Penna so nastale funkcionalne modrozobne (bluetooth) tipkovnice, ki jih je navdihnila mehanika strojev za tipkanje, kakršni so bili v uporabi nekoč.

Toda kajpak ta tipkovnica vsebuje celoten nabor sodobne zmogljivosti! Občutek tipkanja na teh lepih ‘dodatkih’ za pisarno ali dom je enak, kot pri nekdanjih tipkarskih strojih, sama tipkovnica pa je na voljo v dveh slogih: z zaobljenimi tipkami ali v ‘Retro Chrome’ dizajnu, ki spominja na pisalne stroje, kakršne so imele doma naše mame in babice.

Na tipkovnicah lahko nastavite glasnost, svetlobo in vse drugo, kar lahko sicer nastavljamo na tipkovnici svojega računalnika oziroma notesnika. Prilagojene so večini operacijskih sistemov oziroma programskih oprem, kot so Windows, Android in iOS. Na voljo so v zares prikupnih barvah, kot so Matt Black, Baby Pink, Olive Green in Pure White.

Čeprav ne gre za prvi poskus na trgu, kar se tiče retro oblikovanih tipkovnic, pa imamo občutek, da bodo srčkani modeli Penna potrkali na kolektivno navdušenje vseh nostalgikov in romantikov, med katere spadam tudi sama. Lahko si jih ogledate in o njih izveste še več na uradni strani Kickstarter, klik tukaj, tam zbirajo tudi donacije, ali pa na proizvajalčevi uradni spletni strani.

 

Foto: Kickstarter, Fashion.hr, Elretron

New Report

Close