Zato morate na krožniku najprej pojesti zelenjavo!

13. maj 2022

Zato morate na krožniku najprej pojesti zelenjavo!

13. maj 2022
Foto: Pexels

Strokovnjakinja svetuje, da moramo biti pozorni na vrstni red hrane, ki jo jemo.

Jeste vse pomešano, ali raje ločujete hrano na krožniku? Če slednje, kaj pojeste najprej? Marsikdo zelenjave na žalost ne daje na prvo mesto, ampak jo raje prihrani za konec, saj mu ni najljubša.

Vendar strokovnjakinja Jessie Inchauspe, biokemičarka, specializirana za prehrano, pravi, da to ni dobra ideja. “Znanost trdi, da lahko nenadne skoke ravni sladkorja v krvi zmanjšate za do 75 odstotkov, če jeste sestavine obroka v določenem vrstnem redu.” Torej jeste popolnoma enako hrano, le ta bo manj vplivala na vaš krvni sladkor.

Glukoza oz. sladkor v krvi je glavni vir energije v telesu in nastane, ko se razgradijo ogljikovi hidrati. Pomembno je, da stalno vzdržujemo raven sladkorja v krvi, saj se tako izognemo hrepenenju po hrani, težavam s spanjem, utrujenosti in številnim drugim težavam.

To pa je pomembno tudi za vse, ki želijo shujšati, saj se ob konstantni ravni sladkorja v krvi pokuri bistveno več maščobe.

Foto: Pexels

Pravi vrstni red

Da bi se izognili nenadnemu zvišanju glukoze, strokovnjakinja priporoča naslednji vrstni red:

1. Zelenjava,

2. beljakovine in maščobe,

3. škrob in sladkorji.

Da bo bolj jasno, si predstavljajte, da imate file lososa s špinačo in rjavim rižem, za sladico pa kos torte. Po teh pravilih najprej pojejte špinačo, nato lososa, nato riž in na koncu sladico. Inchauspova tudi poudarja, da lahko sladkane pijače, kot sta sladkan čaj ali kava, prav tako dvignejo krvni sladkor, zato jih je najbolje spiti na koncu obroka.

Prispevek je bil objavljen na miss7.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close