Ženska, o kateri govorijo vsi: Kdo je mlada finska predsednika vlade?

19. december 2019

Ženska, o kateri govorijo vsi: Kdo je mlada finska predsednika vlade?

19. december 2019

Sanna Marin je stara 34 let in je najmlajša predsednica vlade na svetu. Poleg tega je postala znana tudi po tem, da bi delovni čas skrajšala na 4 dni tedensko ter 6 ur dnevno.

Vendar pa Sanna ni najmlajša predstavnica finske vlade, saj je nova ministrica za finance Katri Kulumni stara 32 let in je na vrhu ene od štirih vodilnih strank petčlanske vladne koalicije.

Zanimivo je še, da so na vodilnih položajih vladajočih strank same ženske, najstarejša med njimi pa šteje 35 let.

https://www.instagram.com/p/B6BQDCvF9Pu/

»Politika je vse težja, zato potrebujemo mlade ljudi, ki so tam lahko 24 ur dnevno, sveže obraze, ki so vedno pripravljeni na odzive in ne govorijo neumnosti,«

je pojasnil finski politični novinar.

https://www.instagram.com/p/B49wALMBrBQ/

Sanna Marin prihaja iz skromne družine. Starša sta se ločila, ko je bila še zelo mlada in za njeno vzgojo je poskrbela mama. Zaradi težkih finančnih razmer je Sana pri 15. letih začela delati v pekarni in raznašala časopis, da si je prislužila žepnino.

Prva dama vlade je večkrat v intervjujih povedala, da ima največjo oporo v mami, saj je vedno verjela, da lahko doseže vse, kar si želi.

Je prva oseba v družini, ki je zaključila srednjo šolo in se vpisala na fakulteto. Sanna je bila stara dvajset let, ko se je začela ukvarjati s politiko, danes pa nanjo gledajo kot močno zagovornico blagostanja na Finskem.

https://www.instagram.com/p/BkC_RiCnRu3/

Je poročena in ima dveletno hčerko. Na tiskovni konferenci je Sanna izjavila:

»Nikoli nisem razmišljala o svoji starosti in spolu. Pomembni so razlogi, zakaj sem se vključila v politiko in zakaj smo si pridobili zaupanje volivcev.«

Te dni je v središču pozornosti zaradi ideje o skrajšanem delovnem času. Medtem, ko si vse več podjetij prizadeva za povečanje produktivnosti in hkrati ravnovesju med poklicnim in zasebnim življenjem, ideja o krajšem delovniku postaja vse bolj vsakdanja.

https://www.instagram.com/p/BjQA7dpnvY1/

Države v EU so še posebej znane po kulturi dela, prilagojeni družini in prostem času in tudi Finska pri tem ne zaostaja.

»Štiridnevni delovni teden, šesturni delovni dan. Zakaj to ne bi bil naslednji korak? Ali je osemurni delavnik določen za večno? Verjamem, da si ljudje zaslužijo preživeti več časa z družino in svojimi najbližjimi, se ukvarjajo s svojimi hobiji in drugimi vidiki življenja, na primer kulture. To bi bil lahko za nas naslednji korak,«

je pred kratkim za Helsinki Times povedala Sanna.

Foto: Instagram

Avtor
Piše

AnjaCajhen

Style. Več novic

New Report

Close