3 razlogi, da so tisti s sestro bolj ljubeznivi in prijetni!

11. februar 2019

3 razlogi, da so tisti s sestro bolj ljubeznivi in prijetni!

11. februar 2019

Naj živijo sestre! Znanstveniki so z raziskavo potrdili, da sestre sorojencem pomagajo razviti socialne veščine in so bolj spretne v komunikaciji, pogajanjih ter pri sklepanju kompromisov.

Ah, te sestre… V enem trenutku se prepirata okoli tega, čigave so igračke, nato pulover, šminka ali čevlji (mogoče celo fant!), v naslednjem trenutku pa sta spet najboljši prijateljici.

Če kot ženska odraščate s sestro, imate v gospodinjstvu dve ‘svoji’ omari z garderobo, sedaj pa je znanost še dokazala, da ste vsi, ki imate sestro, tudi avtomatično boljša, bolj prijazna in topla oseba, ki je sposobna lažje sprejemati kompromise ali se pogajati in izboriti zase… ko je to potrebno.

Na univerzi Brigham Young so v raziskavi pod vodstvom prof. Alexa Jensena potrdili že znano dejstvo, da je boljše imeti sorojence, kot pa odraščati sam. Če imate sestro, ste prava srečnica/srečnik, saj vam sestra pomaga razvijati družabne spretnosti oziroma socialne veščine, od komuniciranja do sklepanja kompromisov in pogajalske iznajdljivosti.

Obstoj sestre v vašem življenju vam pomaga blažiti občutek osamljenosti in krivice, pomanjkanje samospoštovanja ali samozavesti in druge strahove, resnične ali namišljene. Katere kakovosti še odlikujejo sestrske in sestrsko-bratske pare?

1. Sočustvovanje in sloga

Jensen pravi, da sestre izjemno pozitivno vplivajo na celokupno duševno zdravje in počutje. Družina, v kateri so sestre, bo tudi kasneje, ko otroci že odrastejo, ostala bolj složna, saj si člani bolj prizadevajo za medsebojne stike in pristne odnose. Empatija in velikodušnost sta vgrajena v naravo sester, celo takrat, ko se borita (ali borijo) med seboj.

2. Pozitivno zmagovanje

Ena od glavnih raziskovalk Laura Padilja-Voker je ugotovila, da se kreganje med sestrama lepše konča, kot če se spopadeta brata, saj bo vse, dokler je med njima ljubezen, pozitivno zmagalo in celo v sporu bosta poskusili poiskati najboljši kompromis za obe strani. Sestre znajo v času sporov bolje nadzorovati svoj čustva, trdi Padilja-Volker.

To je pomembna veščina, zaradi občutka bližine v družini in obenem šola za naprej, denimo za pogajanja v službi ali na sploh v odraslem življenju. Tudi moški, ki so odraščali s sestro, so kasneje bolj diplomatski in znajo boljše komunicirati, zlasti z ženskami, seveda.

3. Sestra ublaži tegobe odraščanja

Izsledki raziskave, ki smo jih po svoje pričakovali, se tu ne končajo: prednosti sestrske bližine se pokažejo že v samem najstniškem obdobju oziroma v adolescenci. Mnogi, ki so odraščali s sestro (ne glede na spol), menijo, da je bila vir njihove bližine v času težavnega obdobja in da so prav preko sestre dobili najbolj zanesljive informacije o nasprotnem spolu.

D. S.

Foto: Shutterstock, Pinterest, Flickr, Odyssey

Style. Več novic

New Report

Close