Ženske, ki jih mož poljubi zjutraj pred odhodom na delo, živijo dlje!

17. september 2021

Ženske, ki jih mož poljubi zjutraj pred odhodom na delo, živijo dlje!

17. september 2021
Profimedia

Poljub, ko se prebudimo, poljub pred spanjem in poljub pred odhodom na delo – vsak od naštetih nam lahko podaljša življenje. Če jih prakticiramo vsakodnevno, bomo tudi produktivnejši pri delu.

Strasten poljub je lahko eno izmed najbolj intimnih dejanj, včasih celo bolj intimno od seksa. Naklonjenost, sočutje in pripadnost lahko izrazimo s poljubi, vsakodnevno poljubljanje pa prinaša daljše in srečnejše življenje.

Dr. Arthur Szabo, nemški profesor psihologije, je dve leti zbiral podatke od zdravnikov in zavarovalnic, da bi opravil obsežno raziskavo o vplivu majhnega poljuba, ki ga mož da ženi, preden se odpravi v službo. Rezultati so bili zelo jasni, tisti, ki so to počeli vsak dan, so živeli približno pet let dlje.

Ne samo dlje, ampak tudi srečnejše

Raziskava doktorja Szabe je pokazala tudi, da imajo moški, ki poljubijo svojo ženo vsak dan pred odhodom v službo, od 20 do 30 odstotkov višji dohodek, uporabljajo manj bolniških dni in so običajno na višjem položaju v podjetju, poroča Psychology today.

Poljub pa ni edina stvar, ki naredi to razliko. Osebe, ki so v srečnem in zdravem odnosu s partnerjem in si radi izkazujejo naklonjenost, imajo tudi bolj pozitiven pogled na življenje in poslovne izzive, in jih tudi bolje rešujejo. Če ste v razmerju, ki je trenutno v težavah ali pa ste sredi prepira, bo vaše razpoloženjem tekom dneva slabše in s tem se zmanjša tudi produktivnost v službi.

Profimedia

Kaj se zgodi med poljubom?

Da ima poljub res tako močan pozitiven učinek na naše razpoloženje, je potrdila tudi znanost. Ustnice so polne živčnih končičev, ki so zelo občutljivi, kar povzroča občutek tolažbe, ko nekoga poljubljamo ali preprosto začutimo njihovo toplino kože. Ta občutek spodbudi telo k sproščanj oksitocina in dopamina, ki povzročata evforijo in spodbujata krepitev odnosov, zraven pa je še serotonin, hormon sreče.

Poleg tega, da nas osrečujejo, nas poljubi tudi sprostijo. Poljubljanje zmanjšuje raven kortizola, stresnega hormona, ki je povezan s slabim spanjem, povečanjem telesne mase, vnetnimi stanji na koži in tudi preostalimi deli telesa, poroča Healthline. Zaradi vsega tega, je vsakodnevno poljubljanje s partnerjem odličen recept za daljše in srečnejše življenje, ki ga je vsekakor vredno poizkusiti.

Prispevek je bil objavljen na miss7.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close