Ženske zaradi menstruacije letno zamudijo kar 36 dni socializiranja!

02. marec 2023

Ženske zaradi menstruacije letno zamudijo kar 36 dni socializiranja!

02. marec 2023
Foto: Pexels

Španija je ženskam pred kratkim omogočila plačan menstrualni dopust. Za mnoge ženske je bil že skrajni čas.

Menstrualne bolečine, napihnjenost in vpliv simptomov menstruacije na duševno zdravje so odgovorni za to, da mnoge ženske vsako leto zamudijo kar 36 dni skupnih dogodkov, izobraževanja, vadbe in dela.

Raziskava Joii, nove blagovne znamke v sektorju nege menstruacije, je pokazala, da je veliko žensk, ki imajo menstruacijo, odpovedalo zmenek, izpustilo službene pijače in odpovedalo izlete čez vikend, zaradi menstruacije. Poleg socialnih načrtov je več kot tretjina zamudila izobraževalne obveznosti, 45 odstotkov pa jih je priznalo, da ne morejo telovaditi zaradi težav z menstruacijo.

Pred kratkim je Španija postala prva država v Evropi, ki je uslužbenkam omogočila plačan menstrualni dopust, kar pomeni, da si lahko vzamejo odsotnost z dela zaradi bolečih simptomov menstruacije. Slovenija trenutno ne ponuja te ugodnosti kot standard, vendar upamo, da se bo vlada zgledovala po Španiji pri prilagajanju vplivu menstruacije na naše zdravje.

Foto: Unsplash

Menstruacija ima velik vpliv

Študije so pokazale, da delovna mesta, ki ne upoštevajo vpliva menstruacije na zaposleno, močno vplivajo tudi na produktivnost. Raziskave kažejo, da se ženske v času menstruacije navadno spopadajo z bolečino, zaradi česar so manj produktivne.

Nizozemska raziskava iz leta 2019, v kateri je sodelovalo 32.748 žensk, je pokazala, da prisotnost na delovnem mestu med bolečimi, izčrpavajočimi ali težkimi obdobji predstavlja 9 dni izgubljene produktivnosti na osebo na leto.

Izkazalo se je, da poleg prednosti produktivnosti obstajajo tudi resnične koristi za zdravje, če vam je dana možnost, da ne delate ali delate doma, medtem ko imate menstruacijo. Glamour je vprašal Le’Nise Brothers – učiteljico joge, registrirano nutricionistko in avtorico knjige You Can Have a Better Period – o resničnih zdravstvenih koristih dela od doma, ko imate menstruacijo.

“Med menstruacijo imamo večjo potrebo po počitku, še posebej v prvih dneh, ko so naše ravni estrogena – našega feminizirajočega in energizirajočega hormona – najnižje,” pojasnjuje Le’Nise. “Delo od doma vam omogoča, da delate s svojim tempom in da se zbudite nekoliko pozneje, brez stresa zaradi upoštevanja časa vožnje.”

Foto: Pexels

Velika prednost za mnoge

Sposobnost dela v lastnem okolju lahko pomaga tudi ljudem, ki trpijo zaradi posebnih stanj, ki vplivajo na njihov reproduktivni sistem, zaradi česar so lahko njihove menstruacije bolj boleče ali težje obvladljive.

“Ta prilagodljivost pomaga tistim z endometriozo, adenomiozo, fibroidi in bolečimi ali močnimi menstruacijami, ki se lahko med menstruacijo počutijo zaskrbljene zaradi odhoda v službo,” pravi Le’Nise. “Delo od doma pomeni, da če se spopadate z bolečino v menstruaciji, lahko preprosto vržete termofor v naročje ali se uležete med sestanki.”

Foto: Pexels

Dodaja, da lahko ublaži tudi kakršno koli tesnobo, ki jo občutite med menstruacijo, še posebej zaradi morebitnih madežev. “Ko delate od doma, je manj pritiska, da ste prvi ali zadnji v pisarni, in počutite se lahko, da imate večji nadzor nad svojim dnem. Nekatere moje stranke z zelo močnimi menstruacijami so ugotovile, da se počutijo manj zaskrbljene zaradi morebitnega puščanja ali krvavenja skozi oblačila, ker se lahko hitro preoblečejo.”

Poleg tega lahko delo doma pomeni, da lahko v svojo rutino vključite pomembne odmore za udobje. Le’Nise dodaja: “Bonus je, da si lahko takoj, ko končate z delom, privoščite vročo kopel ali tuš ali pa zlezete naravnost v posteljo!”

Prednosti so neskončne in vsako je treba jemati resno, ko gre za zagotavljanje fleksibilnosti ljudem z menstruacijo, ki jo potrebujejo.

Avtor
Piše

M. V.

Style. Več novic

New Report

Close