Živila za hitrejšo zagorelost

25. maj 2022

Živila za hitrejšo zagorelost

25. maj 2022
Foto: Pexels

Pri zagorelosti vam lahko poleg različnih krem in olj pomaga tudi prehrana.

Če se prehranjujete pravilno, boste opazili, da vaša polt postaja zagorela veliko hitreje. Poskrbite, da imate na jedilniku veliko vitaminov in mineralov, saj ti pospešujejo proizvodnjo melanina in pomagajo pri ohranjanju tena kože, prav tako pa ščitijo kožo pred poletno vročino. To so predvsem živila, bogata s karotenoidi.

Karotenoidi so skupina naravnih rumenih, oranžnih in rdečih pigmentov, zelo pogostih v naravi, predvsem v temno zeleni listnati zelenjavi in rumeno-oranžnem sadju. Znanih jih je več kot 700, od tega se jih 50 lahko absorbira in presnovi v človeškem telesu. Najpomembnejša spojina v tej skupini je karoten, (ki ga vsebuje tudi korenje) ki se pretvori v vitamin A.

Likopen daje rdečo barvo paradižnikom in lubenicam, fukoksantin in rodoksantin najdemo v rjavih in rdečih algah. Lutein pa najdemo v velikih količinah v zeleni listnati zelenjavi, kot so špinača, ohrovt in rumeno korenje.

Vse te karotenoide pa vsebujejo naslednja živila, ki vam bodo pomagala pri hitrejši zagorelosti.

Foto: Pexels

Korenje

Korenje vsebuje 1200 mg vitamina A na 100 gramov, zaradi česar je odlično živilo, če želite hitro potemniti svojo kožo. Vsebuje veliko večjo količino beta-karotena, kot vsa ostala našteta živila.

Radič in špinača

Radič vsebuje približno 600 mg vitamina A na 100 gramov, tako kot tudi špinača. Vsekakor sta to dve živili, ki bi se vedno morali znajti na vašem krožniku, saj služita kot zdrav lahek poletni obrok, ki ima tudi malo kalorij.

Foto: Unsplash

Marelice

Marelice vsebujejo 500 mg vitamina A na 100 gramov. Spadajo v skupino sadežev, ki najbolj pomagajo pri temni koži, saj zahvaljujoč beta-karotenu pomagajo pri proizvodnji melanina. Marelice pa vsebujejo tudi veliko vlaknin, zato so odlične za vašo prebavo.

Cikorija in zelena solata

Cikorija in zelena solata vsebujeta 260 mg vitamina A na 100 g, kar nakazuje, da zelena zelenjava zelo dobro pomaga pri porjavelosti. Cikorija pa je tudi odličen vir mineralne soli: vsebuje kalij, kalcij in železo, vse snovi, ki nam pomagajo “preživeti” vroče poletne dni.

Foto: Pexels

Rumena melona in zelena

Rumena melona in zelena vsebujeta kar 200 mg vitamina A na 100g. Jejte ju sveži, melono lahko dodate v sadno solato z ostalim rdečim sadjem. Melona je bogata tudi z vodo, zato pomaga pri hidraciji in zagotavljanju energije. Zeleno pa si lahko dodate v različne smutije ali hladno stisnjene sokove.

Paprika

Paprika vsebuje do 150 mg vitamina A na 100 g, bogata pa je tudi z vitaminom C, močnim antioksidantom, ki pomaga zmanjšati tveganje za različna vnetja.

Paradižnik in breskve

Poleg 100 mg vitamina A, ki ga na 100 gramov vsebuje paradižnik, ima ta sadež v sebi tudi veliko antioksidantov in likopen. Zato pomaga v borbi proti staranju organizma in pri zaščiti kože pred sončnimi žarki.

Foto: Unsplash

Enako količino vitamina A vsebujejo tudi breskve, ki pa so tudi bogate z vitaminom C. A ne pojejte jih preveč, saj imajo blag diuretični učinek.

Ta živila vključujte v svojo prehrano redno in vsaj 30 dni, preden se pričnete redno izpostavljati soncu. V svojo prehrano vključite tudi brokoli in cvetačo, saj vsebujeta selen, ki pomaga pri prezgodnjem staranju kože.

Prispevek je bil objavljen na miss7.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close