Življenjska zgodba Jill Biden, bodoče prve dame Amerike: Joe jo je moral zaprositi kar petkrat!

09. november 2020

Življenjska zgodba Jill Biden, bodoče prve dame Amerike: Joe jo je moral zaprositi kar petkrat!

09. november 2020

Kdo je naslednica Melanie Trump?

Žena Joeja Bidena, ki je na ameriških predsedniških volitvah premagal Donalda Trumpa, je javnosti poznana, saj je med leti 2009 do 2017 že opravljala funkcijo druge dame, medtem ko je bil njen mož podpredsednik ZDA v administraciji Baracka Obame.

Potem ko je demokratični kandidat Joe Biden postal 46. predsednik ZDA, so oči vsega sveta uprte v njegovo ženo Jill Biden (69), ki bo na mestu prve dame Amerike zamenjala Melanijo Trump.

Jill Biden se je rodila kot Jill Tracy Jacob 5. junija 1951 v Hammontonu v New Jerseyju in večino otroštva preživela s starši in štirimi mlajšimi sestrami v Pensilvaniji. Čeprav je sanjala o karieri modne oblikovalke in se celo vpisala na kolidž v Pensilvaniji, je kmalu opustila študij, saj je ugotovila, da tega pravzaprav ne želi početi.

Takrat se je poročila z Billom Stevensonom, ki je javnosti znan kot nekdanji univerzitetni nogometaš. Romanca se je začela že leta 1969, istega leta, kot je končala srednjo šolo. Njuna skupna odločitev je bila, da se vpišeta na kolidž v Delawareju, kjer je Jill študirala angleščino. Na fakulteti je njuna ljubezen zbledela in vse je kmalu privedlo do ločitve.

Da bi dobro premislila o svoji prihodnosti, je Jill za eno leto zapustila fakulteto in po vrnitvi diplomirala in kasneje tudi doktorirala.

Večino kariere je preživela kot učiteljica na fakultetah, kasneje pa celo razvila nekaj univerzitetnih programov, za katere je sčasoma dobila podporo Bele hiše.

Njeno kratko potovanje v manekenske vode je bilo ključnega pomena za srečanje z Joejem Bidenom, moškim njenega življenja.

Jill je namreč, da bi zaslužila denar za študij, krajši čas delala kot manekenka, njena fotografija na oglasu za avtobusno postajo pa je očarala takratnega ameriškega senatorja Joeja Bidena. Zahvaljujoč njunim skupnim prijateljem je Biden našel Jill in dogovorila sta se za prvi zmenek na slepo spomladi 1975.

“Mogoče sem nekajkrat pozirala in vsakič dobila približno dvajset dolarjev. Nikoli pa nisem bila manekenka,”

se je ob neki priložnosti spomnila Jill Biden.

Opisala je njun prvi telefonski pogovor tistega usodnega leta.

»Kako si dobil to številko?«

je Jill je vprašal Joea, ko jo je prvič poklical, in jo presenetil.

Tudi zanjo je bila zveza z Bidenom presenečenje, kot je dejala, ker Joe ni bil njen tip moškega, predvsem zato, ker je bil gospod v pravem pomenu besede, pa tudi zato, ker je bila med njima devet let razlike.

“Peljal me je v kino, gledala sva ‘Moškega, žensko in morilca’. Pospremil me je domov, mi dal roko in se poslovil. Ob enih ponoči sem poklicala mamo in dejala: ‘Mama, končno sem spoznala gospoda!’

V času, ko sta se spoznala, je bil Joe že senator, medtem ko je ona še študirala.

»Bila sem v četrtem letniku in sem na zmenke hodila v kavbojkah, copatih in majicah, Joe pa je prišel na moja vrata v športni jakni in mokasinah. Pomislil sem: »Bog, to ne bo nikoli uspelo, niti čez milijon let!«

se spominja Jill.

Razkrila je tudi, da jo je mož petkrat prosil, preden je rekla “da”. Danes pa sta ponosna starša hčerke Ashley Biden.

Kaj pravi gospa Biden o sebi?

Jill, ki je kariero začela kot učiteljica, je dejala, da je vseživljenjska predavateljica.

“Predavanje ni tisto, kar počnem, to sem jaz,”

je v okviru predsedniške kampanje zapisala na Twitterju pred konvencijo Demokratske stranke.

Jill in Joe Biden leta 1988.

Jill Biden ima dva magisterija in doktorat, ki ga je leta 2007 zagovarjala na univerzi v Delawareju.

Je ena najpomembnejših političnih svetovalcev svojega moža in seveda njegova svetovalka pri sprejemanju osebnih odločitev. Bila je skeptična glede njegove kandidature za predsedniške volitve leta 1988, vendar ga je podprla v volilni tekmi leta 2008.

Bila je prva žena podpredsednika Amerike, ki je nadaljevala s plačano službo. Že na začetku je dejala,  če bo postala prva dama, se ne bo odrekla službi profesorice.

Ob neki priložnosti je izjavila, da nihče ni pričakoval, da bo obdržala službo, potem ko je mož prevzel položaj podpredsednika, in da je bila osem let razpeta med obveznostmi na fakulteti in v politiki.

“Večerje z najmočnejšimi moškimi na planetu in predavanja materam samohranilkam,”

je opisala, kako je bilo videti njeno življenje.

Jill Biden,Barack Obamain princ Harry leta 2017, na ogledu Invictus Games, katerih organizator je nekdanji član britanske družine.

Jill Biden je z nekdanjo prvo damo Michelle Obama soustanovila pobudo Joining Forces za pomoč vojaškim veteranom in njihovim družinam. Pred osmimi leti je, na podlagi izkušenj svoje vnukinje, ki je odraščala v vojaški družini, izdala knjigo “Ne pozabi, Bog blagoslovi naše čete”.

Foto: Profimedia

Avtor
Piše

AnjaCajhen

Style. Več novic

New Report

Close