Zmagali naši rokerski sosedje

23. maj 2021

Zmagali naši rokerski sosedje

23. maj 2021

V Rotterdamu so izbrali najboljšo pesem Evrovizije 2021 …

V Rotterdamu se je sinoči zgodil sklepni večer 65. tekmovanja za pesem Evrovizije. Pesem, ki je najbolj navdušila evropsko občinstvo in žirije je italijanska rockovska zasedba Maneskin, s skladbo Zitti E Buoni. Na drugo mesto se je povspela Francija in pevka Barbara Pravi s skladbo Voila, na tretje pa Švica z glasbenikom Gjon’s tearsom in skladbo Tout l’univers. Italija je za favoritko veljala tudi na stavnicah. 

Slovenska strokovna žirija (Maja Keuc, Nuša Derenda, Bojan Cvjetićanin, Raay in Boštjan Grabnar)  je 12 točk podelila Italiji, 10 Islandiji in 8 Rusiji. Slovenski gledalci in poslušalci so 12 točk podelili Srbiji, zmagovalni Italiji pa 10 točk. Italija si je zmago priborila z glasovi občinstva, saj so nacionalne žirije več glasov namenile švicarskemu pevcu Gjon’s Tearsu. Tako po glasovih žirije kot po končnem izidu je bila druga francoska pevka Barbara Pravi.

Poleg desetih pesmi iz dveh predizborov so bile na sporedu še skladbe velikih pet – Francije, Nemčije, Italije (letošnje zmagovalke), Španije in Velike Britanije – ter Nizozemske kot zadnje zmagovalke iz leta 2019, ko je Evrovizijo gostil Izrael, zmagal pa je Duncan Laurence s skladbo Arcade. 

Finalni večer izbora za pesem Evrovizije 2021 je odprla ciprska predstavnica Elena Tsagrinou s svojo energično skladbo El Diablo, sklenila pa Senhit iz San Marina s plesno pesmijo Adrenalina. Znova smo prisluhniti izbrani deseterici, ki se je uvrstila v finale na torkovem preidzboru: skupini The Roop iz Litve, ruski predstavnici Manizhi in švedskemu predstavniku afriških korenin Tusseju.

V finale so se v torek uvrstili še norveški predstavnik TIX, belgijski veterani Hooverphonic, Izraelka z etiopskimi koreninami Eden Alene, pevka Efendi, ki zastopa Azerbajdžan, ukrajinska skupina Go_A, omenjena Elena Tsagrinou ter predstavnica Malte Destiny. Iz četrtkovega večera pa so se v finale poleg San Marina uvrstili izvajalci iz Albanije, Srbije, Bolgarije, Moldavije, Portugalske, Islandije, Švice, Grčije in Finske.  E

vrovizijski finale je minil brez slovenske predstavnice Ane Soklič, ki se ji v torek s skladbo Amen ni uspelo uvrstiti v finale.

Prispevek je bil prvotno objavljen na Žurnal24.

Style. Več novic

New Report

Close