Znana cvetličarka: "Ko moram kakšno rožo vreči v koš, se ji opravičim"

23. marec 2023

Znana cvetličarka: "Ko moram kakšno rožo vreči v koš, se ji opravičim"

23. marec 2023
Foto: Style

Na Vogalu Krekove in Tyrševe ulice v Mariboru stoji cvetličarna, ki je veliko več kot to. V 13 letih je postala stičišče Mariborčanov, ki si delijo ljubezen do dišečega cvetja in izpopolnjene estetike.

Že pred vhodom mimoidoče mamijo prekrasni pisani tulipani in dehteče grmovnice, ki kar vabijo v notranjost barvite cvetličarne. V njej nas pozdravi lastnica Valerija Grubelnik, ki svoje “oaze miru” praktično nikoli ne zapusti.

Dela ima čez glavo, poleg rednih strank pa se nanjo obračajo tudi prepoznavna podjetja, ki ji že več let zaupajo dekoracijo najpomembnejših dogodkov. A Valerija ostaja skromna. Za svoj največji dosežek smatra to, da se ji je v 13 letih uspelo obdržati na sceni in si ustvariti široko bazo rednih strank.

Zakaj imamo ženske tako rade cvetje, katero je najbolj priljubljeno pri Slovencih in ali se pogovarja z rožami, nam je izdala v intervjuju.

Foto: Instagram

Kako se je vse skupaj pravzaprav začelo? Od kje takšna ljubezen do rož?

Rože sem vzljubila že v osnovni šoli, ko sem jih trgala z našega vrta in izdelovala šopke za učiteljice. Mislim, da sem ta čut za estetiko podedovala po svoji mami. Pri nas smo imeli tradicijo, da je ob praznovanjih vedno na mizi šopek.

Potem ste se vpisali na srednjo vrtnarsko šolo v Celju

Takrat je ta šola veljala za manjvredno, za tiste s slabšim uspehom, zato nisem na veliko razglašala, da sem se vpisala tja. Na tej šoli smo bili dijaki iz cele Slovenije, danes pa sem edina iz našega razreda, ki se s cvetličarstvom dejansko ukvarja. Vsi ostali so zajadrali v druge vode. To se opazi še danes, saj na področju cvetličarstva, kljub možnostim za službo, ni podmladka.

Več let ste pomagali v drugih cvetličarnah, potem pa leta 2010 odprli svojo. Kako so jo sprejeli Mariborčani?

Začela sem čisto sama, sprva mi je pomagala mama. Cvetličarno sem odprla januarja, za 8. marec pa je pred vrati že stala gneča ljudi. Danes dela v cvetličarni, skupaj z dijaki, šest ljudi in v 13 letih smo si ustvarili res lepo bazo rednih strank, ki se z veseljem vračajo.

Foto: Style
Foto: Style

Za vami je tudi ogromno zanimivih projektov. Katerega bi izpostavili?

Eden od najbolj odmevnih je bila modna revija Invidia modnega oblikovalca in mojega dobrega prijatelja Davida Hojnika, kjer smo za sceno porabili več tisoč rož. To je res velik projekt, ki ga začnemo načrtovati že leto vnaprej. Sicer pa delamo cvetlične scene tudi za mnoge protokolarne dogodke, konference in seveda poroke naših rednih strank.

Kakšne so želje Slovencev glede poročnih dekoracij?

Včasih smo imeli po sedem porok na vikend in čisto vsaka je bila drugačna. Zdaj pa želi večina imeti takšne bogate dekoracije, kot jih vidijo na Instagramu ali Pinterestu, ampak v večini primerov so nedosegljive iz finančnega vidika. Na koncu se potem prilagodimo in se skušamo njihovim željam čim bolj približati.

Zakaj imamo ženske tako rade rože? Kaj nas na njih tako privlači?

Cvet pomirja, tudi jaz se ob vsaki pošiljki cvetja zelo razveselim in uživam v družbi rož. Rože ti dajo toplino, energijo in povezanost.

Foto: Instagram

Se pogovarjate z rožami?

Pogovarjam se ravno ne, ko pa moram kakšno vreči v koš, se ji pa opravičim, saj imam do rož kot živih rastlin neko spoštovanje.

Kakšna pravila obstajajo pri ustvarjanju šopkov?

Šopek je treba znati tehnično sestaviti. To pomeni, da med seboj združiš prave sorte in barve rož, prilagodiš višino rož, upoštevaš to, kam je namenjen in kje bo stal. Pomembno je, da kupimo kvalitetno, sveže cvetje in da ga nato pravilno vzdržujemo.

Marsikdo za podarjeno cvetje ne zna pravilno skrbeti. Kako ga je treba negovati?

Preden ga damo v vazo, moramo vsak cvet podrezati. Podreže se poševno z nožem in ne s škarjami, saj z njimi stisnemo steblo. S škarjami se reže samo trdo zelenje. Vso cvetje se daje v toplo vodo, zato da cvet dobi energijo. Vode damo manj in jo pogosteje menjavamo.

Foto: Style
Foto: Style

Kako dolgo mora zdržati šopek?

Cvet mora ob pravilnem vzdrževanju zdržati vsaj en teden. Ko ga prinesete domov, ga je treba poševno podrezati in dati v toplo vodo. Če se to ne naredi, lahko cvet oveni. Poskrbite, da ne bo izpostavljen soncu ali radiatorju, dlje bo zdržal v hladnem prostoru. Mi v cvetličarni imamo zares sveže cvetje, vse, kar ni sveže, damo iz prodaje. Sveže rože dobivamo tudi do petkrat na teden.

Ali tako kot v modi tudi v cvetličarstvu obstajajo sezonski trendi?

Ja, seveda. Trenutno so najbolj trendovski pastelni toni rož.

Katere rože so najbolj priljubljene pri Slovencih?

Trenutno se najbolj prodajajo tulipani in pa seveda vrtnice, ki so kraljice rož. Stranke imajo zelo rade tudi ranunkule in potonike.

Obstaja roža, s katero ne moreš zgrešiti?

Ja, to je vrtnica.

Rdeča?

Ne, rdeče ne bi priporočala, ker je lahko v kakšni situaciji narobe razumljena. Boljša izbira je bela, krem ali losos barva.

Foto: Instagram

Katere rože pa so najbolj primerne za moške?

Tista najbolj tradicionalna je flamingo, v tem času se moškim podarjajo tudi rumeni ali oranžni tulipani, sicer pa strelicija, amarilis … takšne bolj močne rože.

Je lončnica primerno darilo?

Za rojstni dan običajno priporočam šopek, lončnice pa so postale priljubljene predvsem v času korone, ko so ljudje večino časa preživeli doma in potrebovali malce zelenja, neko energijo v prostoru. Sicer pa lončnico priporočamo takrat, ko se ve, kam bo prejemnik lončnico postavil. Velikokrat se namreč zgodi, da jo kdo podari, potem pa lonec sploh ne paše v stanovanje.

Ali obstaja pravilo, komu podariti majhen in komu velik šopek?

Če je stanovanje veliko, je vsekakor priporočljiv višji šopek, če je manjše, pa nižji, da ni moteč. Šopek izbiramo tudi glede na osebo. Svetlejše osebe imajo raje svetle, pastelne barve rož, temnejše pa močnejše barve.

Katera roža pa je najbolj podcenjena?

Rdeč nagelj. Verjetno zato, ker ga še danes povezujejo s socializmom. Kljub temu pa se za 8. marec kar prodaja, svojim ženam ga podarijo ravni ti tradicionalni moški.

Valerija Grubelnik nam je svetovala tudi, katere rože so najprimernejše za materinski dan. Njene nasvete si oglejte na našem Instagram profilu.

Avtor
Piše

Kaja Flisar

Style. Več novic

New Report

Close