Znani so nominiranci za letošnje oskarje!

08. februar 2022

Znani so nominiranci za letošnje oskarje!

08. februar 2022
Foto: Danny Moloshok/Invision/AP via Guliver

Ameriška filmska akademija je zgodaj zjutraj po krajevnem času objavila nominacije za letošnje oskarje, ki bodo na sporedu 27. marca.

Nominacije za letošnje oskarje sta oznanila igralca Leslie Jordan in Tracee Ellis Ross. Za kategorijo najboljših filmov iz lanskega leta so izbrali deset kandidatov, med katerimi trenutno komentatorji ne vidijo posebnega favorita, poroča STA.

Za oskarja se bodo potegovali filmi Belfast, CODA, Don’t Look Up, Drive My Car, Dune: peščeni planet, King Richard, Sladičeva pica (Licorice Pizza), Nightmare Alley, Moč psa (The Power of the Dog) in Zgodba z Zahodne strani.

Za oskarja za glavno moško vlogo so nominirani Will Smith (King Richard), Javier Bardem (Being the Ricardos), Benedict Cumberbatch (Moč psa), Andrew Garfield (Tick, Tick … Boom!) in Denzel Washington (The Tragedy of Macbeth),

Pri ženskah so za glavno vlogo nominirane Jessica Chastain (The Eyes of Tammy Faye), Olivia Colman (The Lost Daughter), Penelope Cruz (Vzporedni materi), Nicole Kidman (Being the Ricardos) in Kristen Stewart (Spencer).

Kristen Stewart je za vlogo princese Diane v filmu Spencer nominirana za svojega prvega oskarja. Foto: xMarillaxSiciliax via Guliver

V boj za režijo, stranske vloge in scenarije gredo …

Oskarja za režijo lahko letos osvojijo Paul Thomas Anderson za Sladičevo pico (Licorice Pizza), Kenneth Branagh (Belfast), Jane Campion za Moč psa (The Power of the Dog), Steven Spielberg (Zgodba z Zahodne strani) in Ryusuke Hamaguchi (Drive My Car).

Nominacije za najboljšo stransko žensko vlogo so dobile Jessie Buckley (The Lost Daughter), Ariana DeBose (Zgodba z Zahodne strani), Judi Dench (Belfast), Kirsten Dunst za Moč psa (The Power of the Dog) in Aunjanue Ellis (King Richard).

Za najboljšo stransko moško vlogo pa Ciaran Hinds (Belfast), Troy Kotsur (CODA), Kodi Smit-McPhee in Jesse Plemons za Moč psa (The Power of the Dog) in J.K. Simmons (Being the Ricardos).

Kenneth Branagh je nominiran za kar sedem kipcev v sedmih različnih kategorijah. Foto: xD.xBedrosianx/xFuturexImage via Guliver

Filmi Belfast (Kenneth Branagh), Don’t Look Up (Adam McKay in David Sirota), King Richard (Zach Baylin), Sladičeva pica (Paul Thomas Anderson) in The Worst Person in the World Eskil Vogt in Joachim Trier) so dobili nominacije za najboljši izvirni scenarij.

Filmi CODA (Sian Heder), Drive My Car (Ryusuke Hamaguchi in Takamasa Oe), Dune: peščeni planet (Jon Spaihts, Denis Villeneuve in Eric Roth), The Lost Daughter (Maggie Gyllenhaal) ter Moč psa(Jane Campion) pa so dobili nominacije za najboljšo priredbo scenarija.

Za najboljši tujejezični film se bodo potegovali …

V kategoriji filmov v tujem jeziku pa poleg dobitnika letošnjega zlatega globusa, japonskega filma Drive My Car, lahko na oskarja računajo še danski film Flee, italijanski Bila je božja roka, norveški Najbolj grozen človek na svetu ter butanski A Yak in the Classroom.

Letošnja 94. podelitev oskarjev bo potekala v gledališču Dolby v Hollywoodu, v živo pa jo bo prenašala televizija ABC. Voditelja prireditve še niso izbrali.

Avtor
Piše

Branka Grbin

Style. Več novic

New Report

Close