Znanost razkriva: plešasti so bolj seksi!

Želite dajati videz možatosti? Potem si obrijte glavo do golega, gospodje!

Moški brez las so videti uspešnejši, bolj inteligentni in možati. Pa tudi bolj seksi so! Za to ugotovitev smo očitno potrebovali znanstvenike, kot da ne bi že slutili, da so plešci ženskam privlačni.

Hollywood je tisti, ki je postavil nova merila moške lepote: poredni fantje, bad guys, so praviloma plešasti, prav tako pa so pogosto brez las tudi pogumni akcijski junaki. V mislih se nam takoj prikažejo Vin Diesel, Bruce Willis, Billy Zane (tega lahko vidite na uvodni sliki), novopečeni plešec John Travolta, Bryan Cranston, Dwayne Johnson aka ‘The Rock’ in drugi znameniti plešci. Se je Heidi Klum v pevca Seala zaljubila ne samo zaradi temne polti, ampak tudi zaradi popolnoma obrite glave? Lahko greste stavit, da je bilo tako.

Tudi supermanekenka Rosie Huntington-Whiteley je videti nadvse zadovoljna z igralcem Jasonom Stathamom, ki je na velikih platnih včasih akcijski superjunak, spet drugič pa antijunak in zločinec. Kaj je tisto, kar ženske privlači na plešastih moških ali takih s popolnoma obrito glavo? Potrebovali smo Univerzo v Pensilvaniji, znanstvenika Alberta E. Mannesa, psihologa Ronalda Henssa z Univerze Saarland in anketo, ki jo je naredil Times, da smo izvedeli to, kar smo slutili: moški brez las so videti bolj dominantni in možati, zato so ženskam bolj všeč. Prav tako jih njihova okolica dojema kot poslovno oziroma karierno bolj uspešne.

Bruce Willis: superjunaki so brez las

Ko je omenjeni znastvenik Mannes naključnim opazovalcem pokazal na desetine fotografij z istim moškim, le da je bil posameznik enkrat na sliki z lasmi, drugič pa povsem obrit, so anketiranci moškega brez las ocenili kot bolj dominantnega, večjega in močnejšega.

Zanimivo pa je to, da je moral moški biti povsem brez las. Otoki plešavosti ali razredčeni lasje so delovali manj možato, moški z njimi pa so bili ocenjeni kot šibkejši.

Woody Harrelson ni povsem brez las, a le kdo si upa trditi, da ni prav preklemansko možat?

Želite dajati videz avtoritete? Potem si obrijte glavo do golega, gospodje! Pa če imate že znake prve pleše ali pa če so vaši lasje že pošteno razredčeni. Tako pravijo znanstveniki, tako trdijo anketiranci. Moški z obrito glavo ali tisti, ki zares nimajo nobenega lasu na glavi več, so namreč v množici videti višji, močnejši in preprosto – vplivni ter avtoritativni!

Ultimativna moškost: Jason Statham

Podjetnik Seth Godin, ki slovi kot tech-guru, je popolnoma plešast že 20 let. V pogovoru za Wall Street Journal je dejal: “Ne pravim, da boste zaradi britja glave kaj bolj uspešni, vendar je to dejanje znak akcije in podjetnosti.” Psiholog Henss z Univerze Saarland, ki je v raziskavo vključil 20.000 anketirancev, je z izsledki potrdil, da so plešaste moške respondenti ocenili kot starejše, toda tudi kot modrejše in bolj inteligentne.

Dwayne Johnson aka ‘The Rock’

Znanstveniki so dolgo časa verjeli, da so plešasti moški ali tisti, ki začnejo hitro izgubljati lase, nekateri celo že v svojih dvajsetih ali na pragu 30. let, tudi spolno zmogljivejši, skratka, potentnejši. Menili so, da je večja spolna moč povezana z višjo ravnjo testosterona v njihovem organizmu. Žal pa to ni tako preprosto. Redčenja las ne povzroča neposreden vpliv hormona testosterona, temveč hormon DHT, ta pa je stranski produkt testosterona, vendar vpliva bolj ali manj le na lasne mešičke, ne pa na tisti organ med moškimi nogami.

Vseeno naj ta novica moškim ne vzame poguma; splošno ‘ljudsko’ mnenje se namreč še vedno glasi, da so plešasti moški bolj potentni. Da plešci še vedno veljajo za seks simbol, pa so pripomogli tudi že omenjeni slavni moški, kot so Bruce Willis, Jason Statham, Michael Jordan in številni drugi. Kot plešci ali po glavi popolnoma obriti boste torej v zelo dobri družbi nadvse možatih moških.

 

Foto: Times, IMDB, Getty, Bloomberg, DailyMail

New Report

Close