Znanstveniki razložili, zakaj med poljubljanjem zapremo oči

07. julij 2021

Znanstveniki razložili, zakaj med poljubljanjem zapremo oči

07. julij 2021

Ko nekoga poljubite, verjetno ne razmišljate o tem, zakaj zaprete oči, kajne? To je razlog …

Psihologi iz univerze Royal Halloway v Londonu so izvedli raziskavo o vizualnem, taktilnem in čutnem izkustvu in pokazali, zakaj med poljubljanjem in ljubljenjem zapremo oči. To se zgodi zato, ker naši možgani hkrati ne morejo obvladovati vizualnih in senzornih dražljajev. Kognitivni psihologinji Poly Dalton in Sandra Murphy sta pred časom prišli do zaključka, da je taktilna zavest odvisna od stopnje težavnosti istočasne vizualne naloge.  

Do tega sta prišli s pomočjo testa, v katerem so udeleženci izpolnjevali pisne naloge različnih težavnostnih stopenj, znanstvenici pa sta merili njihove taktilne reakcije preko naprav, ki so sprožale dražljaje po rokah. Rezultati so pokazali, da udeleženci bolj blago občutijo taktilne dražljaje, kadar morajo biti njihove oči polno osredotočene. Udeleženci so vibracije tako občutili veliko bolj, ko so imeli oči zaprte, kot kadar so se osredotočali na pisne naloge, čeprav so bile vibracije v obeh primerih enako močne. 

Profimedia

“Te rezultati lahko pojasnijo, zakaj zapremo oči, kadar želimo pozornost usmeriti na druge čute. S tem, ko izključimo vizualne dražljaje, se možgani lahko osredotočijo na ostale vidike našega izkustva,” pravi dr. Dalton. S tem, ko med poljubljanjem in ljubljenjem zapremo oči, se poveča intimnost, kar nam omogoča večji občutek zadovoljstva. 

Prispevek je bil pred časom objavljen na Žurnal24.

Style. Več novic

New Report

Close