Znate pravilno očistiti svoj obraz? Tika vam pove, kako!

26. maj 2023

Znate pravilno očistiti svoj obraz? Tika vam pove, kako!

26. maj 2023
Ilustracija: Vida igličar za knjigo Živjo, lepa koža

Najbrž se lahko vsi strinjamo, da je umivanje v današnji dobi nekaj precej samoumevnega. No, ko so temperature nekoliko višje, bi lahko kak potnik na ljubljanskih trolah mislil, da tole ne bo čisto držalo.

Ampak recimo, da nam je v splošnem jasno, da je ustrezno umivanje vseh delov našega telesa zaradi kopice razlogov precej pomembno.

Zato je presenetljivo, kako se pri čiščenju kože obraza marsikomu zatakne. Pri moški populaciji je skoraj škoda izgubljati besede, saj je najbrž marsikatera dama priča temu, kako njena močnejša polovica uporabi njen najdražji šampon za čiščenje celega telesa, vključno z obrazom. Če se seveda ne zmoti, ker so vse embalaže pod tušem enake in je začasno nepismen ter uporabi kak balzam ali peno za britje.

Tika je avtorica knjige Živjo, lepa koža, ki jo je napisala skupaj s Tajko Selan. Knjiga je prvi priročnik o sodobni kozmetiki in negi kože v slovenskem jeziku.

Pa da ne bomo krivični! Tudi nekatere dame postanejo malce površne, ko pride do čiščenja obraza. Čeprav bodo posvetile pol ure umivanju las in za vsak del telesa uporabile drugo čistilo, si bodo lahko obraz očistile samo s čistilnimi robčki. Na drugi strani pa si nekatere umivajo obraz po 4-krat dnevno. Ne eno ne drugo ni ustrezno in je lahko razlog vaših težav s kožo.

V prvi kolumni sem že nakazala, da je ustrezno čiščenje pomemben del osnovne nege kože, sedaj pa poglejmo podrobneje, zakaj:

Plast umazanije na koži seveda škodi

Skupek ostankov ličil in zaščitnih krem, odmrlih celic, akumuliranega sebuma in zunanjih onesnaževalcev lahko vodi do mašenja por in posledično nastanka aken. Pride lahko tudi do pretiranega razrasta patogenov (zlobnih mikroorganizmov) in vnetij v koži. Skupen seštevek negativnih vplivov lahko vodi do kopice težav s kožo. Neustrezno očiščena koža je večinoma posledica neustrezne metode čiščenja:

  • čiščenje samo z vodo,
  • čiščenje izključno s čistilnimi robčki ali brisanje umazanje z vato,
  • pomanjkljivo čiščenje v primeru uporabe ličil in vodoodpornih zaščitnih krem.

Plast “umazanije” onemogoča izkoristek nege

Tudi če imamo krasno negovalno rutino, ta ne more opraviti svojega dela, če jo izvajamo na slabo očiščeni koži. Dragocene sestavine ne bodo prišle do kože skozi plasti umazanije. Dodelana nega je Sizifovo delo, če nima osnovnih pogojev, da bi lahko delovala.

Poškodbe kožne bariere

Neustrezno čiščenje lahko zelo negativno vpliva na funkcionalnost naše zaščitne plasti na koži – kožne bariere. Če je ta poškodovana, lahko prinaša hude težave, ki se najpogosteje izražajo z izsušenostjo, rdečico, vnetji, razdraženostjo, tudi srbečico, ekcemi in aknami. Poškodbe kožne bariere so pogosto posledica:

  • uporabe neustreznih čistilnih sredstev,
  • pretiravanja s čiščenjem obraza in
  • neizpiranja čistil s kože.

Najbrž je sedaj malce bolj jasno, zakaj je ustrezno čiščenje tako pomembno. Tudi pojasni, zakaj sem kot vplivnica pri svetovanju sledilcem pogosto priča temu, da že zgolj ureditev čiščenja prinese bistveno izboljšanje stanja na koži in lahko odpravlja glavne težave, tako rekoč čez noč.

Torej, kako ustrezno očistiti obraz? Čiščenje obraza mora biti temeljito, a hkrati nežno, prijazno do naše kožne bariere.

Kdaj temeljito? Če uporabljamo ličila in vodoodporne kreme z zaščitnim faktorjem z metodo večernega dvojnega čiščenja. Dvojno čiščenje se vedno bolj dokazuje kot praktična in temeljita metoda čiščenja kože. Ko zvečer “odstranjujemo cel dan”, težko najdemo boljšo rešitev. Ime nakazuje, je metoda sestavljena iz dveh korakov. Po klasični metodi pri prvem umazanijo s kože “privzdignemo” s čistilnim sredstvom na oljni osnovi, pri drugem pa vse skupaj nežno izperemo s kože s čistilnim sredstvom na vodni osnovi:

  • V prvem koraku izvajamo čiščenje s čistilom na oljni osnovi, kar najbolj učinkovito odstranjuje ličila, zaščitno kremo, sebum in druge nečistoče. Nekako zbijamo “klin s klinom”, saj ti izdelki učinkovito, a obenem nežno vplivajo na razpad mastnih nečistoč na koži. Med čistilna sredstva na oljni osnovi spadajo oljne čistilne emulzije, različna mleka in čistilna mazila. Oljne emulzije so primerne tudi za mastno kožo, zato naj vas ne skrbi, da bi vam vse skupaj zapacalo pore, saj v stiku z vodo oljna komponentna v formulaciji emulgira – razpade.
  • V drugem koraku izvajamo čiščenje na vodni osnovi, kar učinkovito odstrani vse ostanke čiščenja na oljni osnovi. V prvem koraku torej “privzdignemo” vse nečistoče, v drugem pa se jih dokončno znebimo z uporabo nežnega čistilnega gela in vode. Med čistilce na vodni osnovi uvrščamo različne gele za čiščenje obraza, med katerimi lahko izberemo nevtralnega, vlažilnega ali celo takega, ki izvaja nežen piling kože.

Če ne uporabljamo ličil ali vodoodpornih zaščitnih krem, je večerno dvojno čiščenje odveč in uporabimo zgolj nežno čistilno sredstvo na vodni osnovi – gel, ki je namenjen čiščenju obraza. Dvojnega čiščenja kože prav tako ni priporočljivo izvajati več kot enkrat dnevno – saj moramo biti do kože res nežni.

Kako? Z ustreznimi izdelki, pogostostjo čiščenja in previdno s kakšnimi napravami. Z agresivnimi čistilnimi sredstvi in neustreznimi metodami namreč ne odstranimo le nečistoč, temveč tudi blagodejne snovi, ki sestavljajo naravno zaščito naše kože, kožno bariero. Zato bodite pozorni da:

  • Izberete kakovostne izdelke za čiščenje, ki vsebujejo nežne čistilne sestavine, imajo ustrezen pH in so primerni za vaš tip kože. Dandanes je izbira gelov za nežno čiščenje obraza zelo dobra.
  • Dvojno čiščenje je rezervirano za večere, zjutraj je odveč. Zjutraj lahko obraz zgolj osvežimo z vodo in le, če je potrebno (če čutite na koži plast sebuma ali večernih krem), uporabite tudi nežen čistilni gel. Brez slabe vesti pa lahko tudi izpustite jutranje čiščenje, če vam koža tako narekuje. Poslušajte svojo kožo.
  • Bodite previdni pri uporabi naprav za čiščenje, torej različnih soničnih in drugih ščetk. Nekatere so sicer nežnejše od drugih, vendar osebno nisem naklonjena vsakodnevni uporabi tovrstnih naprav. Zlasti pri občutljivi koži ali če redno uporabljate kisline in druge pilinge, priporočam veliko mero previdnosti.
  • Kožo čistite z mlačno vodo, saj vroča voda kožo pretirano izsuši in lahko ogrozi kožno bariero.
  • Izogibajte se vsakemu vlečenju in grobemu ravnanju s kožo, odvečno vlago nežno popivnajte s čisto brisačo in nanesite serum, vlažilno kremo na še nekoliko vlažno kožo.
  • Vedno dobro izperite čistilna sredstva! To velja tudi v primeru micelarne vodice! Micelarna vodica je ne glede na zapise na embalaži čistilo, ki ne sme ostati na koži, saj poleg umazanije veže nase tudi še vso “zdravo” maščobo (lipide) in poleg tega, da umazanija ostaja na površini kože, lahko kožo tudi zelo izsušuje.

Smo za hiter pregled pravil? Evo, plonk listek!

1. Operi roke – saj je na obrazu že dovolj umazanije.

2. Uporabi ustrezna čistilna sredstva – naj bodo namenjena čiščenju obraza. Ne, samo voda ni dovolj, prav tako ne čistilni robčki.

3. Mlačna voda – ker je vroča voda primerna samo za kuhanje špagetov.

4. Reci ne nasilju! – naša koža je princesa, ne je vleči in drgniti.

5. Previdno z napravami – pamet v roke, ne pretiravajte z eksfoliacijo.

6. Dvojno čiščenje – je oh in sploh, a samo, ko je potrebno.

7. Izperi! – vsa čistilna sredstva moramo sprati s kože.

Tako, upam da ste pripravljeni na bolj veselo in zdravo kožo!

Kolumne izražajo stališča avtorjev in ne nujno tudi uredništva Style.Over.Net.

Avtor
Piše

Tika Hribar

Style. Več novic

New Report

Close