Zori Jakolin: »Ne zgodi se pogosto, da ostanem brez kave!«

30. januar 2020

Zori Jakolin: »Ne zgodi se pogosto, da ostanem brez kave!«

30. januar 2020

Zori Jakolin je podjetnica, ki ustvarja nove priložnosti in gradi mostove med nepovezanimi potmi. Rada povezuje ljudi, ideje in njihove posle. Pravi, da je njena sreča v življenju ta, da ji pri ustvarjanju dobrega, nasproti pridejo dobri in prav posebni ljudje, ki ji pomagajo pri razvoju, rasti in uspehu.

Kaj vam pomeni jutro brez kave?

“⌈Smeh⌋ To je potem zelo zmedeno jutro zame in za vse prisotne okoli mene. Ne zgodi se ravno pogosto, da bi jaz ostala brez kave, a tisti, ki me dobro poznajo takoj vedo, da sem začela jutro brez nje in me nanjo prijazno povabijo. Nikakor pa ne mine cel dan, da bi ostala brez, saj za ta trenutek energije in užitka vedno poskrbim.”

Kakšen je vaš jutranji ritual in kako pomembno mesto pri tem zaseda kava? 

“Moj prvi ritual se začne že v postelji.  Sem vesela, energična in nasmejana ženska, zato še preden vstanem na glas izgovorim “HVALA” za novi dan in novo priložnost življenja. Ravno zato sem bila navdušena nad Barcaffe džezvico, na kateri piše “Za lepši dan” tako se moj dan začne lepo in s pravo turško kavo še lepše nadaljuje, ker mi ta daje spodbudo, da ostanem osredotočena in polna energije.”

Kakšna kava vam zjutraj najbolj prija?

“Med delovnim tednom kave zjutraj ne pijem doma, saj kava zaseda pomemben del in je ne spijem kar tako, samo da jo spijem. Takoj, ko pridem v pisarno, pa sledi ritual in sicer v svoji džezvici za lepši dan zavrem vodo, pripravim skodelico, na hitro odprem in vanjo stresem Black & Easy turško kavo ter prelijem z vodo. Brez mleka in sladkorja! In kaj je pri tem najlepše? Barcaffejeva Black & Easy kava je narejena v eni sami minuti! Obožujem ta okus ter vonj, saj mi da res ravno pravi zagon, energijo in moč za nove izzive v danem dnevu.”

S čim povezujete okus sveže pripravljene turške kave?

“Verjeli ali ne, kava mi pomaga, da se sprostim. Zjutraj načrtujem in cenim ta del dneva, zato mi je pomembno, da sem sproščena in takrat pridejo najboljše rešitve in ideje za nove projekte. Ob skodelici kave je vse lažje. Kot sem omenila, njen vonj, okus in vabljiva izkušnja mi prinese sproščenost in lahkotnost, da ustvarjam.”

Zakaj zjutraj izberete Black & Easy?

“Včasih me iz sosednjih pisarn dražijo, da sem kot veter, sploh me ne vidijo le vonj kave, ki se vije po hodniku, jih pripelje do moje pisarne. Všeč mi je, da je priprava hitra in preprosta, ne uporabim niti žličke, da zmešam kavo, saj se ta kar pomeša ter stopi ob prelivanju vode … in to v eni sami minuti 😊 Neprecenljivo! Obožujem vse, kar je dobro, ima karakter in je enostavno. Življenje je že tako polno izzivov,  zato rada uživam v preprostih stvareh, kot je pitje kave, ki mi da veliko energije in me popelje v novi dan.”

Kako povezujemo kavo s poslom Slovenci in Slovenke?

“Kavna zrna rastejo po vsem svetu, kar pomeni, da je kava zelo raznolika in spoštujem raznolikost tudi pri ljudeh in njihovem poslu. Ravno zato je prav kava tista, ki povezuje raznolike ljudi in njihov posel.”

Kako povezujete kavo s poslom vi osebno?

“Že četrto leto organiziram licenčne dogodke poimenovane Business Café Slovenija, to so poslovni dogodki, ki povezujejo podjetnike ob skodelici kave, gre za novi način poslovanja. Ta srečanja so sproščene narave, delimo uspešne zgodbe podjetnikov, ki z nami delijo svoje znanje in izkušnje. Sproščeno se pogovarjamo, družimo in ustvarjamo nove priložnosti v poslu. Vsak tak dogodek prinese večjo mero poguma, inspiracije, vztrajnosti, občutka moči, da zmoremo uspeti v svojem poslu.”

Zakaj je po vašem mnenju tako? Zakaj je prav kava v poslu v našem okolju tako pomembna?

“Vse več poslov in sestankov se sklepa izven pisarn. Raziskave so pokazale, da je več kot 57% uspešno sklenjenih poslov sklenjeno v neformalnem okolju ob dobri kavi. Vsi se počasi odpiramo, zategnjene kravate so odvržene in spet prihajamo ljudje in naši odnosi v ospredje, saj konec koncev posle sklepamo ljudje. Minili so tisti časi, ko se je hodilo s strahom v velike pisarne direktorjem in bi tajnica skuhala kavo. Zdaj je vse več skupnih prostorov za druženje in sproščeno sestankovanje ob dobri kavi, kar kaže velika mera uspešnih malih podjetnikov, ki sploh nimajo svojih pisarn in vse opravijo v kavarnah.”  

Kakšni so rituali pitja kave v poslu?

“Nič ni bolj vabljivega od pogovorov ob kavi. Ta je postal trend današnje kulture. Za razliko od večine trendov je to pravzaprav dober trend, ki bi moral ostati. Kava in pogovor imata smisel. Toplota in aroma kave nam nastavljata sprejemanje in razumevanje, zato verjamem, da je to najbolj pogovorna pijača v poslu.”

Kaj vse lahko pomeni »povabilo na kavo«?

“Vse in nič. Včasih se zgodi, da gre za zlorabo časa, zato sem res pozorna, s kom grem na kavo in komu ta čas pogovora namenim, ni pa za zamuditi življenjske priložnosti. Naj bo tudi vam vsakodnevni izziv, ki prinaša najboljše rezultate.”

Za projekt A.nja se je pogovarjala Anja Ščuka.

Avtor
Piše

AnjaCajhen

Style. Več novic

New Report

Close