Zvezdnica po 7 otrocih spregovorila o materinski krivdi

02. oktober 2022

Zvezdnica po 7 otrocih spregovorila o materinski krivdi

02. oktober 2022
Foto: Profimedia

Kljub vsem pozitivnim čustvom, ki se pojavijo z materinstvom, pa se včasih pojavijo tudi občutki, da ne počnemo dovolj.

Rojstvo otroka je nenehen izziv, od občutkov sreče, povezanosti in topline do občutkov krivde, negotovosti in jeze, vse to pride z vzgajanjem otroka. “Pogosti občutki krivde in nezadovoljstva s svojim materinstvom so prava krivica in zavora za razvoj materinstva ob vsem trudu, naporu in predanosti otroku,” razlaga specialistka zakonske in družinske terapije Andreja Poljanec za iskreni.net.

Kljub temu, da je vsaka mama pripravljena za svojega otroka storiti vse, se pogosto počuti, kot da to ni dovolj. Takose počuti tudi Hilaria Baldwin, je priznala pred kratkim. Znana joga inštruktorica je s svojim možem, Alecom Baldwinom pred kratkim povila že sedmega otroka.

Foto: Instagram

Ob objavi na Instagramu, v kateri je naznanila rojstvo njune deklice, pa je priznala, da občuti tudi nekaj krivde glede materinstva. “Pripeljati otroka domov je čarobno, … in to je vedno prehod, ki ga vsi čutimo,” je zapisala. “Poskušam najti ravnovesje, [biti] nova mama. Z dojenjem, zdravljenjem in delom, da zagotovim, da vsi moji otroci čutijo, da sem tam, da sem najboljša mama, kar sem lahko.”

Dodala je še, da se sprašuje, če počne vse prav. “Zagotovo ne ves čas …  Materinska krivda? Seveda. Moja čustva so vsepovsod, že sedmič. Vem, da je proces.”

Otrok potrebuje zadovoljno mamo

A Andreja razlaga, da razloga za dvome ni, saj nihče ne potrebuje popolne mame. “Jasno je, da nobena mama na svetu ni popolna, ampak otrok popolne mame nikakor ne potrebuje. Potrebuje pa zadovoljno, sproščeno in ljubečo mamo, ki bo vedela, da je dala vedno vse od sebe, da pa je delala tudi napake,” razlaga terapevtka in dodaja, da če se mama svojih napak zaveda, ni razloga za občutke krivde.

Ta krivda pa pogosto izhaja iz sebe in odnosa, ki ga imamo do sebe ter svojih otrok. “Če imamo ob otrocih pogosto občutke krivde, pomeni, da z nečim pri sebi, pri svojih reakcijah, besedah, odzivih na otroka, nismo zadovoljni. Vendar, dokler bomo vztrajali v občutkih krivde, nimamo možnosti za spremembe.”

Foto: Pexels

Krivda naj bo le znak in opozorilo, da moramo svoj odnos do sebe ter otroka na nek način spremeniti. Terapevtka predlaga, da se poskušate dokopati do globljih, bolj pristnih občutkov v svojem telesu. “Znati moramo razločevati med  nemočjo, strahom, jezo, utrujenostjo in še čem. Šele s temi čutenji lahko v odnosu do sebe pridemo do globljega razumevanja sebe ter odnosa z otrokom.”

Krivda ob novem otroku

Tako kot je priznala zvezdnica, pa se krivda najpogosteje pojavi, ko pride v družino nov otrok. Ker starejši otroci pogosto čutijo notranjo stisko, ki je pa še ne razumejo prav dobro.

“Če se starši uspejo uglasiti in odzvati na te otrokove povečane potrebe in jih ne razumejo kot izsiljevanje, tečnobo ali ljubosumnost, potem ti simptomi počasi izzvenijo in otrok sprejme sorojenca kot nekoga, ki ga je možno vzljubiti,” pravi terapevtka Poljanec in dodaja, da so v takih trenutkih občutki krivde lahko veliko breme.

Foto: Unsplash

A zaskrbljenost, pravi, je odveč. “Pomembno je namreč, da se bodo starejši otroci tudi po prihodu novorojenčka ob starših počutili ljubljene in sprejete. Zato je povsem naravno in precej pogosto, da se z njimi ukvarjamo več in se nam ni treba boriti z občutki krivde, da za drugega ne poskrbimo dovolj ali tudi obratno,” še miri ponovne starše terapevtka.

Najpomembnejše je, da se trudite in če tudi niste popolni, za to ne čutite krivde. “Tankočutno in ustvarjalno starševstvo nikoli nobenega otroka ne prikrajša za starševsko ljubezen, ki se, če se za to odločimo, neprenehoma razvija in spreminja v nepreštevnih različicah,” še zaključi.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close