10 lekcij, ki se jih boste naučili v dobrem partnerskem odnosu

08. september 2023

10 lekcij, ki se jih boste naučili v dobrem partnerskem odnosu

08. september 2023
Foto: Instagram

10 lekcij, ki se jih boste naučili v dobrem partnerskem odnosu

08. september 2023
Foto: Canva

Ko ste v dobri partnerski zvezi, se boste naučili določenih življenjskih lekcij.

Ne glede na to, koliko zvez ste že imeli doslej, ko ste v tisti ‘pravi’, boste to vedeli tako z glavo, kot s srcem. Prava ljubezen je drugačna od priložnostnih zvez, najsi slednje trajajo še tako dolgo ali se porazgubljajo na obroke. Ko ste v dobri partnerski zvezi, se boste naučili določenih življenjskih lekcij.

Ljubezen do druge osebe je kot vožnja s kolesom, šele praksa nas nauči vsega, kar je treba vedeti o odnosih. Obenem je priložnost za našo osebnostno rast, ker je najbližje idealu popolnosti. Ko smo v zares dobrem partnerskem odnosu, se obnašamo drugače, ne kot posameznik, ki ga obvladuje predvsem ego, ampak kot član tima. Do partnerja čutimo več razumevanja in sprejemanja kot v katerikoli zvezi pred tem.

1. Nesporazumi so del odnosa

V vsaki zvezi so nesporazumi in šumi v komunikaciji nekaj povsem običajnega. Vendar v dobri zvezi partnerja drug drugega ne kaznujeta zato, ker sta narobe razumela besede ali dejanja drugega. Če se zaradi nesporazumov ves čas zbadata, škodita odnosu. Zgodilo se bo, da vas bo partner narobe razumel in občutili boste frustracijo. Enako se bo zagotovo zgodilo sem in tja tudi njemu. Take nesporazume ne samo lahko, ampak jih morate pomesti pod preprogo, ker niso bistveni. Nič posebnega niso. Sprejmite nesporazume v komunikaciji s humorjem in vedno z razdalje glejte na večjo sliko – najpomembnejša sta vidva kot par. Odpustita si občasne šume v komunikaciji.

2. Naučite se zaupati

Svojemu partnerju ali partnerki morate zaupati. Zakaj bi si sploh želeli deliti svoje življenje z nekom, za katerega mislite, da dela nekaj narobe vsakič, ko mu ali ji obrnete hrbet? Če ne zaupate partnerju, da vam je zvest in iskren, potem niste v dobrem odnosu. Najboljše zveze se začnejo z globokim zaupanjem, ki ga preprosto začutite in drugemu ni treba dokazovati, da ga je vreden. Tako bo, ko se pojavijo težave, zaupanje med vama dovolj močno, da vaju bo obdržalo skupaj.

Foto: Canva

3. Dovolita si, da se pogrešata

Zaljubljena sta, zato bi bila rada kar naprej skupaj. Že misel na to, da bi se lahko cele dneve in noči crkljala v objemu drug drugega in se poljubljala, zveni mamljivo, toda kdaj bi imela priložnost doživeti še kaj drugega? Ko sta narazen, se imata priložnost pogrešati, hkrati pa se samostojno razvijati in doživljati nove stvari. Ko ponovno prideta v objem drug drugega, še bolj cenita to, kar imata samo vidva. Pogrešanje da odnosu povsem nove dimenzije.

4. Spodbujata rast in spremembo

Samo v dobrem odnosu se partnerja medsebojno spodbujata k rasti in spremembi. V zvezi, ki ima potencial, se partnerja podpirata, tudi ko gre sprememba na njun lasten račun. Spodbujajte svojega partnerja, da se loti novega hobija, se vrne dokončat izobrazbo, spremeni službo in zamenja krog prijateljev. Če želite, da vaš partner ves čas ostane enak, kot takrat, ko ste ga spoznali, bosta imela zelo dolgočasno zvezo, poleg tega pa je upiranje spremembam lahko tudi znak nezaupanja, v drugo osebo in v vajino zvezo.

5. Sprejemanje kompromisov ni znak šibkosti

Kompromis ne pomeni, da ste ‘izgubili bitko’, prav nasprotno. Ljubezen nima prav nobenega opravka z egom. Povsem razumljivo je, da je sprejemanje kompromisov včasih zares težko. Nekaj ste si zamislili in pri tem vztrajate. Mora biti po vaše, ker se vam to zdi povsem logično in smiselno. Stopite korak nazaj in na zadevo poglejte diplomatsko in se vprašajte, kje se lahko srečata? Idealno je, če na polovici tega, kar hoče eden in drugi. In če ima v resnici prav vaš partner, mu pritrdite in to tudi povejte. Sprejemanje kompromisov bo samo okrepilo vajino zvezo. Enkrat popusti eden, drugič drugi, a zaradi svojega prav ni vredno vztrajati v nesoglasjih in nasprotovanju.

Foto: Unsplash

6. Priznajte svoje napake

Nista superheroja in upamo, da tega od partnerja niti ne pričakujete. Vsi smo samo ljudje, z vsemi napakami in šibkostmi, resnična oseba iz mesa in krvi. Prav vsak od nas ima napake in nihče ni popoln. Če trdi, da je, ima resnične težave sam s sabo in doživljanjem realnosti. Če želite stabilno in resno zvezo, morate biti sposobni odprto komunicirati o svojih pomanjkljivostih in šibkostih. Na ta način bo partner bolj pozoren na stvari, ki vas motijo ali ste na njih občutljivi. Lahko vam bo pomagal, da premagate svoje napake in vam ponudil podporo prav tam, kjer jo najbolj potrebujete. In ali ni ravno to smisel partnerskega odnosa?

7. Preteklosti ne gre spremeniti

V ta svet se rodimo kot nepopisan list, toda z vsakim letom imamo več prtljage. Greste lahko nazaj v preteklost in jo izbrišete? Ne. Tu je, kakršna je in z njo se morate znati soočiti. Nekatere stvari boste sprejeli lažje, druge težje. Včasih je treba preprosto sprejeti, da se preteklosti ne da spremeniti, tudi če je povezana z vama. Težav ali preteklosti se ne da zbrisati s tleskom prstov, zato bolj se opirate na dogodke iz preteklosti, manj se fokusirate na tukaj in zdaj. `Pogrevanje` dogodkov je recept za propad zveze.

8. Odpustite popolnoma in iskreno

Ko se prepirata, naj vas ne skrbi, kdo od vaju bo dobil ali izgubil. Učite se iz tega, kaj je bilo povedanega, kako je bilo povedano in predvsem, kako sta argument razrešila. Ko se učite iz poteka bitke, lahko lekcije uporabite v naslednjem nesporazumu, ki bo neizogibno ponovno nastopil, saj je le vprašanje časa. Oprostite sebi in svojemu partnerju. Spopad je končan, vdihnite, oprostite in – izpustite. Popolnoma, iskreno, za vedno. Bitka je že del preteklika. Ne držite v sebi zamer, kajti te se kopičijo, dokler ne nastopi dan, ko zaradi nabranih zamer preprosto nočete več biti s tem človekom.

moški poljublja žensko na lice
Foto: Instagram

9. Ne pričakujete ničesar

Vaša druga polovica ni sposobna branja misli. Na primer, naj vam prinese zajtrk v posteljo ali naj namesto vas opere posodo. Nič se ne bo zgodilo kar samo po sebi z močjo vaših misli, tudi, če jih znate še tako dobro sugerirati. Ne morete kar pričakovati in se bo to uresničilo. Svoje želje morate jasno in glasno izraziti. To je najpomembnejša vrlina v vsakem odnosu, v ljubezenskem pa še posebno. Naj vaš partner ve, kaj pričakujete od njega v odnosu in obratno mu tudi vi jasno povejte, kaj lahko pričakuje od vas.

10. Pokažete svoje občutke

Najhujše, kar lahko delate v odnosu oziroma zvezi? Igranje igric. Ne ‘dražite’ svojega partnerja in ga ne ‘nagrajujte’ z ljubeznijo in pozornostjo, ko stori nekaj dobrega ali pričakovanega, ter `kaznujte` ko nekaj ni po vaše. Ne glede na to, ali ste trenutno na njega besni kot ris ali pa se počutite ljubeče, vaš človek mora imeti vedno občutek ljubljenosti in sprejetosti.

Avtor
Piše

Katja Štravs

Style. Več novic

New Report

Close