Za razmerje je ključno, da poznate partnerjev stil prepiranja

15. junij 2023

Za razmerje je ključno, da poznate partnerjev stil prepiranja

15. junij 2023
Foto: Unsplash

Vzorci, po katerih se prepiramo, pogosto izhajajo iz naše vzgoje, preteklih odnosov in celo naših osebnostnih lastnosti.

Se vam zdi, da se nenehno prepirate s partnerjem? Ali so se vaša pretekla razmerja končala zaradi eksplozivnih sporov? Če vam je to znano, je čas, da začnete razumevati in analizirati partnerjev slog prepiranja.

Najprej je treba povedati, da se vsi prepiramo, pa če to priznate ali ne. Ne glede na to, ali gre za prepir zaradi odeje ali za resnejšo razpravo o vzgoji otrok, so prepiri sestavni del vsakega razmerja. Vendar strokovnjaki trdijo, da je treba analizirati način, na katerega se prepiramo, če želimo razumeti svoje odnose. Razumevanje partnerjevega sloga prepiranja – in učenje, kako se nanj odzvati – lahko bistveno izboljša vajino razmerje.

Foto: Unsplash

Psihologinja in trenerka za odnose Ieva Kubiliute pojasnjuje: “Prepoznati moramo, da ima vsak edinstven način izražanja nestrinjanja ali nezadovoljstva. Vzorci, po katerih se prepiramo, pogosto izhajajo iz naše vzgoje, preteklih odnosov in celo naših prirojenih osebnostnih lastnosti.”

Izogibajoči se

Če je vaš partner nagnjen k izogibanju ali izmikanju argumentom, je morda “izogibalec”. Morda se boji konflikta, ga povezuje z bolečino iz preteklosti ali ga dojema kot neproduktivnega. Najboljši pristop je zagotoviti, da se počuti varno in razume, da so prepiri normalen del vsakega razmerja. Spodbujajte odprte razprave namesto vročih debat in jim zagotovite, da so njihova čustva in pogledi pomembni.

Tekmovalec

Ta posameznik dojema prepir kot bitko, v kateri je treba zmagati. Pogosto imajo močno potrebo po tem, da imajo “prav,” in lahko postanejo obrambni, če jih kdo izziva. V odnosu s tekmovalcem je ključnega pomena empatija. Priznajte njegovo stališče in cenite njegovo strast, hkrati pa ga povabite, da upošteva tudi vašo perspektivo. Ne pozabite, da gre za skupno iskanje rešitve, in ne za zmago ali poraz.

Foto: Pexels

Iskalec kompromisov

Ti partnerji so običajno pripravljeni dajati in sprejemati ter v nesoglasjih najti srednjo pot. Uspeva jima ravnovesje in vzajemno spoštovanje. To vedenje spodbujajte tako, da cenite njihovo pripravljenost za iskanje kompromisa. Pogovor naj bo pošten in uravnotežen.

Prilagajoči se

Ti pogosto popuščajo, da bi se izognili konfliktu, pri čemer lahko zanemarijo svoje potrebe. Spodbujajte ga, da izrazi svoje potrebe in občutke. Pojasnite, da so njegova mnenja cenjena in da je v redu, če se včasih ne strinja z vami.

Foto: Pexels

“Pri razumevanju partnerjevega načina argumentiranja ne gre le za to, da veste, kako se učinkovito odzvati, temveč tudi za to, da se zavedate njegovih čustev, izkušenj in pogledov,” dodaja Ieva. Konfliktov se vedno lotite s potrpežljivostjo, empatijo in pripravljenostjo za razumevanje. Ohranite odprto in spoštljivo komunikacijo. Ne pozabite, da je cilj ob nesoglasjih rasti skupaj in ne narazen.

Prav tako je pomembno upoštevati, da lahko ljudje glede na situacijo izkazujejo različne stile argumentiranja, zato se zavedajte, da ti stili niso toge kategorije, temveč vodila za razumevanje,”

še opozarja.
Foto: Pexels

Kako se odzvati na prepir?

Aktivno poslušanje: V praksi se učite aktivnega poslušanja, da bi razumeli partnerjevo perspektivo med prepirom. Posvetite mu vso pozornost, pokažite empatijo in potrdite njegova čustva, tudi če se ne strinjate z njegovim stališčem.

Vzorci komuniciranja: Razumite, da posamezniki razvijejo edinstvene komunikacijske vzorce, na katere vplivajo njihova vzgoja in pretekle izkušnje. Spoštujte te razlike in si prizadevajte za konstruktiven dialog, namesto da bi dokazovali, kdo ima prav in kdo ne.

Čustveni sprožilci: Spoznajte čustvene sprožilce, ki privedejo do posebnega načina prepiranja vašega partnerja. Če te sprožilce prepoznate in odpravite, lahko k razpravam pristopite občutljivo in zmanjšate verjetnost vročih konfliktov.

Foto: Instagram

Iščite skupne točke: Osredotočite se na iskanje skupnega jezika in sklepanje kompromisov, ki zadovoljujejo potrebe obeh partnerjev. K prepirom pristopite kot k priložnosti za krepitev odnosa, namesto da poskušate zmagati na račun svojega partnerja.

Razumevanje partnerjevega sloga prepiranja je bistvenega pomena za ustvarjanje srečnega in izpolnjujočega razmerja – in kdo si tega ne želi?

 “S prepoznavanjem različnih komunikacijskih pristopov in empatičnim sodelovanjem v konfliktih lahko pari nesoglasja rešujejo z večjim razumevanjem, spoštovanjem in učinkovitim reševanjem težav,” pravi Ieva. “Ne pozabite, da je odprta in konstruktivna komunikacija skupaj s pripravljenostjo za razumevanje in prilagajanje ključna za gradnjo močnega in harmoničnega partnerstva.”

Avtor
Piše

M. V.

Style. Več novic

New Report

Close