Znanost pravi, da se izogibajte privlačnih ljudi!

11. junij 2023

Znanost pravi, da se izogibajte privlačnih ljudi!

11. junij 2023
Foto: Launchmetrics.com/spotlight

Se vam je kdaj dozdevalo, da vam izjemno privlačni ljudje preprosto ne “potegnejo”? Znanost razkriva, zakaj.

Vsi imamo tip partnerja, ki ga iščemo. In čeprav imamo vsi radi privlačne ljudi, si mnoge ženske raje želijo povprečnega ‘piflarskega’ fanta, saj so ti pogosto prijetnejši. Samo malo pomislite: Adam Levine, Terence Howard, John Mayer in številni drugi zvezdniki iz skupine ‘vročih fantov’ so popolni ženskarji.

Simpatični čudaški fantje, kot so Donald Glover, Chris Hardwick in Rupert Grint, ki so bolj znani po svoji osebnosti, se zdijo veliko bolj prijazni – torej bolj seksi!

Foto: Launchmetrics.com/spotlight

Znanost se strinja z nami

Če ste vi prav tako med tistimi, ki ne marajo pretirano privlačnih moških, je znanost na vaši strani. “Študija ni pokazala le, da imajo moški z bolj privlačnimi telesi manj altruistično ali egalitarno (osnovano na enakosti) vedenje in stališča; pokazala je tudi, da moški (in ženske) z bolj privlačnimi telesi zaznavajo druge ljudi kot manj altruistične ali egalitarne,” je za Mic razkril soavtor študije Michael Price.

Foto: Unsplash

Raziskovalna skupina z univerze Brunel je prišla do te ugotovitve potem, ko je poiskala 125 moških in žensk ter jih preiskovala. S testi so ugotavljali, kako si delijo denar, kaj menijo o neenakosti in ali imajo raje socializem ali kapitalizem.

Izdelali so tudi tridimenzionalne modele teh udeležencev, da so lahko izmerili telesne značilnosti, kot so višina, teža in razmerje med pasom in boki.

V povprečju so bile ženske bolj egalitarne kot moški, moški, ki so bili egalitarni, pa so bili manj privlačni od tistih, ki niso.

V bistvu gre za to, da se privlačnim ljudem ni treba toliko truditi, da bi jih drugi sprejeli, zato altruizem (skrb za druge) zanje ni potrebna lastnost. Zato so lahko bolj egocentrični. Ker imajo privlačni ljudje običajno koristi od neenakosti, je bolj verjetno, da bodo podpirali ohranjanje neravnovesja.

Foto: Unsplash

To vsekakor ni zelo presenetljivo, če upoštevamo, kako koristno je biti privlačen v družbi. Ena izmed raziskav je pokazala, da “morbidno debele” ženske, ki opravljajo delo, pri katerem morajo komunicirati s strankami, zaslužijo skoraj pet odstotkov manj kot njihove kolegice s povprečno težo.

Če bi ugotovili, da zaslužite več samo zaradi svoje postave in ne zaradi svojih sposobnosti, ali bi bili pripravljeni kaj spremeniti? Glede na to študijo ne bi.

Avtor
Piše

M. V.

Style. Več novic

New Report

Close