10 živil, ki izboljšujejo prebavo in pospešujejo metabolizem

23. april 2022

10 živil, ki izboljšujejo prebavo in pospešujejo metabolizem

23. april 2022
Foto: Unsplash

Prebavne težave pogosto povzročajo krče, slabost, pline in bolečine v trebuhu. Zaprtost je danes ena izmed najpogostejših težav v zahodnih državah.

Spodbujanje metabolizma vam bo tudi pomagalo pri izgubi teže. Pogosto je dovolj že samo to, da v svojo prehrano vključite ta živila.

Maline

Maline so bogate z vitaminom C. Ta vitamin pa ne krepi le imunskega sistema, ampak tudi spodbuja prebavo. Maline so polne tudi vlaknin, ki spodbujajo črevesno aktivnost in pospešujejo črevesni tranzit.

Druga prednost pa je, da hrana, bogata z vlakninami, hitreje da občutek sitosti in hkrati služi kot dobro okolje za razvoj pozitivnih črevesnih bakterij.

Foto: Unsplash

Pomaranče

Pomaranče vsebujejo naringenin, grenko snov, ki spodbuja jetra in odnaša energijo iz telesa. Temu je dodan še vitamin C, ki tako kot maline spodbuja prebavo. Za izboljšanje prebave je dovolj že le ena pomaranča na dan.

Metin čaj

Metin čaj deluje kot vsestransko zdravilo za črevesje in želodec, saj voda pospešuje delo črevesja in tako pomaga pri prebavi. A če vam samo voda ne zadošča, je metin čaj odlično zdravilo. Eterična olja v meti aktivirajo mišice v črevesju in pospešijo prebavo.

Foto: Unsplash

Kefir

Kefir vsebuje približno desetkrat več bakterij kot jogurt. Kefir zmehča blato in spodbuja prebavo. Če ne marate čistega kefirja, ga lahko vmešate v smuti s sadjem in zelenjavo, za boljši okus in še boljši učinek na prebavo.

Mandlji

Mandlji so dobri za boljše zdravje organov, saj vsebujejo zdrave maščobne kisline, veliko beljakovin in vlaknin. Glavni razlog, zakaj so mandlji tako koristni za našo prebavo, pa je njihova visoka vsebnost magnezija. Magnezij optimizira delo organov – tudi črevesja in želodca!

Popoln dnevni odmerek mandljev je pest na dan (približno 30 gramov)

Foto: Unsplash

Črni fižol

Črni fižol je odličen proti zaprtju, saj skodelica črnega fižola vsebuje kar 15 gramov vlaknin! Poleg magnezija je fižol bogat tudi s kalijem.

Ker skoraj dve tretjini vseh žensk trpi zaradi pomanjkanja kalija, lahko z veseljem in pogosto jedo hrano, bogato s kalijem. Kalij je sestavni del prebavnih sokov. Če ga vam primanjkuje kalija, lahko pride do zaprtja. Drugi viri kalija: banane, avokado, krompir, gobe in mlečni izdelki.

Slive

Slive veljajo kot preverjeno domače zdravilo za spodbujanje prebave, saj vsebujejo sorbitol, nadomestek sladkorja. Njegov učinek pa je odvajalen. Ravno zato so vsa živila, ki vsebujejo sorbitol označena z: “Lahko deluje odvajalno, če zaužijemo v velikih količinah.”

Že majhna skodelica soka sliv zjutraj lahko doseže želeni učinek. Optimalen učinek pa dosežemo že, če dodamo še nekaj koščkov svežega ingverja.

Foto: Unsplash

Listnata zelenjava

Tudi listnata zelenjava pomaga pri prebavi. Ne glede na to ali gre za ohrovt, špinačo ali blitvo, zelena listnata zelenjava vsebuje optimalno mešanico hranil za pospeševanje prebave.

Mikrohranila, kot so vitamini, minerali, elementi v sledovih rastlin in sekundarnih rastlinskih snoveh, so vključena v vse presnovne procese. Ta mešanica hranil uravnava vodno ravnovesje v telesu in spodbuja gibanje mišic.

Pšenični otrobi

Pšenični otrobi so bogati z vlakninami. Če za zajtrk namesto salame in sira izberete obrok iz pšeničnih otrobov (npr. z malinami in jogurtom), ne delate usluge le svoji prebavi, ampak tudi svoji postavi. Ta kombinacija dolgo ohranja visok nivo sitosti in zmanjšuje hrepenenje po sladkih živilih.

Foto: Unsplash

Kava

Kislina, ki jo vsebuje kava in toplota samega napitka, igrata večjo vlogo pri spodbujanju prebave, kot jo sam kofein. Z drugimi besedami, če ne marate kave, lahko pijete tudi čaj ali vročo vodo (a pri tej manjka kislina, zato ne bo tako učinkovita).

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close