3 mariborske trgovine z dodatki za dom, ki so vredne obiska

22. februar 2024

3 mariborske trgovine z dodatki za dom, ki so vredne obiska

22. februar 2024
Foto: Instagram @studio.habitatt

3 mariborske trgovine z dodatki za dom, ki so vredne obiska

22. februar 2024
Foto: Instagram

Ljubitelji prefinjenih dodatkov za dom z izrazitim čutom za estetiko, morate nujno poznati te tri trgovine v središču Maribora.

Kdo pravi, da so vse dobre stvari v Ljubljani! Te tri mariborske trgovine dokazujejo, da jih je mogoče dobiti tudi v štajerski prestolnici. Če na novo opremljate dom ali ga samo želite malce osvežiti, potem jih morate nujno obiskati. O katerih treh trgovinah govorimo, izveste v nadaljevanju.

HKoncept

HKoncept se nahaja na krasni lokaciji ob mariborskem parku, tik ob poti na Piramido. To je očarljiva prenovljena vila, ki v sebi združuje trgovino, showroom s pohištvom in kavarno. Posebnega koncepta se je domislila lastnica Hana Sovič. “H je začetnica mojega imena, koncept pa pomeni konceptno trgovino, kjer se ta prepleta s kavarnico in showroom-om.”

Foto: Instagram @hkoncept.si

V njihovi trgovinici najdete izjemno estetske in trendi izdelke, ki popestrijo vsak dom: od skodelic v slogu 70-ih let, dišečih mil in svečk, do zanimivih knjig in naravne kozmetike ter edinstvenih kosov pohištva. Nas je najbolj pritegnil t. i. funkcionalni dekor, ki je navzven videti kot knjiga, ko jo odpreš, pa se v njej skriva družabna igra, kot so recimo puzzli.

“To niso vsakdanje stvari, ampak gre za malce bolj posebne izdelke, ki so kvalitetni in trajnostni. To nam je zelo pomembno,”

pravi Hana in doda, da navdih zanje črpa iz Nizozemske, kjer je preživela veliko časa. Od tam so tudi pijače, ki jih strežejo v kavarni, kot sta recimo Fritz-kola in češnjevo pivo.

Foto: Instagram @hkoncept.si

V njihovih prostorih prirejajo tudi različne delavnice.

“Ko je topleje, imamo jogo na travniku, gostili smo knjižni klub od Zale Kralj, organiziramo tudi brunche za kakšne posebne dogodke.”

Destinacija, vredna vašega obiska!

Foto: Instagram @hkoncept.si

Soba, Kuhna, Kabinet

Zanimivo ime, kajne? Domislila se ga je Andreja Japelj, lastnica te izjemno estetsko dovršene trgovinice, kjer svoj prostor najdejo predmeti mnogih slovenskih oblikovalcev.

“Ime izhaja iz ene igre, ki smo se jo igrali kot otroci. To ime vključuje vse tisto, kar želim imeti v trgovini – vse za sobo, za kuhinjo in za kabinet.”

V trgovinici, ki se nahaja na Tyrševi ulici v centru mesta, so nam v oči padle usnjene broške in pasovi s podpisom Almire Sadar, ročno izdelani zvezki z naslovi znanih filmov in vpadljive vaze nenavadnih oblik.

Foto: Instagram @soba.kuhna.kabinet

“Za vsako stvarjo stoji nek oblikovalec, ki je vanjo vložil veliko truda in časa, ne gre za generično narejene izdelke,” razlaga Japljeva, pri kateri dobite tudi celoten servis opremljanja stanovanja.

“To je tudi moja domena, saj delam notranjo opremo, svetujem pri oblikovanju in nakupu opreme.”

Foto: Instagram @soba.kuhna.kabinet

Najbolj posebni so vsekakor t. i. “juju hats”, pernata pokrivala kamerunskih poglavarjev, ki se že veliko let uporabljajo kot stenska dekoracija.

“Leta 2012 sem jih videla v Londonu in si takrat zelo želela, da bi tudi sama nekoč imela trgovino, kjer bi viseli na steni … deset let kasneje se mi je želja izpolnila.”

Foto: Instagram @soba.kuhna.kabinet

Izpostaviti je treba tudi izbor vintage izdelkov, ki jih Japljeva najde na bolšjih sejmih po različnih koncih sveta. “Imamo kozarčke, karafe za viski in barski voziček iz 60. let.” Domov boste težko odšli praznih rok.

Studio Habitat

Na Trubarjevi ulici se nahaja še ena trgovina s pohištvom in dodatki za dom, ki je vredna obiska. To je Studio Habitat, ki ga vodi Djordje Bjelobrk, oblikovalec notranje opreme in pohištva.

Specializirani so predvsem za oblikovanje prostorskih rešitev na področju notranje opreme, v njihovem salonu pa najdete tudi dodatke, ki popestrijo vsak prostor.

Foto: Instagram @studio.habitatt

Nas so najbolj navdušile zavozlane blazine Cup of Tea, ročno narejeni izdelki iz keramike oblikovalke Hane Karim in odštekani stoli nenavadnih oblik.

“Gre predvsem za ročno izdelane stvari, v katere je vloženega veliko truda in kreative,” razlaga notranja oblikovalka Tara Šenveter in kot ene svojih najljubših izpostavi prikupne skodelice s srčki oblikovalke Manje Furst.

Foto: Instagram @studio.habitatt

Med sprehodom po njihovem studiu ne moremo niti mimo estetsko dovršenih in nevsakdanjih svetil, ki popestrijo vsak prostor.

“Rdeča nit izdelkov, ki jih prodajamo, je visoka kvaliteta, kakovostni materiali, estetska privlačnost in funkcionalnost,” pravi Šenvetrova.

Foto: Instagram @studio.habitatt

Ko se torej naslednjič mudite v Mariboru, v svoj obisk obvezno vključite še te tri konceptne trgovinice. Prepričani smo, da boste našli odlične dodatke za svoj dom ali domov odšli vsaj z novim kreativnim navdihom.

Avtor
Piše

Kaja Flisar

Style. Več novic

New Report

Close