Ikeino vintage pohištvo na dražbi prodali za 37.000 evrov

20. december 2023

Ikeino vintage pohištvo na dražbi prodali za 37.000 evrov

20. december 2023
Foto: Pexels

Trg Ikeinega vintage pohištva raste: v Stockholmu so na dražbi 122 skrbno izbranih vintage kosov pohištva giganta Ikea prodali za skupno 37.000 evrov.

V vseh desetletjih je podjetje, ki letos praznuje 80 let, poskrbelo tudi za nekaj ikoničnih kosov, ki so se znašli v številnih domovih po svetu. Tokrat so se na dražbi znašli predvsem kosi, ki so se prodajali v drugi polovici 20. stoletja, poroča STA.

Kljub svojemu sicer cenovno dostopnemu pohištvu v trgovini Ikea namreč vse bolj raste tudi trg zbirateljev švedskega pohištva.

Foto: Unsplash

2000 evrov za stol, ki je leta 1972 stal 120 evrov

Med drugim so dali pod kladivo ogledala, pohištvo in svetila iz zasebnih domov. Za rdečo sedežno garnituro, ki se je leta 1972 prodajala za okoli 120 evrov, so v ponedeljek dosegli ceno 2000 evrov.

V začetku leta so sicer na drugi dražbi za redek naslonjač Cavelli uspeli dobiti ponudbo za 18.000 evrov. Kar je celo premoženje za stol, ki se je leta 1958 prodajal za manj kot 30 evrov.

Vodja dražbene hiše Auktionsverk Li Pamp je pojasnila, da je veliko znanih oblikovalcev že sodelovalo s švedskim podjetjem, ki temelji na ideji, da si vsak lahko sestavi pohištvo sam doma. “Veliko znanih oblikovalcev je na neki točki v svoji karieri sodelovali z Ikeo. In za veliko jih je bila Ikea začetna točka v karieri,” je dejala.

Pamp je ob tem še spomnila, da Ikea velja tudi za kontroverzno, saj je bilo podjetje znano po kopiranju trendov, kritiziralo pa se ga je tudi zaradi negativnega vpliva na okolje. “A nekateri kosi resnično izstopajo,” je dodala.

Foto: Unsplash

Ljudje morda doma sedijo na premoženju

Ob porastu zanimanja je Pamp še dejala, da je seveda možno, da ljudje doma sedijo na premoženju, ter pozvala ljudi, ki imajo starejše Ikeine kose, naj jih pokličejo za oceno.

Priljubljenost med zbiratelji so zaznali tudi pri Ikei, kjer so počaščeni. Nekoliko jih motijo le visoke cene, ki jih dosežejo nekateri kosi, češ da je njihovo delo namenjeno oblikovanju za vse.

Avtor
Piše

Branka Grbin

Style. Več novic

New Report

Close