7 trikov, kako prihraniti čas pri gospodinjskih opravilih

02. december 2023

7 trikov, kako prihraniti čas pri gospodinjskih opravilih

02. december 2023
Foto: Instagram @cintiadicker

7 trikov, kako prihraniti čas pri gospodinjskih opravilih

02. december 2023
Foto: Instagram @cintiadicker

Nič ni bolj utrujajočega, kot se po delovnem dnevu vrniti domov vedoč, da te čaka kup neopranega perila, kuhanje kosila in še kup gospodinjskih opravil.

Zakaj si ne bi olajšali življenja, prihranili čas in ga porabili za preživljanje časa z družino in prijatelji ali za svoje hobije? Še posebej vikendi naj ne bodo rezervirani za generalno čiščenje stanovanja, ampak preživljanje prostega časa v naravi in za stvari ter ljudi, ki vas veselijo.

Na Instagramu gotovo vidite družine, ki vsak vikend nekam pobegnejo ali nekaj počnejo. Kako je to mogoče, se sprašujete, kdaj postorijo vsa gospodinjska opravila? Skoraj zagotovo upoštevajo te enostavne trike, s katerimi bo to (hitreje) uspelo tudi vam.

Priprava vnaprej

Če ste tudi vi eni izmed tistih, ki na družbenih omrežjih gledate videe s pripravo obrokov vnaprej, ne opazujte več, ampak se tega lotite tudi vi. Brez težav lahko v enem dnevu skuhate tri ali več različnih kosil. V kolikor imate raje sveže pripravljeno hrano, si vnaprej narežite zelenjavo in sadje, spravite v vrečke in skrajšajte čas priprave kosila za naslednja dva dni. Vrečke lahko celo zamrznite in uporabite, ko jih potrebujete.

Ko se lotite priprave kosila, ne pozabite skuhati več, da boste imeli tako že pripravljeno službeno malico. Nič ne bo narobe, če boste dva dni zapored jedli eno in isto jed ali če boste namesto kosila enkrat pripravili hitro in enostavno hladno malico. Poenostavite si stvari in če imate dobre sodelavce, si organizirajte skupne malice, tako da vsak dan eden kuha oz. prinese za vse ostale.

Elektronski pomočniki

Resda vas bodo stali kar nekaj denarja, ampak je to resnično dobra naložba. Četudi nas na nek način tehnologija poneumlja ali povsem zamenjuje, pa so robotski gospodinjski aparati ena najboljših iznajdb. Investirajte v robotske sesalnike, robote za pomivanje tal, pomivalni in sušilni stroj (če ga slučajno še nimate) ter robotske kosilnice, ki vam bodo prihranile precej časa. Poleg tega lahko z enim klikom nastavljate čas in uro opravljanja dela, vaše stanovanje in okolica pa bo vedno kot iz škatlice.

Foto: Instagram @cintiadicker

Najemite pomoč

Dandanes ni nič nenavadnega, če imajo družine varuške, čistilke in tudi vrtnarja. Namesto, da vi čistite in obdelujete okolico hiše, prepustite to delo profesionalcem, ki delo opravijo bolje in hitreje. Če se vsega lotite sami, pa dela ne obvladate najbolje, lahko porabite še veliko več časa, energije in živcev, ko vam nekaj ne uspe ali se ne izide po vaših željah.

Finančno je dodatna pomoč seveda obremenjujoča, zato se zanjo morda odločite samo občasno. Na primer dvakrat letno plačajte pomivalca oken, enkrat letno najemite vrtnarja za obrezovanje dreves in žive meje, ter dvakrat letno najamete čistilni servis za generalno čiščenje. Mi smo navdušeni tudi nad storitvijo čiščenja kopalnice s pomočjo nano premaza. Strokovnjaki premažejo vsa okna, ogledala in kopalniške keramične površine s posebnim nano premazom, ki preprečuje zastajanje vodnega kamna na površinah. Voda namreč takoj spolzi po površini, učinek pa traja vse do 6 mesecev.

Sprotno pospravljanje

Verjamemo, da ne hrčkate stvari in da vaš dom ni vedno videti kot bi vanj padla atomska bomba, pa vseeno. Vsakič ko zapustite en prostor, iz njega odnesite vse stvari nazaj na svoje mesto. Tako prihranite čas s pospravljenjem, stvari bodo vedno na svojem mestu in ne boste zapravljali živcev z iskanjem.

V prostoru, ki je največkrat razmetan in v katerem kopičite največ stvari, imejte pri roki košarico. Vanjo pospravite vse stvari in jih nato vse naenkrat odnesite in pospravite na določena mesta, namesto da hodite gor in dol. Otroke motivirajte s pisanimi škatlami, nalepkami z oznakami v predalnikih in omarah ter z zvezdicami, ki jo prejmejo za vsako pospravljeno stvar.

Foto: Instagram @cintiadicker

Večopravilnost

Klasika, ampak še vedno prevečkrat spregledan trik. Ženske smo po naravi večopravilne, zato morate to izkoristiti. Medtem ko pospravljajte, si predvajajte izobraževalni podkast, med čakanjem, da se hrana v pečici speče, se lotite pospravljanja kuhinje, medtem ko se vam v kad voda polni, obrišite ogledalo in operite čopiče za ličenje, oglejte si svojo najljubšo nadaljevanko med likanjem itd. Pokušajte izkoristiti vsak trenutek in minimizirati čas, ko na nekaj čakate.

Nakupovanje brez obiska trgovine

Dandanes lahko praktične vse kupite na spletu. Od daril, s katerimi imamo vsi teh dneh največ dela, kozmetike, hrane in oblačil do zdravil in gospodinjskih aparatov. Zakaj bi zapravljali čas z nakupovanjem, iskanjem parkirišča pred nakupovalnimi centri, ko pa vam lahko vse dostavijo do vhodnih vrat?

Nakupovanje prek spleta je mnogokrat ugodnejše, pri nakupovanju hrane pa je na primer lažja sledljivost kupljenega in seveda končni znesek, ki ga spremljate od začetka do konca nakupa. Tako lahko brez slabe vesti vzamete stvari nazaj iz košarice in enostavneje primerjate cene izdelkov. Mnogo trgovcev in znamk ima na spletu posebne popuste, dostava je največkrat zastonj, ujamete pa lahko celo izdelke, ki jih v fizičnih trgovinah ni.

Foto: Instagram @cintiadicker

Taksi, prosim

Ne, ne boste rabili plačevati dragih osebnih voznikov, v misih imamo namreč skupno razvažanje otrok na obveznosti. Dogovorite se z ostalimi starši, da vsak teden eden pelje vse otroke na dejavnosti, namesto da vsak vozi svojega. Otroci se bodo z veseljem skupaj peljali, vi (in ostale dni drugi starši) pa boste imeli dovolj časa za druga opravila ali zase. Spodbujajte večje otroke, da gredo sami s kolesom ali peš, ali pa jih vi pospremite peš ter tako odkljukajte še telovadbo za tisti dan.

Za konec pa ne pozabite, da ni treba, da je vaš dom vedno kot iz revije, vse na svojem mestu ali čisto kot solza. Življenje je samo eno in prav res ga je škoda zapravljati za nekaj tako nepomembnega kot so gospodinjska opravila. Prijatelji in otroci si vas ne bodo zapomnili po tem, kako je (ne)urejen je vaš dom, ampak po trenutkih, ki so jih preživeli z vami.

Avtor
Piše

Katja Štravs

Style. Več novic

New Report

Close