5 čudovitih evropskih plaž, ki jih lahko dosežete z vlakom

23. junij 2023

5 čudovitih evropskih plaž, ki jih lahko dosežete z vlakom

23. junij 2023
Foto: Unsplash

Veliko lepih poletnih destinacij je dosegljivih z vlakom. Če si želite letos zmanjšati svojega ogljičnega odtisa, lahko obiščete eno izmed teh petih evropskih plaž.

Zakaj ne bi letos namesto običajnih počitnic z letalom raje poskusili z okolju prijazno alternativo?

Do nekaterih najboljših evropskih plaž je mogoče zlahka priti z vlakom, kar je bolj trajnosten in manj stresen način potovanja to poletje. Italija, Francija, Španija in Združeno kraljestvo imajo izjemno prikupne plaže, ki so dosegljive znotraj našega železniškega omrežja.

5. Folkestone, Anglija

Poletje je pravi čas za obisk ustvarjalnega pristaniškega mesta Folkestone v Angliji. To živahno obmorsko mesto leži med dvema klifoma na jugovzhodni obali Kenta in je središče umetnosti in kulture.

Po raziskovanju domiselnih trgovin v kreativni četrti se sprehodite do zaščitene plaže Sunny Sands. Ste žejni? Odpravite se v bar The Pilot Beach Bar, kjer se lahko s craft pivom v roki prepustite ležalnikom in starim avtomobilom waltzer.

Zvečer je Folkestone Harbour Arm pravi kraj za ulično hrano, ležalnike in brezplačne filme na prostem ter velike športne tekme na velikem platnu. Bodite pozorni na enkratne dogodke, kot je vsakoletni dan Kate Bush.

Foto: Pexels

Kako do Folkestona z vlakom:

Z mednarodnim vlakom se najprej odpravite do Londona. Folkestone je nato od londonske postaje St Pancras oddaljen eno uro vožnje z vlakom. Plaža je od glavne postaje Folkestone oddaljena 25 minut hoje ali kratke vožnje s taksijem.

4. Rimini, Italija

Plaža Rimini se razteza 15 kilometrov vzdolž italijanske jadranske obale in je odlična izbira, če želite počitnice z vsemi storitvami na dosegu roke.

Peščeni pas je razdeljen na več barov in restavracij na plaži, kjer lahko za dan ali več tednov najamete ležalnike in senčnike. Za otroke so na voljo igrala in športna igrišča. Ponoči lahko najdete tudi živahne klube, kjer lahko na pesku plešete do sončnega vzhoda.

Rimini leži v regiji Emilia Romagna, ki slovi po parmezanu, polnjenih testeninah in balzamičnem kisu, zato lahko pričakujete odlična kosila in večerje v obmorskih restavracijah.

Foto: Unsplash

Kako do Riminija z vlakom:

Rimini je dobro povezan z direktnimi vlaki z več velikimi italijanskimi mesti, vključno z Rimom, Benetkami in Bologno.

3. Bretanja, Francija

Obala Bretanje je dolga več kot tisoč kilometrov, zato peščenih plaž in skalnatih zalivov ne manjka.

Odpravite se v Cap Coz, kjer lahko na belem pesku gradite gradove in veslate v morju. Tisti, ki si želijo bolj aktivnega oddiha, se lahko preizkusijo na tečajih jadranja v kraju Bénodet, ki je primerna izbira za družine.

Navdušeni pohodniki bodo uživali na obalni poti GR34, ki vodi okoli otoka in mimo Pointe du Raz, najzahodnejše točke Francije.

Foto: Unsplash

Kako do Quimperja z vlakom:

Do Cap Coz lahko pridete iz Pariza s hitrim vlakom TGV. Od tu so na voljo redne regionalne povezave do krajev na obali.

2. Tarragona, Španija

Tarragona, le uro vožnje južno od Barcelone, je znana po zelo estetskih plažah s finim zlatim peskom. Pod z borovci poraslimi obronki se 15 kilometrov slikovite popolne plaže rahlo spušča do vode.

Nad plažo Playa el Miracle se razprostira pogled na rimsko gledališče iz 2. stoletja pred našim štetjem, kjer so nekoč potekale gladiatorske predstave.

Foto: Unsplash

Kako do Tarragone z vlakom:

Tarragona je z neposrednim vlakom povezana z Girono, Barcelono in Madridom.

1. Monopoli, Italija

Monopoli leži v peti italijanskega škornja v pokrajini Apulija, ki je med najbolje ocenjenimi zaradi svojih plaž.

Na obali Monopolija je več majhnih zalivov in pasov nedotaknjenega peska, ki vodijo v kristalno vodo in so obdani z dramatičnimi skalnimi formacijami.

Kadar ne boste na plaži si lahko mirne ure krajšate s potepanjem po labirintnem zgodovinskem središču z razkošno baročno katedralo. Zvečer pa se lahko posladkate s svežimi morskimi sadeži, ki so jih zjutraj ulovile flote lokalnih ribičev.

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Kako do Monopolija z vlakom:

Postaja Monopoli je dobro povezana z Barijem, glavnim mestom Apulije, ter Neapljem in Rimom.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close