5 načinov, kako ste v razmerju sebični, ne da bi se tega sploh zavedali

10. februar 2022

5 načinov, kako ste v razmerju sebični, ne da bi se tega sploh zavedali

10. februar 2022
Foto: Pexels

Zdravi odnosi zahtevajo empatijo, a tudi individualnost. Zagotovo ste se kdaj počutili, kot da imate odnos s sebično osebo. Pa ne le v razmerju.

Če ste se že kdaj znašli v zvezi s sebično osebo, ste zagotovo iskali nasvete, kako ravnati s takšnim partnerjem. Toda ali ste se kdaj vprašali, če ste vi sebični? Katera sebična vedenja ovirajo vaše odnose? 

Sebično vedenje lahko ogrozi vaše odnose, če niste previdni. Nekatere raziskave so pokazale, da starejši kot smo, bolj smo sebični in egoistični. Sebičnost pa vpliva na vse vrste odnosov, ne le na razmerja. Če pa se tako vedenje ne prekine, lahko to prekine odnos. 

Če se kdaj vprašate, ali ste preveč sebični, je tu 5 vedenj, ki jih lahko prepoznate. 

Partnerja jemljete za samoumevnega 

Nihče ne mara tega občutka. Ko pa smo nekaj časa v razmerju, se to lahko zgodi in skozi čas mislimo, da smo boljši od našega partnerja. In ko se počutimo, da smo boljši od njega, se začne razvijati prezir. To je eden izmed največjih pokazateljev, da je čas za prekinitev zveze, sicer se razvije zamera.  

Mislite, da imate vedno prav 

Če mislite, da imate vedno prav, potem po vsej verjetnosti ne sprejemate kompromisov. Če v razmerju ne sprejemate kompromisov, lahko to vodi v prepričanje, da ste boljši od partnerja in si vedno želite zmagati, on pa izgubi. Vse to kaže na začetek konca vašega razmerja. Enakost in enakopravnost sta zelo pomembni v razmerju. 

Foto: Pexels

Ignorirate doprinos svojega partnerja 

Pomembno je, da sprejmete vpliv partnerja v odnosu. To pomeni, da morate poslušati njegovo mnenje, ne le izraziti svojega. To pomeni, da vas resnično zanima, kaj ima za povedati. Bodite odprti za njegove ideje in njihovo preizkušanje. Dejanja so glasnejša od besed, zato bodite pripravljeni zanj kdaj tudi kaj narediti. 

Pogosto obupate nad skupnimi načrti 

Če boste pogosto opustili vajine skupne načrte, se bo vaš partner počutil, kot da vam ni pomemben in vam vajin odnos nič ne pomeni. Vaš partner mora biti ena izmed vaših prioritet, saj mu tako pokažete, da vam je pomemben. Če se počuti zaželenega, bo vedel, da krijete njegov hrbet kadarkoli bo treba. To je nekaj, kar vsi potrebujemo v življenju. 

Foto: Unsplash

Vedno si želite prednosti 

Ko ste v razmerju, se morate kdaj tudi odreči svojemu “jaz” in začeti razmišljati kot “midva”. To ne pomeni, da morate nehati skrbeti zase in ignorirati svoje potrebe. Le da morate biti pozorni na vse svoje odnose in njihove potrebe. 

Sebičnost se lahko pokaže tudi v finančnih situacijah. Vi ste lahko zelo brezskrbni glede zapravljanja, vaš partner pa rad varčuje in pazi na vajin proračun. Denar je pogosto velik vir stresa in lahko povzroči težave, če se s partnerjem glede financ ne strinjata.  

Ni potrebno, da je vajin odnos težaven, o razlikah se morate s partnerjem le pogovoriti. To pa zahteva nesebičnost na obeh straneh. Sebičnim ljudem se je težko naučiti imeti zdrav odnos, če se ne spremenijo. Če torej v svojem odnosu kažete katero od teh sebičnih dejanj, se poskusite spremeniti. To ne bo dobro le za vaš odnos, ampak tudi vas. 

Prispevek je bil objavljen na miss7.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close