5 navad finančno pametnih žensk

Kako se organizirati in upreti skušanjavi?

Cekin na cekin, denarnica na koncu meseca pa je prazna. Kako se organizirati in upreti skušanjavi? Preberite naslednje nasvete za finančno stabilnost!

Načrtovanje budgeta

V beležko si napišite vse redne prihodke in izdatke. Tako boste vedele koliko imate dodatnega denarja, s katerimi lahko razpolagate.

Varčevanje

Razvrstite svoje prioritete. Je to morda varčevanje za potovanje v naslednjem letu ali pa novo stanovanje? Od dodatnega denarja, dajte vedno nekaj na stran za varčevanje. Pomembno je, da imate privarčevan denar, saj nezaželeni stroški ves čas prihajajo. Tako si boste zagotovile tudi finančno stabilnost.

corbis-42-20452077-1

Pišite finančni dnevnik

Če želite finančno stabilnost in s tem mir konec meseca, je potreben trud. Poznati morate svoje nakupovalne navade in skušnjave. Včasih se zdi, da denar čez mesec kar izpari. »Saj sem šla na samo dve kavi!« Če si boste pisale za kaj porabite denar, boste razumele, da majhni stroški (kavice, sladkarije in nakit) skupaj znesejo veliko. Pri majhnih stvareh, ki so poceni, lažje dobimo občutek, da ne zapravljamo in to prodajalci dobro vedo. Cene pa se seštevajo. Že po nekajdnevnem pisanju dnevnika boste spoznali svoje prednosti in slabosti. Morda bo težko biti dosledna ali pa vas bo kriva vest spodbudila, da česa ne napišite na list (guilty), vendar le pogumno. Tako prelisičite le sebe.

Bodite racionalne

Pred sabo imejte cilj in se ga v skušnjavi spomnite. Novi čevlji so super, vendar niso dobra investicija za v prihodnje, če jih ne potrebujete. Naslednje leto bodo že obrabljeni, vaš račun pa bi lahko bil bolj poln. Finančno odgovorni ljudje vedo, kje so njihove meje in razumejo, da nenapovedani stroški vedno pridejo vmes.

Vlagajte v prihodnost

Če imate dolg je to še toliko bolj pomembno. Z varčevanjem in racionalnim nakupovanjem se lahko izognete dolgu. Pri oblačilih, hrani in toplotnem ogrevanju je za primer, veliko možnosti, s katerimi lahko privarčujete.

Foto: Pinterest

O avtorju

AnjaCajhen

New Report

Close