5 navad finančno pametnih žensk

15. oktober 2023

5 navad finančno pametnih žensk

15. oktober 2023
Foto: Pexels

5 navad finančno pametnih žensk

15. oktober 2023
Foto: Pexels

Kako se organizirati in upreti skušnjavi, da denar iz vaše denarnice ne bi izpuhtel za nepomembne in predvsem nepotrebne stvari?

Evro tu, dva evra tam in denarnica ob koncu meseca je kaj hitro prazna. Še posebej ob teh vrtoglavih življenjskih stroških in kopici oglasov kamorkoli seže vaš pogled. Preberite nasvete za finančno stabilnost in z nekaj malega truda bo stanje na vašem računu (bolj) pozitivno.

Načrtovanje proračuna

V beležko si napišite vaše prihodke in vse obvezne redne stroške. Tako boste vedeli, koliko denarja vam ostane za ves mesec. Preverite, koliko stroškov ste imeli pretekle mesece in ne pozabite na čisto vsak izdatek. Tako boste dobili jasno sliko, za kaj ste zapravljali denar in kako bi lahko bolje razpolagali z njim.

Varčevanje

Razvrstite svoje prioritete in del preostalega denarja namenite varčevanju, pa naj si bo to za novo torbico ali potovanje, ki si ga želite zadnjih nekaj let. Pomembno je, da imate privarčevan denar, saj nikoli ne veste, kdaj se bodo pojavili nezaželeni in nepričakovani stroški. Tako si boste zagotovili tudi finančno stabilnost.

Foto: Canva

Pišite finančni dnevnik

Če želite finančno stabilnost in s tem mir ob koncu meseca, morate poznati svoje nakupovalne navade in skušnjave. Včasih se zdi, da denar čez mesec kar izpari. “Saj sem šla na samo dve kavi!” Če si boste pisali za kaj porabite denar, boste razumeli, da majhni stroški (kavice, sladkarije in nakit) skupaj znesejo veliko.

Pri majhnih stvareh, ki so poceni, lažje dobimo občutek, da ne zapravljamo in to prodajalci dobro vedo. Že po nekaj dnevnem pisanju dnevnika boste spoznali svoje prednosti in slabosti.

Bodite racionalni

Pred sabo imejte cilj in se ga v skušnjavi spomnite. Novi čevlji so super, vendar niso dobra investicija za v prihodnje, če jih ne potrebujete. Naslednje leto bodo že obrabljeni, medtem ko bi lahko bil vaš račun bolj poln. Finančno odgovorni ljudje vedo, kje so njihove meje in razumejo, da nenapovedani stroški vedno pridejo vmes.

Foto: Pexels

Vlagajte v prihodnost

Če imate kredit, je to še toliko bolj pomembno. Z varčevanjem in racionalnim nakupovanjem se lahko izognete dolgu. Skušajte zmanjšat vašo mesečno porabo, začnite pri nepomembnih stvareh in oblačilih, šele na to pri hrani, a ne na račun kakovosti, temveč zmanjšanju odpada.

Če malce razmislite in spremljate svoje navade, boste ugotovili, da se da velik več privarčevati, kot si mislite. In ne pozabite razmišljati o novih možnosti zaslužka, občasnem dodatnem delu ali pa vlaganju.

Avtor
Piše

Katja Štravs

Style. Več novic

New Report

Close