6 lekcij o denarju, ki jih mora poznati vsaka ženska

21. junij 2023

6 lekcij o denarju, ki jih mora poznati vsaka ženska

21. junij 2023
Martin Scorsese (Director), Jon Bernthal on the set of The Wolf of Wall Street (2013) *Filmstill - Editorial Use Only*,Image: 183286979, License: Rights-managed, Restrictions: *Filmstill - Editorial Use Only*, Model Release: no

Lekcije, ki jih dobimo o denarju, so lahko najtežje ovire v življenju, vendar so lahko tudi najbolj koristne in poučne, čeprav so boleče.

Denar je eno številnih področij v življenju, na katerih ženske zaostajajo. Po mnenju podjetnice za finančne storitve in finančne trenerke Laure Weston moramo v boju proti temu začeti z iskanjem priložnosti, ki nam jih denar lahko podari, in se iz tega nekaj naučiti.

“Denar nas lahko osvobodi ali pa nas priklene na življenje, polno skrbi in stresa,” pravi. Obstajajo načini, kako nam lahko denar da moč. Tukaj je Laurinih šest najpomembnejših lekcij o denarju za prihodnost z močjo.

Foto: Pexels

1. Zahtevajte plačo, ki si jo zaslužite

“Čeprav smo v 21. stoletju, še vedno obstajajo ogromne razlike v plačah med moškimi in ženskami,” pravi Laura. “Za razumevanje tega in zahtevanje tistega, kar ste vredni, sta potrebna velik pogum in praksa.”

Vadite, vadite, vadite in nato poskrbite, da ne boste na koncu prikrajšani samo zato, ker ste ženska. Ko se pogajate o plači, poskrbite, da govorite o številkah, … kakšen je vaš želeni rezultat? Kakšen je minimum, s katerim bi se zadovoljili? Potem vedno začnite vsaj 10-odstotkov višje od želenega rezultata,”

svetuje.

Na koncu si oglejte standarde v panogi, pogovorite se z drugimi zaposlenimi, in če niste zadovoljni s ponudbo, odidite, saj verjemite, da se vam bo ponudilo kaj boljšega! Življenje je prekratko, da bi bili premalo plačani, saj boste na koncu to delo sovražili!

Foto: Pexels

2. Ohranite finančno neodvisnost

“Če si boste prizadevali za finančno neodvisnost, boste vedno imeli možnost izbire,” pojasnjuje Laura. “To je lahko včasih neprijeten pogovor, ko vstopate v razmerja, vendar je popolnoma nujen, da se zaščitite pred vsemi možnimi posledicami. To ne pomeni, da ne morete imeti skupnega premoženja in bančnih računov, le poskrbite, da ne boste nikoli odvisni od kogar koli drugega.”

Strokovnjakinja predlaga, da se s partnerjem od začetka odkrito pogovarjate o denarju. “Ko začneta živeti skupaj, imejte redne mesečne ali četrtletne pogovore o denarju, da bosta oba v celoti seznanjena s finančnim stanjem. Ko se spremenijo vaše družinske ali osebne razmere, poskrbite, da bosta oba ohranila nekaj samostojnosti.”

3. Razmislite o denarju pred materinstvom

“Ne glede na to, ali ste mati ali ne, je zavedanje o finančnih posledicah, ko se spremenijo vaše okoliščine, bistvenega pomena. Ko postanemo matere, zelo pogosto spremenimo svoje delovne vzorce, spremenijo se naše prednostne naloge in nekatere celo ‘opustijo’ svojo kariero,” pravi Laura.

Laurin glavni nasvet je naslednji: “Pred zanositvijo razmislite o financah – kako boste plačali stvari, ki jih otrok potrebuje zdaj in v prihodnosti? Najbolje je izračunati, kakšno bo porodniško obdobje.

Foto: Unsplash

4. Vaš partner ni vaš bankomat

“Morda ste to že slišali, vendar je pomembno poudariti, da lahko dosežete in zaslužite več kot dovolj zase, brez vključevanja partnerja. V 50. in 60. letih je bil edini način, kako so ženske lahko povečale bogastvo, da so se poročile z bogatim moškim, to pa ne velja več: vse in še več lahko dosežete same. Naredite svoj finančni načrt za svojo finančno prihodnost, ne da bi se zanašali na koga drugega.”

Predlaga, da čim prej naredite načrte za varčevanje in vlaganje vase: “Takoj, ko po študiju začnete delati, naredite načrt, da del svojega zaslužka vložite v svojo prihodnost. Izberete lahko odstotek, lahko je nizek, v idealnem primeru pa si želite prizadevati za vsaj 10 odstotkov prihranka,” svetuje Laura.

Foto: Pexels

5. Dovolite si zapravljati denar zase

“Ne bojte se zapravljati denarja zase,” pravi Laura. Težko ste delali zanj in si zaslužite, da si ga privoščite na tak ali drugačen način. To lahko storite tako, da svoj denar razdelite v različne sklade: računi, hrana, avto, otroci, lepota, priboljški. Tako si boste dovolili, da si privoščite dobrote.

“Poraba denarja zase je za nekatere lahko neprijetna, za druge pa vodi v odvisnost. Vsakič, ko prejmete plačo, si dovolite, da si do določene vrednosti kupite nekaj zase. Da bi se izognili impulzivnim nakupom, naj bodo predmeti v spletni košarici vsaj 24 ur, in če po tem času še vedno menite, da je to pravi nakup za vas, potem nadaljujte.”

Foto: Pexels

6. Prizadevajte si za popolno odpravo tabuja o denarju

Vse je v tem, da ste odprti. “Imamo srečo, da živimo v svobodnem svetu, a na žalost nekateri ljudje še vedno mislijo, da je pogovarjanje o denarju neprimerno,” pravi Laura. “Mi moramo biti generacija, ki bo to spremenila in se o denarju pogovarjati s prijatelji in družino. To ne pomeni, da se morate razkazovati ali hvaliti, temveč deliti vse najdene denarne rešitve, proslavljati svoje uspehe in spodbujati drug drugega k večjemu zaslužku in rasti! Skupaj lahko odpravimo tabu o denarju.”

Začnite tako, da se z otroki v svojem življenju pogovarjate o temah, povezanih z denarjem, kot so stroški ali delovanje bančnih računov; ne glede na to, ali so to vaše nečakinje, nečaki ali sosedovi otroci. Dovolite jim, da so radovedni in postavljajo vprašanja.

Prav tako vse uspehe in nasvete zaupajte svojim najbližjim prijateljem. Največji izziv se je odkrito pogovarjati z našimi predhodniki; stopajte previdno, bodite odprti in se jim zahvalite za vse, kar so z vami delili. “Ne pozabite, da je to za mnoge novo področje, vendar moramo spremeniti generacijske navade,” še zaključuje Laura.

Avtor
Piše

M. V.

Style. Več novic

New Report

Close