5 stvari, ki jih je Marie Kondo storila narobe!

26. avgust 2022

5 stvari, ki jih je Marie Kondo storila narobe!

26. avgust 2022
Foto: Instagram

Prostor, v katerem živimo, mora izgledati topel in prijeten, Marie Kondo pa pravi, da moramo vse, kar v nas ne vzbudi veselja, odvreči.

Znana strokovnjakinja za organizacijo, avtorica in zvezda Netflixove serije Pospravljanje z Marie Kondo je z nasveti za urejanje doma osvojila svet in mnoge spodbudila k skrbnejšemu urejanju bivalnih prostorov, stvari in medčloveških odnosov.

Nekateri ljubitelji maksimalizma pa se z njenimi trditvami ne strinjajo, zato nekateri notranji oblikovalci še vedno menijo, da je nered treba sprejeti.

Štirje oblikovalci, Mary McDonald, Thomas Jayne, Kerry Joyce in Tom Stringer, so na okrogli mizi stopili v bran “neredu” v bivalnem prostoru in predstavili 5 razlogov, zakaj se ne strinjajo s filozofijo prostorske ureditve znamenite Kondo metode.

Zbiranje stvari je zabavno

“Obožujem stvari. Vedno kopičim,” je priznala Mary McDonald. “Imam skladišče, kupujem stvari za hiše, ki jih nimam. To je veliko ceneje kot nakup hiše,” se pošali Mary.

Foto: Instagram

Marie Kondo meni, da je treba živeti s stvarmi, ki jih imamo res radi, s tem se strinja tudi Mary, ki pa je dodala, da ji vse stvari, ki jih ima, prinašajo veliko veselje. “Že ko sem bil majhna, sem rad zbirala stvari, tudi nepomembne,” se je spominjala oblikovalka. “Stvari v isti barvi, majhen roza porcelan ali keramične stvari. Imeti to v lasti mi je zelo zabavno. Če v trgovini vidim ljubko stvar, ki mi je všeč, a je ne potrebujem, še vedno vem, da mi bo prinesla veselje. Všeč mi je ta zbirka izkušenj”.

Stvari pripovedujejo zgodbo

Za tem se skriva razlog, zakaj v dizajnersko oblikovanem domu le redko vidite le preprost kavč in navadno mizo. “Dizajn je pripovedovanje zgodbe in stvari v notranjosti bi morale prispevati k vzdušju te zgodbe,” je prepričan Tom Stringer.

Pri dekoriranju prostora je Tomov cilj okrasiti in napolniti prostor s stvarmi, ki so povezane z nekimi njegovimi interesi ali interesi ljudi, katerih dom krasi, da se veselje prebuja na vsakem koraku!

“Najdeš strast in ji slediš. Mislim, da stvari, s katerimi se obkrožamo, ne bi smele biti vedno dragocene in pomembne, a bi morale vsaj predstavljati, kdo smo, našo preteklost ali prihodnost,” je dejal Tom.

Foto: Instagram

Dom mora biti sentimentalen

Kerry Joyce pa je odkrila preprost način za razlikovanje vrednosti stvari in odločanje, ali je nekaj res dragoceno ali le zavzema prostor. “Če nimate spomina, povezanega s to stvarjo, potem je brez vrednosti, in če ga imate, potem ga je treba obdržati.”

Thomas Jayne se je strinjal s tem načinom določanja sentimentalne vrednosti. “Kot oblikovalci lahko zavržemo stvari, ki za naše stranke nimajo vrednosti, in ohranimo ali obnovimo tiste, ki imajo.”

Veliko stvari na enem mestu ustvari posebno vzdušje

Tudi na videz ničvredne stvari lahko ustvarijo čudovito zgodbo. Thomas Jayne se je spomnil stranke, ki je imela vitrino, polno predmetov, ki so jih zbirale generacije njegove družine. “Šlo je za majhne modele avtomobilov iz petdesetih let prejšnjega stoletja, glinene predmete, izdelane v šoli, pokale s tekmovanj.”

Čeprav nobeden od predmetov ni imel velike vrednosti, Jayne meni, da prav vsi ustvarjajo posebno zgodbo, ki je v tej vitrini zbrana na enem mestu.

Foto: Instagram

Različne stvari poskrbijo za udobje

“Nered, ki ga ustvarja zbiranje stvari, ustvarja udobje. Vsi smo se kdaj znašli v novem stanovanju, kjer sta le kavč in miza. Tak prostor ni udoben, dokler vanj ne dodaš svojih stvari in mu dodaš osebno noto,” pravi Thomas Jayne.

Oblikovalci zato spodbujajo oboževalce Marie Kondo, da naj res dobro razmislijo o čustveni vrednosti stvari, preden se jih znebijo. “Poiščite nekaj, kar vas motivira za zbiranje stvari na pozitiven način,” svetuje Tom Stringer.

Prispevek je bil objavljen na miss7.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close