5 znakov čustveno nezrele osebe

19. november 2022

5 znakov čustveno nezrele osebe

19. november 2022
Foto: IMAXTree

Ko ste v romantičnem ali prijateljskem odnosu s čustveno nezrelo osebo, je težko ohraniti odnos funkcionalen in zdrav.

Ko rečemo, da je nekdo čustveno nezrel, s tem mislimo, da mu primanjkuje določenih čustev in socialnih veščin ter da se sooča s težavami pri interakciji ali odnosu z drugimi odraslimi. Preprosto povedano, čustvena nezrelost se kaže kot impulzivno vedenje.

K temu vedenju lahko prispevajo negotovost v odnosih, travma, nezdravljena zasvojenost ali težave z duševnim zdravjem, pa tudi pomanjkanje globlje introspekcije ali dela na sebi. Lahko se kaže kot narcizem, osredotočenost nase in slabo reševanje konfliktov. Ameriško psihološko združenje opisuje čustveno zrelost kot “visoko in ustrezno raven čustvene regulacije in izražanja”. Po drugi strani pa je za čustveno nezrelost značilno vedenje, ki je izven nadzora ali neprimerno glede na situacijo.

Psihiater Sonal Anand za Health shots pojasnjuje pet znakov, ki kažejo, da so osebe čustveno nezrele in da lahko odnos z njimi ogrozi njihovo neodgovorno vedenje.

Foto: IMAXTree

1. Ne morejo nadzorovati svojih čustev

Čustveno nezreli ljudje imajo slabo čustveno regulacijo in imajo pogosto neprimerne izbruhe. Izbruhnejo lahko zaradi najmanjših stvari. Imajo tudi težave s samokontrolo in se v težkih situacijah obnašajo impulzivno.

Zaradi pomanjkanja nadzora in nepotrpežljivosti ne analizirajo situacije pravilno, zato si lahko pogosto napačno razlagajo besede drugih ljudi.

2. Za svoje napake krivijo druge

Nezrela oseba velikokrat išče “lahek izhod” s prelaganjem krivde na druge in težko sprejema odgovornost. Po mnenju dr. Ananda:

“Raje skrivajo svoje resnične čustvene težave in se izogibajo pogovoru o njih. Uporabljajo obrambne mehanizme, kot sta projekcija in zanikanje, da opravičijo svoja dejanja.”

Foto: IMAXTree

3. Težko ohranjajo dobre odnose

Čustveno nezreli ljudje imajo lahko težave pri ohranjanju iskrenih in globokih odnosov, kljub temu, da ne marajo biti sami.

Zaradi njihovega splošnega pomanjkanja občutljivosti je težko biti v smiselnem odnosu s pozitivnim izidom z njimi, druga oseba pa nosi glavno breme, kar jo sčasoma odžene.

 4. Zlorabljajo druge, da bi zaščitili svoja čustva.

Po besedah ​​dr. Ananda se čustveno nezreli ljudje ne morejo spopasti z izzivalnimi čustvi in ​​se namesto tega lahko obrnejo na otročje igre, da bi dobili, kar hočejo. To destruktivno vedenje lahko uniči romantično razmerje ali prijateljstvo.

Foto: IMAXTree

5. Bežijo od obveznosti

Čustveno nezreli ljudje imajo težave z obveznostmi in so včasih lahko neodgovorni. Imajo nižji občutek empatije do drugih, kar je lahko posledica njihovega egocentričnega miselnega procesa.

Pogosto ne cenijo pogledov drugih ljudi na življenje in ne razumejo njihovih življenjskih situacij. Morda imajo tudi težave pri izpolnjevanju obveznosti zaradi slabega upravljanja s časom in pomanjkanja sposobnosti določanja prioritet.

Kako shajati s čustveno nezrelo osebo?

Ljudje lahko sčasoma rastemo in se spreminjamo. Če nekomu, ki nam je blizu, primanjkuje čustvene zrelosti, bi ga morda lahko naučili, kako naj se obnaša bolj zrelo. Seveda to ni naša dolžnost, a če nam je mar za to osebo, lahko poskusimo. Če se oseba še vedno ne želi spremeniti, je na nas, da svoje vedenje prilagodimo temu, kar vemo, da lahko od njih pričakujemo, ali pa se od te osebe distanciramo, če nam povzroča čustveno bolečino.

Avtor
Piše

M. V.

Style. Več novic

New Report

Close