7 navad žensk, ki imajo vedno sijočo kožo

20. julij 2023

7 navad žensk, ki imajo vedno sijočo kožo

20. julij 2023
Foto: Pexels

7 navad žensk, ki imajo vedno sijočo kožo

20. julij 2023
Foto: Pexels

Nismo še srečali osebe, ki si ne želi imeti zdrave in sijoče kože. Nekatere ženske imajo to srečo, da jim ni treba skrbeti za akne, suho kožo ali rozaceo, večina od nas pa mora za lep videz vsakodnevno garati.

Čeprav se popolnoma zglajen videz kože s subtilnim, naravnim sijajem sliši kot nekaj težko dosegljivega, naj vas potolažimo, da ga je mogoče doseči tudi z nekaj zdravimi navadami in dosledno rutino.

Ti lahko presegajo celo najboljše in najdražje kozmetične izdelke in tretmaje, najboljše od vsega pa je, da zanje ne potrebujete veliko denarja.

Foto: Instagram @sherieboni

Poskrbite za zdravo prehrano

Prehrana lahko pomembno vpliva na zdravje vaše kože. Pomanjkanje določenih hranil, kot so vitamini, minerali in antioksidanti, lahko povzroči težave s kožo. Na pojav aken in drugih kožnih obolenj lahko vplivajo tudi prehranjevalne navade. Ko je s kožo kaj narobe, mnogi pogosto posežejo po kremi, ne da bi pomislili, ali so te kožne spremembe odraz notranjega stanja organizma.

V takšnih situacijah je treba upoštevati prehrano, pa tudi splošno stanje celotnega organizma. Zelo pogosto so namreč spremembe na koži lahko posledica sprememb na drugih organih, na primer jetrih, ledvicah, črevesju, in ne pravijo zaman, da je koža ogledalo celega telesa.

Foto: Pexels

Ostanite hidrirani

Tako kot vaša koža potrebuje hidracijo od zunaj, jo potrebuje tudi od znotraj. Ne pozabite, da voda sestavlja približno 80 odstotkov človeškega telesa in je sestavni del večine celic v telesu, prenaša hrano in kisik do celic ter odstranjuje škodljive snovi.

Glede na to, da je koža največji človeški organ, je povsem pričakovano, da lahko pomanjkanje ustrezne hidracije povzroči suho kožo, luščenje in druge težave s kožo. Zdravniki se strinjajo, da je za ohranjanje zadostne hidracije in zdravja potrebnih osem kozarcev vode na dan, a v določenih situacijah, kot so nosečnost, povečana telesna aktivnost ali zadrževanje pri visokih temperaturah, je lahko potrebna količina vode biti bistveno višja.

Foto: Pexels

Telesna aktivnost je zelo pomembna

Redna vadba je ena od vsakodnevnih navad, s katero bo vaša koža zasijala. Poleg dejstva, da vadba pomaga nadzorovati raven stresa, ki lahko povzroči različne kožne bolezni, kot so izbruh aken, bo znojenje pomagalo odplakniti toksine iz telesa in vam takoj dalo zdrav sijaj.

Sijoč videz kože, ki ga opazimo po vadbi, je posledica povečane prekrvavitve vseh organov, tudi kože. S povečano prekrvavitvijo se poveča dotok kisika in hranilnih snovi v kožne celice, hkrati pa se iz kože odstranijo toksini, kar povzroči t.i. “sijaj po vadbi”. S telesno aktivnostjo prav tako zmanjšamo stres, uravnavamo spanec in porabimo kalorije, vse to pa na koncu zmanjša verjetnost kožnih obolenj, kot so ekcemi, akne ali luskavica.

Foto: Pexels

Naučite se pravilno negovati svojo kožo

Ustrezna higiena kože je pomembna za ohranjanje zdrave kože. Nepravilno ali prekomerno umivanje kože lahko poruši naravno ravnovesje kože in povzroči težave, kot so suhost, občutljivost ali akne. Pomembno je tudi, da najdete kozmetične izdelke, ki so nežni do vaše kože. Uporaba kozmetičnih izdelkov, ki vsebujejo agresivne kemikalije ali alergene, lahko draži kožo in povzroči reakcije, kot so rdečica, srbenje ali izpuščaji.

Idealna lepotna rutina vsake ženske je sestavljena iz treh osnovnih korakov: čiščenje, nega problematičnih predelov in hidracija. Čiščenje kože vključuje odstranjevanje ličil ter odvečne umazanije in olja, ki lahko zamašijo pore. Drugi korak predstavlja zdravljenje določenih “težav” na koži, tretji korak pa vključuje hidracijo kože, zaradi česar je naša koža sijoča ​​in mehka.

Foto: Pexels

Narava ima zdravilne učinke

Tudi če naredimo vse pravilno, je treba upoštevati tudi zunanje dejavnike, kot so izpostavljenost soncu (UV sevanje), onesnaženost zraka, vročina, mraz, veter in kemikalije. Ti dejavniki lahko povzročijo poškodbe kože, prezgodnje staranje, pigmentacijo, suhost ali draženje.

Zato je priporočljivo čim več prostega časa preživeti v naravi, stran od smoga in strupenih delcev v zraku. Ne smete pozabiti niti na vsakodnevno uporabo fotozaščitnih krem, ki ne le preprečujejo staranje kože, ampak tudi zmanjšujejo tveganje za nastanek malignih kožnih tumorjev.

Foto: Pexels

Poiščite svoj način sprostitve

V sodobnem času, ko vsi samo hitimo in žongliramo med poslovnimi in zasebnimi obveznostmi, nam hitro zmanjka časa za zabavo in sprostitev. Posledica tega je stres, ki lahko negativno vpliva tudi na stanje naše kože. Ljudje pod stresom pogosto opazijo poslabšanje aken, ekcemov, luskavice in drugih kožnih obolenj.

Ne pozabite se dobro naspati

Kakovosten spanec se odraža na splošnem zdravju in s tem na zdravju kože. Vsako noč si moramo privoščiti med 7 in 9 urami spanca. Med globokim spanjem namreč telo obnavlja kožne celice in opravlja potrebna “popravila”. To vključuje proizvodnjo kolagena in elastina, dveh ključnih sestavin, ki pomagata ohranjati čvrstost, elastičnost in mladosten videz.

Foto: Pexels

Kakovosten spanec pomaga zmanjšati tudi vnetne procese v telesu in lahko prispeva k zmanjšanju vnetnih stanj na koži ter zmanjšanju ravni stresa, ki ima tudi velik vpliv na zdravje kože. Prav tako dober spanec omogoča optimalno delovanje izdelkov za nego kože. Ko spite, se izdelki za nego kože, kot so serumi in kreme, lažje vpijejo v kožo in prodrejo globlje.

Avtor
Piše

Kaja Flisar

Style. Več novic

New Report

Close