9 motivacijskih knjig, ki vam bodo spremenile življenje

12. junij 2023

9 motivacijskih knjig, ki vam bodo spremenile življenje

12. junij 2023
Foto: Pexels

Ljudje se nenehno razvijamo, učimo in osebnostno izpolnjujemo. V kolikor se ne posvečamo dovolj sebi, lastnemu doživljanju sveta in okolice ter odnosom (p)ostajamo nezadovoljni ter duševno in karierno obstanemo.

Pa ne še ena knjiga raznoraznih gurujev, bi mnogi rekli. Ne, nekateri avtorji motivacijskih knjig ali bolje rečeno knjig z življenjskimi napotki, lahko resnično spremenijo naš pogled na sebe in svet okoli nas. Vsakodnevno branje spodbudne knjige pomaga ohraniti optimalno kondicijo ter pripomore, da si sebe in svet razlagamo bolj pozitivno.

Motivacijske knjige so navdih za premagovanje ovir, sprejemanje boljših odločitev in pogosteje sprejemati pozitivna dejanja. Spodbujajo k ukrepanju in ustvarjalnosti, spremenijo naš način razmišljanja in zagotavljajo praktične napotke za doseganje osebnega in poklicnega uspeha. Včasih se zgodi, da ne znamo ali ne zmoremo naslednjega koraka v življenju, zato je dobro, da se poučimo in se obdamo s motivacijskimi napotki, ki so zbrani v teh 9 knjižnih uspešnicah.

7 navad zelo uspešnih ljudi (Stephen R. Covey)

Knjiga, ki praznuje že več kot 30 let in je bila prodana v več kot 30 milijonov izvodih, je brezčasna in govori o tem, kako živeti življenje in postati uspešen s pomočjo sedmih navad. Covey izpostavlja prokativnost, vizualizacijo, pomembnost postavljanja prioritet, miselnost zmage za vse vpletene v določenem odnosu, empatičnost s poslušnostjo, sinergijo v timskem duhu ter delovanje na dolgi rok.

Premisli še enkrat: Zakaj je dobro vedeti, česa ne vemo (Adam Grant)

Se kdaj sprašujete, kako lahko nekateri uspejo, četudi se veliko motijo? Grant razkriva dokaze, ki so pokazali, da ustvarjalni geniji niso vezani na eno identiteto, temveč so nenehno pripravljeni ponovno premisliti o svojih stališčih, in da vodje, ki priznajo, da nečesa ne vedo, in iščejo kritične povratne informacije, vodijo bolj produktivne in inovativne ekipe. Obkrožamo se z ljudmi, ki se strinjajo z našimi ugotovitvami, medtem ko bi morali težiti k tistim, ki izzivajo naš miselni proces.

V knjigi Grant poudarja, da nam ni treba verjeti vsemu, kar mislimo, ali ponotranjiti vsega, kar čutimo. To je povabilo, da opustimo stališča, ki nam ne služijo več dobro, in da damo prednost miselni prilagodljivosti pred neumno doslednostjo. Če je v znanju moč, je v poznavanju tega, česar ne vemo, modrost.

Kako izgoreti (Aljoša Bagola)

Aljoša nas skozi podrobno analizo svoje izkušnje izgorelosti z lucidnimi miselnimi besednimi igrami mojstrsko popelje med navdihujoče življenjske zgodbe, pretresljiva spoznanja, nepričakovane uvide ter nevsakdanja razmišljanja o tem, kako se učinkovito spoprijeti s podivjanostjo sodobnega sveta ter kljub vsemu v njem najti kanček utehe, pomirjenosti in optimizma. Četudi se sami ne spopadate z izgorelostjo ali depresijo, je knjiga odličen priročnik za razumevanje delovanja vašega uma in hkrati opomnik, ki vam pomaga preprečiti, da bi se kdaj znašli v podobni situaciji kot se je Aljoša.

Atomske navade: preprost in preizkušen način za pridobivanje dobrih in opuščanje slabih navad (James Clear)

Navade so tiste, ki nas po eni strani omejujejo, po drugi pa nagrajujejo. Knjiga se v celoti posveča načinu, kako se lahko vsak dan izboljšamo za en odstotek tako, da se znebimo slabih navad in pridobimo dobre. Ponuja orodja in strategije za uspešno spreminjaje navad, grajenje močnejše osebnosti in odgovore na vprašanja kako verjeti v svoj uspeh in kako ravnati v primeru, če pri spreminjanju navad skrenemo s poti. Jamesovi napotki so dokaz, da je z drobnimi spremembami možno doseči izjemne rezultate.

Ikigaj, japonska umetnost življenja (Hector Garcia in Francesc Miralles)

Japonci menijo, da ima vsakdo ikigai – razlog za življenje. Po mnenju prebivalcev japonske vasi z najdlje živečimi ljudmi na svetu je iskanje tega razloga ključ do srečnejšega in daljšega življenja. Močan občutek ikigaja – kjer se prekrivajo tisto, kar imate radi, v čemer ste dobri, za kar lahko dobite plačilo, in tisto, kar svet potrebuje – pomeni, da je vsak dan napolnjen s smislom. Namen te knjige je, da najdete svoj ikigaj. Kdor ga najde, ima vse, kar potrebuje za dolgo in srečno življenje.

Pravilo 5 skund (Mel Robbins)

Če se spopadate z nizko samozavestjo, imate težnjo po odlašanju v karieri ali drugih življenjskih opravilih, dvomite vase in preveč premlevate vse dogodke, potem je ta knjiga napisana za vas. Mel Robbins v njej razkriva, kako premagati strah in negotovost, prenehati skrbeti in se počutiti srečnejši ter pogumno deliti svoje ideje. Skrivni recept pa je 5 sekundno pravilo, ki pravi, da morate takoj ko vas prime, da bi ukrepali v zvezi z nekim ciljem, odštevati: 5 … 4 … 3 … 2 … 1, in se zganiti, drugače vas bodo možgani ustavili. 

Odvadite se biti to, kar ste (Joe Dispenza)

Uspešnica se podaja globoko v delovanje naših možganov in nikakor ne spada med lahkotno branje. Če se je boste lotili, si vzemite čas in podrobno ter počasi vsrkavajte vso znanje, ki ga Joe Dispenza deli v tej knjigi. V njej razkriva ali lahko s svojim umom ustvarimo svojo resničnost in če jo lahko, ali je to veščina, ki jo lahko usvojimo in jo uporabimo v želji po boljšem jazu ter življenju, kakršnega bi radi izkusili. Izsledki novih raziskav možganov in telesa, uma ter zavesti – pa tudi kvantni skok pri našem razumevanju fizike – nakazujejo na razširjene možnosti izkoriščanja tega, kar v sebi prepoznavamo kot svoj potencial.

The subtle art of now giving a F*uck (Mark Manson)

Vsi, ki obožujete avtorje brez dlake na jeziku, ki zgodbo obogatijo še s sočnimi kletvicami ali kančkom vulgarnega in neusmiljenega humorja, ne spreglejte uspešnice bloggerja Marka Mansona. Že desetletja nam govorijo, da je pozitivno razmišljanje ključ do srečnega in bogatega življenja. “Je*eš pozitivnost,” pravi Mark.

Na podlagi akademskih raziskav in dobro odmerjenih šal o kakcih trdi, da izboljšanje našega življenja ni odvisno od naše sposobnosti, da limone spremenimo v limonado, temveč od tega, da se naučimo limone bolje prebavljati. Ljudje so pomanjkljivi in omejeni, pri čemer Manson svetuje, da svoje omejitve spoznamo in tudi sprejmemo. Ko sprejmemo svoje strahove, napake in negotovosti, ko nehamo bežati in se izogibati ter se začnemo soočati z bolečimi resnicami, lahko začnemo iskati pogum, vztrajnost, poštenost, odgovornost, radovednost in odpuščanje, ki jih iščemo.

The power of now, a guide to spirital enlightenment (Eckhart Tolle)

Za potovanje v moč sedanjosti je treba zapustiti svoj analitični um in njegov lažni ustvarjeni jaz, ego. Čeprav je potovanje zahtevno, nas Eckhart Tolle vodi v preprostem jeziku ter v obliki vprašanj in odgovorov. Knjiga narekuje, da se prepustimo sedanjemu trenutku, v katerem težave ne obstajajo, kjer najdemo svoje veselje, lahko sprejmemo svoj pravi jaz in odkrijemo, da smo že popolni in dovršeni. Mednarodna uspešnica je navdihnila celo generacijo in je danes enako priljubljena kot pred desetletjem, ko je prvič izšla.

Avtor
Piše

K. Š.

Style. Več novic

New Report

Close