7 neznanih dejstev iz življenja Coco Chanel

18. april 2024

7 neznanih dejstev iz življenja Coco Chanel

18. april 2024
Foto: Profimedia

7 neznanih dejstev iz življenja Coco Chanel

18. april 2024
Foto: Profimedia

Chanel je za časa svoje ustanoviteljice, velike Gabrielle Coco, pomenil neverjetno ekstravaganco v modnem svetu.

Chanel v zadnjih desetletjih spada med najbolj luksuzne blagovne modne znamke, ki jih poznajo po vsem svetu in poveličujejo tako rekoč vsi, tudi tisti, ki si ne morejo privoščiti izdelkov te slovite francoske haute couture modne hiše.

Da je Chanel pojem mode, dokazuje tudi to, da ga skuša marsikdo kopirati (prav Coco je nekoč izrekla slavno misel: “Posnemanje je najvišja oblika laskanja”). Toda v času, ko je živela Gabrielle ‘Coco’ Chanel, ki je znamko ustanovila, je Chanel pomenil precejšnjo ekstravaganco v modnem svetu.

Foto: Profimedia

Navdihnila mnoge modne oblikovalce

Modna oblikovalka, rojena 19. avgusta 1883, je bila prva ženska modna vizionarka, ki je ustoličila sofisticiran slog oblačenja, modni industriji dala zagon ter jo preoblikovala in jo z velikimi koraki popeljala v prihodnost.

Njen slog je navdihnil na desetine sodobnih modnih oblikovalcev mlajšega rodu, kot so Tom Ford, Helmut Lang, Derek Lam, Oscar de la Renta in kajpak veliki Karl Lagerfeld.

Foto: Profimedia

Predstavljamo vam 7 malo znanih ali skoraj neznanih dejstev o tej pogumni ženski, ki je narekovala nove modne smernice, ki so preživele tudi njeno ustanoviteljico in bodo za vedno pomenile temelje mode tudi v prihodnosti.

Tkanja se je učila od opatinj

Coco se je tkanja in znanja o tkaninah naučila od opatinj iz Aubazine Abbeya, kjer je odraščala. Materiale in tkanine, ki jih je spoznala tam, je uvedla že v svoje prve kreacije.

Pred modno kariero je bila pevka

Modna vizionarka s pravim imenom Gabrielle je imela zanimiv, raskav glas (veliko je kadila) in pela v znanem pariškem bistroju La Rotunde. Pesem, ki jo je tam pogosto izvajala, z naslovom Who has seen Coco in the Trocadero?, jo je navdihnila, da si je kasneje, ko je začela poklicno pot v modi, nadela vzdevek ‘Coco’.

Foto: Profimedia

Imela je ljubezensko razmerje z nacistom

V času 2. svetovne vojne je bila Gabrielle v ljubezenski zvezi z nemškim oficirjem, to je bil Hans Gunther von Dincklage, eden od glavnih nemških vohunov v tistem času v Parizu. Še vedno se ugiba, ali je tudi oblikovalko zvlekel v te vode in ali je bila tudi sama vohunka za Nemce.

Bila je prva oblikovalka, ki je lansirala dišavo s svojim imenom

Sedaj že kultni parfum Chanel No. 5 je prvi parfum na svetu, ki nosi ime modnega oblikovalca.

Druga svetovna vojna je oblikovalko poslovno začasno uničila

Vojni čas ni bil lahek za oblikovalko, ki so jo povrh tega obtoževali ljubezenske zveze z nacistom. Leta 1939 je morala zapreti svoj butik, toda takoj po koncu 2. svetovne vojne se je Coco vrnila še močnejša in bolj bojevita.

Foto: Profimedia

Londonska ulična razsvetljava ima enak logotip, kot Chanel

To sta dve črki CC, ki se obrnjeni med seboj prepletata. Kdor se je že sprehajal po Londonu, je v okolici Westminstra lahko opazil ta zanimiv detajl. Baje je zanj kriva romantična legenda, po kateri je bil westminstrski vojvoda tako zaljubljen v svojo ljubico, da se je odločil njene inicialke vgravirati poleg svoje črke W.

To je sicer zgolj urbana legenda, saj vam bo vsak Londončan hladnokrvno odvrnil, da gre za kratice ‘City Councila’ oziroma mestnega sveta.

Večina citatov, ki jih pripisujejo oblikovalki, ni njenih

Gabrielle Coco je bila nadvse pametna in ostroumna ženska, vseeno pa marsikateri citat, ki ji ga pripisujejo, ni njen. Denimo naslednji. Ko naj bi jo mlado dekle vprašalo, na katera mesta je treba kaniti parfum, naj bi ji oblikovalka odgovorila: “Na tista mesta, kjer želiš, da te moški poljubi.”

No, Coco tega v resnici nikomur ni rekla in tako gre še za en urbani mit oziroma legendo.

Avtor
Piše

Kaja Flisar

Style. Več novic

New Report

Close