7 živil za 100 let življenja 

11. september 2023

7 živil za 100 let življenja 

11. september 2023
Foto: Pexels

7 živil za 100 let življenja 

11. september 2023

Kuharica z Japonske je razkrila zdravilne moči sedmih tradicionalnih živil za dolgo, srečno in zdravo življenje.

Topli tropski otoki Okinawa na Japonskem imajo nenavadno visoko število ljudi, ki živijo nad 100 let, za kar naj bi bila zaslužna njihova tradicionalna kuhinja. Prebivalci Okinawe namreč uživajo hrano, bogato z antioksidanti, vlakninami in kompleksnimi ogljikovimi hidrati. 

Novinar Insiderja, Dan Buettner, je več kot dve desetletji raziskoval, zakaj je življenjska doba prebivalcev Okinawe tako dolga. Prepričan je, da je eden glavnih vzrokov dolgega življenja njihova rastlinska prehrana.

Foto: Profimedia

Kljub temu pa ne obstaja čarobni eliksir, ki bi Japoncem podaljševal življenje

“Ni ene sestavine, ki je najboljša,” je Yukie Miyaguni, učiteljica kuhanja z Okinawe, povedala Buettnerju v prihajajoči dokumentarni seriji Live to 100: Secrets of the Blue Zones, ki je premiero doživela 30. avgusta na Neflixu. 

Edinstven pristop Okinawcev do hrane sega več sto let v preteklost, ko je bila njihova skupina otokov del kraljestva Ryukyu in je hrana veljala za zdravilo. Tamkajšnji kuharji vam bodo najverjetneje povedali, da v nasprotju s konvencionalno medicino, ni ene same skrivne sestavine ali enostavne tablete. Namesto tega obstaja vsaj sedem ključnih živil, ki pomagajo spodbujati zdravje in omogočajo daljše življenje.

Vijolični sladki krompir

Gre za glavno sestavino njihove prehrane. V petdesetih letih 20. stoletja, ko se je preostala Japonska preživljala s hrano, ki je vsebovala približno 50 odstotkov riža, so namreč prebivalci Okinawe 67 odstotkov svojih dnevnih kalorij pridobivali iz tankega vijoličastega sladkega krompirja. 

Foto: Instagram @uwajimaya

Ti zdravi kompleksni ogljikovi hidrati so polni vlaknin, pravi Buettner, in vsebujejo več antioksidantov kot borovnice. “Okinawa je imela obdobje pomanjkanja hrane in rešil nas je ta krompir,” je povedala Yukie.

Poleg sladkega krompirja Yukie in Buettner izpostavljata več drugih osnovnih živil, za katere so značilne naravne krepilne lastnosti. Njihova prehrana vključuje hrano, ki naravno preprečuje raka, bolezni srca in sladkorno bolezen. 

Te edinstvene sestavine, ki jih uživajo Okinawi, so še:

Zeleni listi murve

Listi murve so dobri za blaženje vnetega grla, študije pa kažejo, da lahko listi murve, bogati s hranili, pomagajo tudi pri boju proti vnetjem ter uravnavajo krvni sladkor in holesterol.

Foto: Profimedia

Juha iz lignjev

Ta slana juha vsebuje encime, aminokisline in hormone, ki lahko povečajo odpornost in izboljšajo krvni tlak. Yukie pravi, da je to dober način za “razstrupljanje”.

Morske alge

Morske alge so polne hranil, kot je jod, in antioksidantov, ki ohranjajo naše celice zdrave. 

Pelin

Listi te rastline imajo grenak okus, ki se dobro ujema s svinjino in lahko pomaga pri prebavi.

Foto: Profimedia

Okinawski tofu

To živilo, bogato s sojo, je dobro za srce in lahko pomaga znižati holesterol. Toda okinawski tofu zagotavlja še več beljakovin in zdravih maščob kot drugi tofuji, ker vsebujejo surova sojina zrna, stisnjena pred vrenjem in ne po njem.

Goya

Ta japonska grenka buča, včasih imenovana grenka melona, ker je mehkejša in bolj podobna meloni kot buči, je ena izmed najljubolj priljubljenih zelenjav na Okinawi. Tako kot mnoge druge rastline, ki jih tamkajšnji prebivalci uživajo, je tudi goya polna spojin, ki pomagajo pri znižanju krvnega sladkorja, kar bi lahko razložilo, zakaj imajo prebivalci Okinawe tradicionalno manj primerov sladkorne bolezni kot drugi Japonci.

Foto: Profimedia

Čeprav je morda težko ali nemogoče najti točno ta živila na naši lokalni tržnici, pa se lahko z marsičem približamo njihovi prehrani. Poleg tega se tamkajšnji orebivalci držijo prehranjevalnega pravila, imenovanega hara hachi bun me, ki bi ga lahko prevedli kot “jejte, dokler niste 80-odstotno siti.”

Na njihovih krožnikih je tudi malo prostora za rdeče meso ali predelano hrano. Namesto tega so njihove sklede napolnjene z rastlinami – živili, bogatimi z vlakninami in bistvenimi hranili, ki preprečujejo kronične bolezni.

Avtor
Piše

Tara Kuster

Style. Več novic

New Report

Close