8 nevarnosti, ki vam grozijo, če ostanete brez seksa

25. februar 2024

8 nevarnosti, ki vam grozijo, če ostanete brez seksa

25. februar 2024
Foto: Pexels

8 nevarnosti, ki vam grozijo, če ostanete brez seksa

25. februar 2024
Foto: Pexels

Redno spolno življenje ima veliko več pozitivnih učinkov, kot smo si predstavljali.

Večina najbrž ve, da jim spolnost lahko polepša življenje, toda, kaj se zgodi, ko zaradi odtujevanja, spleta okoliščin, pomanjkanja priložnosti ali konca zveze in nepripravljenosti na novo čustveno tveganje (vsaj tako velja za ženske, večina moških seks namreč dojema bolj rekreativno) ostanemo brez spolnih odnosov?

Znanstveniki trdijo, da spolnost ni zaman eden od naših glavnih vzgibov (in dobesedno razlogov) za življenje, čeprav je v ozadju tega predvsem reprodukcija, hotenje po nadaljevanju vrste. Menijo celo, da odsotnost seksa v našem življenju povzroča vrsto težav in našteli so jih kar osem.

Foto: Pexels

Pogosteje zbolimo

Če zelo dolgo časa ne seksamo, imunski odziv telesa oslabi. Na telesu se lažje naselijo bakterije, virusi imajo lažje delo, hitreje staknemo prehlad. Ne pravijo zaman, da je seks najboljše naravno zdravilo.

Več stresa

Spolnost pomaga zniževati raven stresa v organizmu. Ima sproščujoče učinke in poveča raven hormonov sreče v telesu. Če smo dolgo časa brez seksa, smo bolj razdražljivi, napeti in vznemirjeni, ampak ne v dobrem smislu.

Več težav pri vzburjenju

Gotovo ste slišali rek, da ‘raba krepi organ’. Gre za precej podobno zadevo: leta brez seksa pomenijo, da imajo moški več težav z erekcijo, ženske pa več težav z doseganjem orgazma. Kot da bi se stikalo ‘izklopilo’.

Foto: Pexels

Sanje se spremenijo

Ko spolnega življenja tako rekoč več ni, se spremenijo tudi sanje. Kot da bi možgani želeli nadomestiti manko iz realnega življenja. Kdor ne seksa v resničnosti, ima večkrat nepričakovano intenzivne sanje o seksu ali doživi orgazem med spanjem.

Izguba želje po seksu

Znanstveniki so izmerili, da nivo spolnih hormonov po daljšem obdobju suše dobesedno upade. Kdor je dolgo časa brez seksa, dejansko izgubi voljo in željo do seksa. Libido se dramatično spremeni in pade.

Odtujevanje

Seks skrbi za bližino in občutek intime. Če par dolgo ne seksa, bosta obe strani čutili, da sta vse manj povezani. Partner vam bo začel iti na živce in doživljali ga boste kot vsiljivega tujca.

Foto: Pexels

Občutek manjvrednosti

To, da si ga drugi spolno želijo, pomembno vpliva na posameznikovo samopodobo. Dolgotrajno pomanjkanje seksa vodi v žalost, depresijo in občutek nemoči. Reden seks deluje kot antidepresiv.

Tveganje za raka se poveča

Kot da ni dovolj že vse našteto – pri moških se poveča tveganje za raka na prostati, če ne seksajo dolgo. Samozadovoljevanje ima menda blažilni učinek – kot bi si predstavljali ‘praznjenje cevi’, recimo. Za ženske podatkov o tveganju ni, toda slaba volja, stres in depresija prav tako pomembno znižujejo kakovost življenja.

Avtor
Piše

Uredništvo

Style. Več novic

New Report

Close