Kmalu bo 29. XI.
To so bili najlepši dnevi mojega otroštva, oče je rpaznoval RD mi smo bili pa ponavadi cel teden frej.
primož
Zlasti med leti 1981 do 1984 je človek imel občutek, da so mesnice saloni belih keramičnih ploščic.
V dooolgih vrstah je bilo pa treba čakati še na marsikaj: pralni prašek, kavo, sladkor, toaletni papir!!!, bencin, na vplačilo za osebni avtomobil (kadar so bili sploh v prodaji in na katerega je bilo potrebno po stoprocentnem vplačilu še parkrat doplačati, dobil si ga pač čez leto ali dve). Ah, to so bili časi, ko smo se ljudje več družili. Po svoje je bilo lepo, predvsem zato ker smo bili mlajši.
Kdo vam je bil kriv, če se niste znašli? Moj oče je iz Revoza vsaki dve leti pripeljal nov avto, pogosto sploh nihče ni vedel, da ga kupuje. Ti lepi otroški dnevi. Ko je prišel pome v vrtec in je začel odklepati belo katrico, jaz pa sem mu rekla, očka, naša je bež barve. In on mi je odvrnil, da je danes kupil belo. In izleti v Avstrijo, Italijo, ko smo nakupili vso kavo in praške tega sveta. Ne vem, meni ni nič manjkalo.
hja, res kdo vam je kriv, da se niste znašli, ali pa takrat sploh še živeli niste ali pa komaj karacali.
res je, večkrat ni bilo olja, sladkorja, kave, bencin smo varčevali in se vozili na parne in neparne dneve (no to bi bilo potrebno uvest tudi danes, pa ne toliko zaradi varčevanja ampak tudi zaradi onesnaženosti planeta, hja danes še 100m ne gremo več peš), smo se pač znašli, olje na zalogo, sladkor na zaloga, pralni praški in oblačila v tujini itd., skratka brez problema smo preživeli in kar je najbolj pomembno, zelo malo ljudi je stradalo. Avtomobilov je bilo divolj, danes jih je preveč in kaj potem če si čakal na avto par mesecev, si ga vsaj spoštoval in velio previdneje vozil.Ni bilo pa vse tako, stanovanje si dobil,ko si ga potreboval, vsak delavec si je lahko zgradil hišo: no kaj pa danes, oboje je za večino slovencev nedosegljivo, dopust, kaj je že to, včasih smo si ga privoščili vsaj 10 dni če ne več, koliko si ga lahko privoščite danes, največ 7dni,pa še to ne vsi in še vedno manj jih bo.
ja, sem popolnoma zbujena, bili so ugodni krediti, zemljo ti ni bilo potrebno kupiti, ampak si jo dobil v najem za 99let, tako da si je res vsak redno zaposlen delavec lahko zgradil hišo, če je le imel voljo, za ostale pa so bila na voljo stanovanja. Nobena mlada družina ni plačevala gromozanske najemnine. Kar vprašaj svoe starše.
pa drugič malo bolje preberi post, v njem piše tudi o stanovanjih, veš!