Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Sama predelana, umetna in vnaprej pripravljena hrana

Sama predelana, umetna in vnaprej pripravljena hrana

Sin in njegova gospa imata 2 otroka. Zadnjič sva bila z možem na obisku po daljšem času, ker živiva na drugem koncu slovenije.

Saj sem vedela, da je naša tamlada kraljica prikladnost glede hrane, ampak da v hiši nimata enega živila brez etikete kjer je navedenih kup sestavin sem pa malo jezna in razočarana.

Pire krompir iz škatle, narejeni sendviči v hladilniku, čufte na varjanto pogrej in pojej, solata v plastični posodi (kupljena, samo za začinit) seveda ni manjkal nek pacast preliv za solate, zamrznejeni panirani zrezki in pomfri, ribje  palčke, paštete, filane paprike v steklenem kozarcu samo za pogret in tako naprej. Da ne omenjam pripravljenih pakiranih palačink!!!! Dejansko namazane, zapakirane v embalažo so čakale jedca v hladilniku!!

Mene je skoraj kap s čim futrata otroke. Kaj pomaga da se hvalijo kako so cele popoldneve zunaj in oh in sploh. Ljudje božji, pa dajte se naučiti vsaj ene 4-5 obrokov skuhati. Saj ni probelem da se malo kombinira, ampak živite samo od tega? In to otroci? In ne, ni vse ona kriva, tudi moj sin je očitno navadna lenoba v kuhinji. Mi je mož dal prav in rekel, da če bi jaz tako futrala otroke bi se on naučil nekaj pripraviti.

Tamlada dela polovični delovnik, res nevem zakaj je tako težko si vzet tisto urco ali še manj in skuhati vsaj kakšno juho.

Hrana ni vse, je pa veliko. Nekje sem ga pošteno polomila, da sin ne vidi nobenih težav. Sem sicer samo malo omenila, nič ekstra kritizirala.

Otroci pri nas na obisku zmažejo vse. Niso nekaj izbirčni oz. ni težava v tem da nebi jedli doma pripravljeno. Jaz sem res šokirana in žalostna. Težko mi je. Zelim si, da tega nebi videla. Morda dam preveč na kuho iz osnove, čimveč svežih sestavin, skleda sadja na dosegu vsem, držim se pravila da doma imeti čimmanj deklaracij z miljon sestavinami in e-ji. Morda kompliciramn ampak sem šokirana.

Kako kuhate ostale mlade družine? Ali je to normalno? Je to postalo nekaj sprejemljivega ?

Odgovor na objavo uporabnika
Tečna tašča, naj bom tiho?, 16.10.2021 ob 13:27

Sin in njegova gospa imata 2 otroka. Zadnjič sva bila z možem na obisku po daljšem času, ker živiva na drugem koncu slovenije.

Saj sem vedela, da je naša tamlada kraljica prikladnost glede hrane, ampak da v hiši nimata enega živila brez etikete kjer je navedenih kup sestavin sem pa malo jezna in razočarana.

Pire krompir iz škatle, narejeni sendviči v hladilniku, čufte na varjanto pogrej in pojej, solata v plastični posodi (kupljena, samo za začinit) seveda ni manjkal nek pacast preliv za solate, zamrznejeni panirani zrezki in pomfri, ribje  palčke, paštete, filane paprike v steklenem kozarcu samo za pogret in tako naprej. Da ne omenjam pripravljenih pakiranih palačink!!!! Dejansko namazane, zapakirane v embalažo so čakale jedca v hladilniku!!

Mene je skoraj kap s čim futrata otroke. Kaj pomaga da se hvalijo kako so cele popoldneve zunaj in oh in sploh. Ljudje božji, pa dajte se naučiti vsaj ene 4-5 obrokov skuhati. Saj ni probelem da se malo kombinira, ampak živite samo od tega? In to otroci? In ne, ni vse ona kriva, tudi moj sin je očitno navadna lenoba v kuhinji. Mi je mož dal prav in rekel, da če bi jaz tako futrala otroke bi se on naučil nekaj pripraviti.

Tamlada dela polovični delovnik, res nevem zakaj je tako težko si vzet tisto urco ali še manj in skuhati vsaj kakšno juho.

Hrana ni vse, je pa veliko. Nekje sem ga pošteno polomila, da sin ne vidi nobenih težav. Sem sicer samo malo omenila, nič ekstra kritizirala.

Otroci pri nas na obisku zmažejo vse. Niso nekaj izbirčni oz. ni težava v tem da nebi jedli doma pripravljeno. Jaz sem res šokirana in žalostna. Težko mi je. Zelim si, da tega nebi videla. Morda dam preveč na kuho iz osnove, čimveč svežih sestavin, skleda sadja na dosegu vsem, držim se pravila da doma imeti čimmanj deklaracij z miljon sestavinami in e-ji. Morda kompliciramn ampak sem šokirana.

Kako kuhate ostale mlade družine? Ali je to normalno? Je to postalo nekaj sprejemljivega ?

Ja, kar bodi tiho!

Sploh če živiš tako daleč stran in ne pomagaš nič, se nimaš kaj za vtikat. Predvidevam, da otroci v vrtcu/šoli imajo zajtrk/kosilo, sveže kuhano, starši so raje z njimi kot za kuhinjskim pultom, če se kdaj znajdejo z naprej narejeno hrano, bodo pa tudi vsi preživeli. Zdaj so drugi časi kot takrat, ko ste vi imeli otroke. Ne stegni jezika, rake jim naslednjič, ko prideš, skuhaj 4-5 obrokov, pa boš ti pomirjena in oni zadovoljni.

Odgovor na objavo uporabnika
bodi tiho, 16.10.2021 ob 13:34

Ja, kar bodi tiho!

Sploh če živiš tako daleč stran in ne pomagaš nič, se nimaš kaj za vtikat. Predvidevam, da otroci v vrtcu/šoli imajo zajtrk/kosilo, sveže kuhano, starši so raje z njimi kot za kuhinjskim pultom, če se kdaj znajdejo z naprej narejeno hrano, bodo pa tudi vsi preživeli. Zdaj so drugi časi kot takrat, ko ste vi imeli otroke. Ne stegni jezika, rake jim naslednjič, ko prideš, skuhaj 4-5 obrokov, pa boš ti pomirjena in oni zadovoljni.

* Prinesi jim 4-5 skuhanih obrokov v posodah. Imaš očitno čas.

 

To, da svojo tamlado kličeš GOSPA, pa pove veliko o tebi in nič o nje. Zamisli se.

Tudi mi smo mlada družina. In to ni nič takega. Tudi mi večinoma jemo že pripravljeno hrane iz “ovoja”. Pač sledimo času, pa kot vi starci. Večkrat gremo tudi ven jest. Še več, velikokrat gremo na “junk” razvado v McDonalds… Vse to si lahko privoščimo saj imamo veliko plačo, poleg tega pa imamo vsi mesečno karto za fitness, kjer pokurimo vse kalorije.

 

Babi, stopi v korak s časom.

Super, da imata otroka rada tudi domačo hrano! Ko si na obisku skuhaj še kaj za v skrinjo, ko sta pri tebi ju razvajaj s svojimi specialitetami. Ne kritiziraj, raje vprašaj sina, če mu pokažeš kako se naredi palačinke, domača mineštra, omaka za makarone… simpl stvari. Še otroka navduši, naj ti pomagata. Morda bo veselje do kuhanja preskočilo generacijo.

Uf, jaz ne bi bila tiho!

 

Svojemu sinu bi takenapela, da bi se bliskali!

Nisem ga 20+ let ucila samostojnosti za to, da zdaj caka, da mu zena kupi v trgovini sendvic, ampak zato, da zna kaj skuhat sebi in otrokom in da zna se za kaj drugega poprijeti doma!

 

Nevem od kje vam ideja da mora babica pomagat kuhat?? Meni je pa jasno da jo je zmotilo. Futraj s tem sebe, ne otrok. Je ogromno preprostih receptov ki so hitro gotovi, samo rit je treba dvignit. In tudi ven uspe iti in v fitnes. Danes je moderno se hvaliti z lenobo do kuhinje in veseljem do fitnesa. Otroc pa na junku gor rastejo. In ne, ni ji treba kuhati zanje, in ja so leni. Ima prav, narediti ji pa ni treba kaj dosti. Mogoce vnuke vzame na pocitnice in jih nirmalno hrani sem in tja. Staršev ji ni treba. Prav ogabni ste taki, ki babice fehtate za hrano, ki bi jo komot skuhali sami.

Avtorica se strinjam s tabo. Taka hrana dolgorocno je velika katastrofa. Sploh za otroke , ki rastejo in se razvijajo. Unici jim endokrini sistev in potem zbolevajo pa se debelijo se. Ne samo otroci, tudi za nas odrasle to ni ok. Jaz bi ji diplomatsko namignila, ce hoce dobro svoji familiji stran s to hrano. Palacinke so dobre sveze doma pecene, iz kvalitetne moke, jajc itd in ne kupljene v trgovini, kaj ves je se kaka salmonela notri. Pa cufti iz konzerve, pa bog pomagi no, to enostavno ni normalno.

Današnje mame ne znajo nič in so lene ko prasice. Ne samo, da ne kuhajo, celo stanovanje imajo slabše kot svinjak. To je samo za telefon drkat pa noge narazen držat.

Aja, da ne omenjam sterilnih lepih belih kuhinj, ki so stale celo premoženje. Uporabljajo jo pa za kosmiče pripravit pa hvalisanje drugim kako lepa je. Hahahhaa

Nismo več mlada družina, imamo že najstnike.  Ampak take svinjarije nismo imeli nikoli doma. Iz pogovora z otroci sem ugotovila da ima tako cca. pol otrok. To se vidi tudi pri šolskih kosilih. Moji otroci so eni izmed redkih ki jim gre krompir iz vrečke na bruhanje.

Pač zdaj je moderno da se ogromno časa preživlja z otroci zunaj. Na tako prehranjevanje pa ima vpliv lenoba in neusposobljenost. Ti starši niso vajeni kaj naredit doma. Mimogrede 9-10 let star otrok brez problema zna spečt palačinke sam.

Pa še replika na zgornje komentarje – zdrava hrana je pomembna ravno toliko kot preživljanje časa skupaj zunaj.

Pozabila sem napisat še tašči. Seveda je prav da kaj rečeš in to svojemu sinu. Očitno je tudi on gospod. Si ga tako vzgajala? Če ne, mu to jasno povej. Če mu pa doma ni bilo treba mignit s prstom, se pa nimaš kaj vsajat. Si pač zahebala z vzgojo.

Mi večino kuhamo doma, pa imamo še predšolske otroke. Tud velik prijateljev -kuhajo sami. Ne vem v kakem okolju živite, da je vse tk “abnormalno”. Pa se mi zdi, da bolj moderno od fitnesa oziroma raje – večje zanimanje postaja vrt in oskrba z domačo zelenjavo..

Kako kuhamo….zaenkrat vecinoma iz nule. Glede na to, da bo porodniske kmalim konec in da bo treba po 3 letih v sluzbo pa ne vem kdaj bom imela cas kuhat poleg 3 in 1 letnice.

Palacinke pa delam vedno sama, ker mi mala pomaga in njej je vsec sam postopek priprave, poje itak samo eno.

 

Če gledam po sebi sem tako utrujena, da govorim, da se bom sla v sluzbo spocit. Danes me je tasca povabila na kosilo (partner jim nekaj dela na njivi) in sem vsa srečna, da ne rabim kuhat (posodo sem itak pospravila sama).

 

Ne vtikaj se, pa jim rajsi kdaj počuvaj otroke.

No, meni taka hrana ne sede in ne zagovarjam, da se non-stop samo to je.

Ampak zakaj je tamlada kraljica prikladnosti hrane? Sin ni kralj, al kuko?  Ne vem, če bi kaj rekla, sinu mogoče bi.

Odgovor na objavo uporabnika
Neprijavljena, 16.10.2021 ob 14:41

Nismo več mlada družina, imamo že najstnike.  Ampak take svinjarije nismo imeli nikoli doma. Iz pogovora z otroci sem ugotovila da ima tako cca. pol otrok. To se vidi tudi pri šolskih kosilih. Moji otroci so eni izmed redkih ki jim gre krompir iz vrečke na bruhanje.

Pač zdaj je moderno da se ogromno časa preživlja z otroci zunaj. Na tako prehranjevanje pa ima vpliv lenoba in neusposobljenost. Ti starši niso vajeni kaj naredit doma. Mimogrede 9-10 let star otrok brez problema zna spečt palačinke sam.

Pa še replika na zgornje komentarje – zdrava hrana je pomembna ravno toliko kot preživljanje časa skupaj zunaj.

Meni je pire iz vrečke ful dober.  Ga zanalašč včasih kupim in si ga naredim.  Pa kolikor vem, sploh nisem edina.

    Jaz pa opažam porast poznavalcev zdrave prehrane in čudakinje, ki tečejo maraton vsak dan v štetju kalorij. Problem današnje mladine ni le junk food, je tudi pretiravanje, izbirčnost, izmišljevanje, ker je vsega preveč. Tako imamo na eni strani debeluhe iz meka in na drugi strani shirane presnojedce. Sredina je prava pot.

Bog ne daj, krompir iz škatle? Res strašno. Katera sestavina tega pa škodi?

…no jaz pa vedno, ko se tašča najavi na obisk, nastavim same take stvari po stanovanju/kuhinji/hladilniku, da bo potem lahko jezik otresala….b m k kaj si o meni misli….naj mi neha šnofirit po stanovanju, pa je ne bo bolelo pa lažje bo spala.

1.Jst moje tašče ne spustim v kuhinjo več sploh. 1 na začetku sem jo dobila da je brskala smo se zelooo naglas pogovarjal in sem dala jasno vedt da v MOJI kuhinji ne sme odpirat omarc in firbcat.

2. Kuhanje je pa ni zamudno dostikrat odvisno od tega kako si nardiš. Recimo pelečn krompir pa kremnatli pa solata če zjutraj vse pripraviš medtem ko se otroci igrajo ali pogledajo kakšno risanko lahko kamot naštimaš timer al pa daš pečt greš vn in je pečeno ko prideš nazaj… Lazanja naprimer zjutraj narediš maso zmečeš skup in lahko počaka do peke v pečici solato spucaš pa opereš medtem ko se lazanja peče če maš vrt, teraso so otroci lahko medtem zunaj, makaroni maš v pol ure kuhano kompelt z omako vred vmes imaš čas oprat in spucat solato, golaž se sicer kuha dlje ampak ga lahko skuhaš za 2 al pa clo 3 dni itak vmes samo malo mešaš na zmernem ognju in kmaot vmes recimo še posesaš stanovanje al pa kartaš z otroki pa še ful maš takih stavri k ne vzamejo tolk cajta recio zemenjavna juha ko je sezonska zelenjava sicer vzame malo več sama priprava potem pa se kuha praktično samo. Pozimi imam pa vsaj jst večino zelenjave zamrznjene sam v lonc zmečeš….

3. Moji otroci so zbirčni kot sam …. Letos na morju smo imeli app in se nam ni dalo hodt po restvracijah vsak obrok in sem kupila testo za pico pa smo gor zmetal običajne sestavine tamledva sta probala in nista hotla jest je zanič (pico doma vedno jesta če sama delam testo isto v piceriji), sem kupila 1 naprej narejeno lazanjo no pojedl smo solato lazanja ni šla nikamor… in ja večinoma smo jedli zunaj ker pač na dopustu pa ne bom zgubljala časa z kuho, kljub pečici in pomivalnem stroju….

se opravicujem sem malada mama od tega delam poln delovnik petek in svetek…. zutri popovdne… zivimo z tasco in pri kuhi stopima skupaj  ko ona dela kiham jaz ko jaz delam kuha ona od tega si tudi privoscimo junk food… pospravljeno hiso imamo skos otrok je zunaj skos sadje zelenjava kar si pozeli to dobi tudi sladkarije  tako da prosim da ne mecete slabe luci na vse MLADE MAME…  pride pa dan ja ko sem enostavno lena ko prestopim kup perila umazane posode umaknem pogled od sesavca in kuhe in se posvetim otroku takrat pa ja je moja hisa svinjak in ja narocimk hitri hrani na dom ampak glede na moj delovnik in njen obisk vrtca zav mi pase cene je 7dni sploh ne vidim drgace kot pa ko spi…

Mogoče ne zna, mogoče nima interesa. Vzami dopust, pojdi na obisk in jo vprašaj, če potrebuje pomoč. En dan skuhaj ti, ostalo jo nauči. Povej, kaj se da hitro pripravit (in kako), ter morda skupaj pripravita kaj na večje količine in data zmrznit.

Je pa lahko to bilo samo tisti trenutek. Zgodbe in življenja, kako živijo, ne poznate. Kot pravite, nikoli ne hodite na obisk.

Odgovor na objavo uporabnika
Pa povej, 16.10.2021 ob 15:47

Bog ne daj, krompir iz škatle? Res strašno. Katera sestavina tega pa škodi?

Konzervansi.

Res ne razumem kaj vam ni jasno. Konzervans na konzervas, barvila, E-ji v vsaki hrani, že itak pestici in še in še. In to ne vsako toliko, ampak vsak dan, na polno.Pol se boste pa čudili, ker bodo otroci zbolevali za raki in mladi umirali.

Odgovor na objavo uporabnika
Omejeno, 16.10.2021 ob 15:46
    Jaz pa opažam porast poznavalcev zdrave prehrane in čudakinje, ki tečejo maraton vsak dan v štetju kalorij. Problem današnje mladine ni le junk food, je tudi pretiravanje, izbirčnost, izmišljevanje, ker je vsega preveč. Tako imamo na eni strani debeluhe iz meka in na drugi strani shirane presnojedce. Sredina je prava pot.

Pozabljaš na populacijo na deželi, ki se prenajeda “zdrave, domače” hrane.

Enormne količine krompirja in jedi iz njega, enormne količine “zdrave, domače” maščobe, svinjine, ocvirkov, špeha, domačih klobas, pečenic, domačih salam, sira, domačega kruha… vse ena sama težka hrana, ki so jo včasih jedli sem pa tja kdaj, dandanes jo natepavajo dan za dnem.

Ampak važno, da je “zdravo” iz razloga, ker je domače.

 

Največji hec pa je, da taki, ki pojedo vse konzervanske in kemije, ki držijo to v umetnih pogojih pridelano hrano v živilih trajno, potem najbolje vedno, kako negotove so dolgoročne posledice cepljenja…in koliko kovin in česavse je še v teh cepivih. Dejansko pa vse to v kilogramih in litrih zmečejo vase in v otroke…ne v mililitrih

New Report

Close