Javna tribuna: Kako si pomagati pri simptomih novega koronavirusa
Katero zdravilo je pravo za lajšanje simptomov, ali katera zdravila ne smemo uporabljati, kako je s kombiniranimi zdravili? Si lahko pomagamo z naravo, katere rastline, ki jih imamo zagotovo tudi doma, pomagajo pri lajšanju težav?
V ponedeljek, 23.3. ob 11. uri, bo na vaša vprašanja odgovarjal prof. dr. Borut Štrukelj. Vprašali boste lahko vse o tem, kako si pomagati pri simptomih novega korona virusa.
Vprašanja lahko zastavite že danes.
Za preventivo lahko veliko naredimo sami, uzivajte veliko kakovostne hrane, zelenjave, sadja, stročnic in vlaknin. Kljub temu, da smo doma, se probajte vsaj 2x na teden ukvarjati s športom. Veliko vadb in vaj vam je na spletu na voljo. Priporoča se uživanje vitamina D, ki ga povečini prebivalcem primankuje. Corona virus v naš telo vstopi preko receptorskega mesta ACE2, le ta pa je pogosto višje ekspresiven pri ljudeh, ki imajo nižje vrednosti vitamina D. Pomemben je tudi C vitamin.
Varen je tako paracetamol kot ibuprofen. Krožile so informacije, da naj bi se le-tega izogibali, ampak je WHO v petek izdala obvestilo, da je ibuprofen varen v času Corona virusa.
Drugače pa je najbolje, da se čim manj obremenjujemo in se držimo navodil, da bomo čim prej mimo najhujšega.
dobro jutro,
pohvale, da ste se spomnili, da lahko tu postavljamo preventivna zdravstvena vprašanja, ne samo beremo blatenja čez politiko in korono na splošno!
zanima me sledeče: žena trdi, da je simptome korone možno lajšati z inhaliranjem, oziroma je inhaliranje preventiva pred virusom, pa me zanima, ali je kaj resnice na tem?
lp
Pozdravljeni,
Rada bi opozorila na moje pisanje o tem, kako si lahko pomagamo sami. Rada bi mnenje dr. Štruklja.
Dva dni nazaj me je poklicala znanka in povedala, da ima njen partner, star čez 60 let. ki ga nisem nikoli videla, povišano telesno temperaturo 37,6 in, da ga bolijo ramena in noge. Preko telefona smo delali 2 uri, malo jaz z nihalom, malo smo se skupaj tapkali na vdih. Temperatura se je dvignila na 37,8 in na koncu padla na 36,1. Vsi simptomi so izginilin in se niso več pojavili.
Morda bo dr. Štrukelj povedal svoje mnenje o mojih prispevkih o koronavirusu, če bo utegnil kaj prebrati. Priporočam prispevek: https://med.over.net/forum5/viewtopic.php?f=131&t=11207878. Kaj misli o zdravljenju s kolektivno zavestjo.
Sama verjamem, da nam razne energijske tehnike lahko pomagajo do boljšega počutja in celo preprečijo najhujše.
https://med.over.net/forum5/viewforum.php?f=131
Breda
Spoštovani,
zanima me kaj menite, kot preventiva CBD smola z polno vsebnostjo kanabinoidov in visokim odstotkom kanabinoidov. Izraelci že zadevo proučujejo, kot izdatno krepitev endokanabinoidnega sistema v telesu človeka. Seveda rezultato še ni, ker gre za novo pandemijo. Sama sem prepričana, da deluje, kot preventiva.
Preventiva pri vseh okužbah je pomembna, a moramo za to poskrbeti čimprej, saj imunski sistem potrebuje nekaj časa za aktivacijo. Vsekakor svetujemo vnos vitamina C, tudi vitamina D (ne smemo pretiravati), med zdravilnimi rastlinami pa priporočam ingver, meto, meliso, cimet, ingver in šipek. V lekarnah lahko dobite posamezne posušene rastline ali čajne mešanice. Lipov čajni napitek pa zmanjšuje povšano temperatro, kar je pri okužbi pomembno, v kolkor je ta višja od 38 oC, saj s tem dodatno obremenjujejo krvožilni sistem.
Borut Štrukelj
Pri okužbi z novim koronavirusom si pomagamo z zdravili, ki lajšajo simptome. Tako uporabljamo predvsem protibolečinska sredstva in zdravila brez recepta, ki zmanjšujejo telesno temperaturo. Glede na nekatera obvestila zdravstvenih združenj se nagibamo k uporabi paracetamola, raje kot ibuprofena, čeprav najnovejša obvestila Agencije za zdravila EMA (Evropska agencija za zdravila) informirajo, da ni znanasvenih dokazov, da bi ibuprofen lahko škodil pri okužbi s koronavirusom. Ena od hipotez je namreč bila, da ibuprofen poveča verjenost pripetja virusa na človeške celice v dihalnem sistemu. To trenutno znanstveno ni dokazano. Lajša pa ibuprofen vnetne reakcije, v tem primeru svetujem uporabo ibuprofen lizinata, ki deluje izjemno hitro. Ker občajno okužbo s koronavirusom SARS-CoV-2 spremlja suh kašelj in bolečine v kosteh oziroma mišicah, je dobra kombnacija paracetamola, propifenazona in kodeina, ki je v tabletah brez recepta prisoten v zelo majhni količini, a dovolj, da zmajša zelo moteč suh kašelj.
Borut Štrukelj
Sluznica v nosu in grlu mora biti čimbolj vlažna, da se zmanjša možnost pripetja virusa na sluznico. Svetujem vlaženje z vodo, fiziološko raztopino ali zelo razredčenim žajbljevim čajem. Snovi za izkašljevanje v prvi fazi (prvih 5-6 dni) niso primerne, saj še ni nabiranja sluzi. V poštev pridejo v drugi fazi, ko je potrebno izkašljati sluz. Je pa slezov sirup oziroma slez, ki ga dobite v lekarnah, primeren, saj prekrije sluznico in zmanjša dražljaj kašlja. Glede zdravil, ki jih dobite brez recepta: paracetamol sem že omenil, Lekadol je le eno od imen paracetamola. Ker je suh kašelj moteč, svetujem kombinacijo paracetamola s kodeinom, ki zmanjša draženje na kašelj.
Borut Štrukelj